[B4 ABT] czy Filtr paliwa wpływa na znaczne spalanie
[B4 ABT] czy Filtr paliwa wpływa na znaczne spalanie
Drodzy forumowicze co sądzicie na temat, który można znaleźć w FAQ a mianowicie jakiś Klubowicz opisuje że autko duzo mu paliło (ok 13l mieszanie) i wszystko było ok pozatym. Okazało się że po wymianie filtra paliwa spalanie spadło do ok 8l co uważam za nieprawdopodobne w ABT. Moja niunia pali właśnie 13l i nie wiem czy to normalne a noge mam lekką. Co o tym sądzicie?
miałem kiedyś auto na gaz .....i nigdy nie zauważyłem różnicy w ilości spalonego gazu,może dlatego że często zmieniałem filtry !? może kiedy zapycha się filtr idzie mniej gazu ,zmienia się skład mieszanki i dlatego więcej pali,ale to chyba byłby możliwe tylko wtedy gdy auto nie posiada sondy lambda i przepływomierza....albo te urządzenia źle pracują!?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Zabrudzony filtr powietrza przy gazie powoduje wzrost spalania w przypadku instalacji 1/2 generacji. Zapchany filtr powoduje wieksze podcisnienie w ukladzie dolotowym i wiecej wyssysa gazu z parownika. Co do spalania ABT to wg producenta sedan manual miasto 10.8 trasa 6.8 przy 90 i 8.4 przy 120 km/h. Sa to tylko dane producenta czesto nieosiagalne w normalnych warunkachjanuszbin pisze:miałem kiedyś auto na gaz .....i nigdy nie zauważyłem różnicy w ilości spalonego gazu,może dlatego że często zmieniałem filtry !? może kiedy zapycha się filtr idzie mniej gazu ,zmienia się skład mieszanki i dlatego więcej pali,ale to chyba byłby możliwe tylko wtedy gdy auto nie posiada sondy lambda i przepływomierza....albo te urządzenia źle pracują!?
-
- Forum Audi 80