[b3 1.8s JN]Swieci kontrolka oleju
[b3 1.8s JN]Swieci kontrolka oleju
Witam dziś tak po przejechaniu 10 km zaświeciła się kontrolka oleju, później zgasła. Kontrolka zapala się pomiędzy 2,5 -3 tys obrotów. Ale gdy stoi na luzie i prze gazuje to nic się nie zaświeci proszę o pomoc cóż to może byc
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik ciśnienia oleju ten na dole podstawy filtra oleju, który sprawdza czy jest ciśnie gdy masz obroty ponad 2000 RPM. Albo druga opcja czujnik jest dobry a problemem jest niskie ciśnienie oleju ale to objawiało by się także świeceniem kontrolki na obrotach biegu jałowego.
- damian19772
- Forum Audi 80
- damian19772
- Forum Audi 80
- quattromtm
- Forum Audi 80
albo
sprawdz jaki masz olej i filter, ja mialem tak samo zapalala sie powyzej 2000 obrotw na 3- 5 sek i gasla, kupilem nowy olej i filter MANNA i jest spokoj do dzisiaj!
(jak olej spuszczałem to był rzadki jak woda)
(jak olej spuszczałem to był rzadki jak woda)
witam podłącze sie do tematu.mam audi 80 1987r 1.8s benzyna-gaz ostatnio sam wymieniłem olej shell helix super i filtr oleju i w ten sam dzień jadąc ok 90-95km/h zaswieciła mi sie kontrolka oleju i odezwał sie brzeczyk mechanik powiedział ze pierwszy raz widzi takie zachowanie silnika i powiedział zebym narazie jezdził i przyjechał jak bedzie sie powtarzało heh ale niechce tracic kasy na mechamików wiec szukałem w necie podobnych przypadów jak mój.dzisiaj wymieniłem filtr oleju na MANN-A I czujnik cisnienia oleju ten brązowy zobaczymy czy teraz ta kontrolka sie bedzie zapalać.za jakis tydzień napisze jakie bedą efekty bo narazie pogoda nie pozwala szybko jezdzić.
[ Dodano: 2010-01-12, 15:16 ]
no i juz sprawdziłem wymiana czujnika i filtra na nowy nic nie dała kontrolka powyzej 2 tys obr/min nadal sie zaswieca i gasnie. ale ciepły olej wyglada mi na za rzadki a przejechane mam 1000km na tym oleju no jak woda,mam inny olej wiec zmienie na inny.
[ Dodano: 2010-01-14, 14:30 ]
po wymianie oleju z shell helix super 15/40=90zł za 4litry na fush 15/50=40zł za 4litry
jak narazie kontrolka oleju zamilkła mam nadzieje ze juz tak zostanie.
[ Dodano: 2010-01-12, 15:16 ]
no i juz sprawdziłem wymiana czujnika i filtra na nowy nic nie dała kontrolka powyzej 2 tys obr/min nadal sie zaswieca i gasnie. ale ciepły olej wyglada mi na za rzadki a przejechane mam 1000km na tym oleju no jak woda,mam inny olej wiec zmienie na inny.
[ Dodano: 2010-01-14, 14:30 ]
po wymianie oleju z shell helix super 15/40=90zł za 4litry na fush 15/50=40zł za 4litry
jak narazie kontrolka oleju zamilkła mam nadzieje ze juz tak zostanie.
-
- Forum Audi 80
Jak wyżej -pomiar zewnętrznym, SPRAWDZONYM, manometrem, zerknąłbym jeszcze na korek oleju, bagnet wnikliwie czy nie ma jakiś cząstek stałych. Na przykład drobinek pochodzących z kończącej się gwałtownie pompy oleju, czy też z panewek. Zdarzało mi się widywać.
Olej wówczas po spuszczeniu wyglądał jak droga mleczna przez teleskop
Co do Lotosa....mogą sobie pisać na opakowaniach co chcą, o normach i cudnych technologiach -żadnego oleju produkowanego w Polsce, czy nawet rozlewanego nie kupuję, podobnie filtra i dobrze na tym wychodzę(już żałuję, że złomowałem auto z podpisu -silnik wciąż miał parametry w normie, pompa oleju właśnie klęknęła, więc nagle ciśnienie zaczęło padać).
Olej wówczas po spuszczeniu wyglądał jak droga mleczna przez teleskop
Co do Lotosa....mogą sobie pisać na opakowaniach co chcą, o normach i cudnych technologiach -żadnego oleju produkowanego w Polsce, czy nawet rozlewanego nie kupuję, podobnie filtra i dobrze na tym wychodzę(już żałuję, że złomowałem auto z podpisu -silnik wciąż miał parametry w normie, pompa oleju właśnie klęknęła, więc nagle ciśnienie zaczęło padać).
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, 13:27 przez miron72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80