CB Radio - antena
Witam dołacze do tematu zeby nie zakladac podobnego mam alana 121 i do tego antene łamana tti i strasznie zly mam odbior znaczy sie bardzo szumi a u innych znajomych na cb jest duzo ciszej dodam ze zestaw który aktualnie posaidam jest zestroiony ze soba. Mam pytanie czy przy moim radiu tez nie ma filtra? jesli tak to moge go dokupic podlaczyc i bezposrednio pod aku wszystko i bedzie poprawa ? z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
- kolodzieju
- Forum Audi 80
Kupiłem dziś jakieś coś do CB radia co się mocuje na przewodzie zasilającym kosztowało to 30zł a wiem na pewno że nie jest to filtr ANL bo on występuje tylko oryginalnie w radio tak mówił typ w sklepie. A jeśli chodzi o poprawę to myślę że nastąpiła bo dziś padał deszcz i ogólnie warunki nie były korzystne a jednak zasięg zestawu był zadowalający przy ciągłym deszczu myślę że tak w linii prostej było z 10km. Ten filtr testowałem na odcinku 50km więc chyba to za mało żeby jednoznacznie stwierdzić poprawę bądź też nie.
moim skromnym zdaniem zakładanie wzmacniacza niczego nie daje... bo sygnał wyjsciowy bedzie mocny i daleko odbierany. ale ktos bez wzmaqcniacza odpowie a ten sygnal nawet do nas nie dotrze. pogoda ma duzy wpływ na jakosc zasiegu. antena powinna miec dobra mase z samochodem i byc z nim zestrojona... wiec jesli ktos chce dobra jakosc musi wydac te pare złotych wiecej na dobry sprzet a nie jakies pasci... pozdrawiam
dydo85, masz rację nie można oczekiwać że antenka za 50zł z supermarketu będzie dobrze odbierała, no ale jednak powiem że ten wzmacniacz sygnałowy działa, jest mniej szumów u mnie, nie powiem żeby poprawa była jakaś ogromna bo wcześniej dobrze odbierało a teraz też nie jest źle. Myślę że był wart swojej ceny(30zł). A jeśli chodzi o pogodę to masz rację ona ma ogromne znaczenie, no ale to już nie od nas zależne
ja uzywam przewaznie strszych radyjek... kiedys miałem onwe mini lecz niestety mi ja ukradli pod kopalnia. teraz po wielkich trudach udało mi sie wyrwac onwe turbo. te radia maja sporo powyzej 10lat. instalacja elektryczna w aucie tez robi zakłocenia i szumy ale to SQL wyregulujesz. ale na antene nie szczedzilem. posiadam president maryland 1.5m dalem wtedy za nia 200zl. ale skoro mowisz ze masz poprawe to cieszy. oby działo i długo sprawnie