[b4 abt] Coś huczy podczas jazdy
gobi 2802 napisał : "Skrzynia biegów ? , trochę dziwne bo huczy też na wyłączonym silniku i zarówno wysprzęglonym jak i nie ".
Nie dawno kolega też miał takie identyczne huczenie i powymieniano biedakowi wszystko , nawet proponowali jak mówił usuwać jakieś luzy w prowadnicach szyberdachu , że to niby one miały to powodować i przenosić huczenie na przód auta. Wpakował nieborak około 2 tysiaki i dopiero się okazało że to była przygięta i dodatkowo poluzowana na jednej śrupce taka blacha osłonowa i ona właśnie powodowała to huczenie .
Ale się ucieszył jak doszet co to było .
Może i u Ciebie jest coś podobnego .
Nie dawno kolega też miał takie identyczne huczenie i powymieniano biedakowi wszystko , nawet proponowali jak mówił usuwać jakieś luzy w prowadnicach szyberdachu , że to niby one miały to powodować i przenosić huczenie na przód auta. Wpakował nieborak około 2 tysiaki i dopiero się okazało że to była przygięta i dodatkowo poluzowana na jednej śrupce taka blacha osłonowa i ona właśnie powodowała to huczenie .
Witam ponownie.Moim zdaniem to jednak wina skrzyni.Huczenie identyczne jak łożyska , najwyrazniej słychac tak ok 60 km/h i wyraznie z przodu. Zastanawiam sie czy jnaczej można to sprawdzic,np.podnieśc auto opstawic na podstawach za wachacze i odpalic właczając biegi po kolei.Czy tez będzie słychac to huczenie od skrzyni. Jak myślicie może sprawdzic w ten sposób??
-
- Forum Audi 80
Witam.
U mnie jest prawie taki sam objaw. Wydaje mi się jednak, że przy trochę większych prędkościach, tak ok 70 km/h. I też proszę o pomoc, czy też pomysł w jaki sposób dokładnie to sprawdzić? I czy na pewno pozostaje wymiana skrzyni? Kolega miał jakieś zgrzytanie w Golfie IV i jakiś specyfik do oleju pomógł, może i tu coś pomogłoby?
U mnie jest prawie taki sam objaw. Wydaje mi się jednak, że przy trochę większych prędkościach, tak ok 70 km/h. I też proszę o pomoc, czy też pomysł w jaki sposób dokładnie to sprawdzić? I czy na pewno pozostaje wymiana skrzyni? Kolega miał jakieś zgrzytanie w Golfie IV i jakiś specyfik do oleju pomógł, może i tu coś pomogłoby?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
A u mnie jest inaczej... Huk idzie z tyłu na jakim biegu by nie było ale na obrotach 2800-2900. Czym to może być spowodowane :?: Tak ogólnie auto chodzi cicho, ogólnie jest ok, tylko na tych obrotach, co mnie strasznie irytuje, bo zazwyczaj leci się czwórką własnie na tych obrotach ok 80-90 km/h co na nasze szosy wystarcza... Może ktoś miał podobny problem :?: Proszę o pomoc
Witam.Ja mam podobny problem.Też słysze taki jakby gwizd.Nawet na biegu jałowym
słychac to wyrażnie.Nie mam pojecia co to może byc.Myśle o wymianie skrzyni bo naprawiać sie chyba nie oplaca.Tylko nie wiem jaką kupić,czy ta skrzynia ma jakiś
nr.,kod albo coś?posiadam silnik 2,0 90 KM.Bardzo dziekuje za wszelkie informacje.
słychac to wyrażnie.Nie mam pojecia co to może byc.Myśle o wymianie skrzyni bo naprawiać sie chyba nie oplaca.Tylko nie wiem jaką kupić,czy ta skrzynia ma jakiś
nr.,kod albo coś?posiadam silnik 2,0 90 KM.Bardzo dziekuje za wszelkie informacje.
Blacha osłonowa - chodzi o tę wielką blachę między silnikiem a skrzynią zapewne?antoni pisze:gobi 2802 napisał : "Skrzynia biegów ? , trochę dziwne bo huczy też na wyłączonym silniku i zarówno wysprzęglonym jak i nie ".
Wymieniałem sprzęgło i też mam teraz huczenie podczas jazdy czy to zasprzęglona czy wysprzęglona
Podejrzewam że ta blacha może ocierać o koło zamachowe tylko jak to sprawdzić - poprawić hmmm.
Zapewne jest problem bo górnej środkowej śruby wkręcić nie mogę - czuje opór tej blachy a pasowałem otwory blachy na 2 skrajne śruby więc powinno wyć ok.
Wymieniłem też olej w skrzyni na K2 GL5 syntetyk. Kolor starego był bardzo ciemny.