[all] zielony nalot na akumulatorze
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[all] zielony nalot na akumulatorze
witam.dziś zauważyłem na plusowej klemie akumulatora zielono - błękitny nalot.coś podobnego np do mchu.akumulator ma 2 miesiące.czy ktoś z was miał styczność z takim nalotem?? czy to jest dla niego szkodliwe?? aku jest na gwarancji więc nie wiem czy reklamować czy może to jakiś mało szkodliwy objaw??
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
łatwo powiedzieć wymienić na gwarancji... a co ja będę używał w tym czasie jak gwarancje będzie rozpatrywana?? kupie stado chomików które będą gonić w kółku i produkować potrzebny prąd?? gwarancji mam 3 lata więc jak przez ten czas nic się nie będzie działo z akumulatorem to nic nie będę kombinował albo oddam na gwarancji przed końcem okresu gwarancyjnego....w sumie dużo takich tematów w necie znalazłem i wszyscy używają do dziś akumulatorów z ta wadą i nic się nie dzieje...
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no pewnie, jeśli nie masz innego aku na ten czas to lepiej przeczyścić i nasmarować klemy, na pewno jeszcze troche pożyje ten aku więc nie ma się o co tak bardzo martwić. Z drugiej strony nawet dobrze że ma taka małą wadę bo jeśli wymienisz przed końcem okresu gwarancyjnego to dostaniesz kolejny nowy
nie ma co dramatyzować.. akumulator jest uszkodzony jak nie trzyma fabrycznych parametrów napiecia np. przy obciążeniu, lub jak jest nieszczelny. Zielonym nalotem nie nalezy się przejmować. Na 99,9% jest dobry. Weź go do domu do ciepłego, oczyść bieguny w aku i klemy w aucie, podładuj a następnie posmaruj smarem miedzianym lub wazeliną techniczną. Zabezpieczy to ołów przed utlenianiem i dziwnymi naroślami