[80 B4] problem z pedałem gazu
Odświeżam temat, bo właśnie urwałem nakładkę. Stwierdziłem przy tej okazji, że pedały w TDi i w benzynie zasadniczo się różnią, choć nakładka wygląda podobnie.
Mam w związku z tym dwa pytania:
1) Czy pedał można rozebrać tak, żeby wymienić samą nakładkę?
2) Czy nakładka z benzyny pasuje do TDi?
(Na pierwszy rzut oka kształt nakładek wydaje się identyczny, choć wszystkie, które oglądałem w benzynach, mają znaczek audika, a mój urwany w TDi tego znaczka nie ma)
Pozdrawiam
Mam w związku z tym dwa pytania:
1) Czy pedał można rozebrać tak, żeby wymienić samą nakładkę?
2) Czy nakładka z benzyny pasuje do TDi?
(Na pierwszy rzut oka kształt nakładek wydaje się identyczny, choć wszystkie, które oglądałem w benzynach, mają znaczek audika, a mój urwany w TDi tego znaczka nie ma)
Pozdrawiam
Dziś rano zajechałem do pracy i wszystko ładnie pięknie,
po pracy wsiadam do autka -a tu coś błyszczy w nogach- odpadła nakładka na pedale gazu, chyba najłatwiej ,najszybciej zrobię tak jak goldi j51,a wiec 2 wkręciki.
Trochę byłem zaskoczony :shock: i zdziwiony,ale widzę, że obok pająka to kolejna przypadłość Audiczek.
po pracy wsiadam do autka -a tu coś błyszczy w nogach- odpadła nakładka na pedale gazu, chyba najłatwiej ,najszybciej zrobię tak jak goldi j51,a wiec 2 wkręciki.
Trochę byłem zaskoczony :shock: i zdziwiony,ale widzę, że obok pająka to kolejna przypadłość Audiczek.
U mnie ostatnio to samo - samo odpadło Zachodziłem w głowę jak to naprawić, bo wiadomo jak jest ze zdobywalnością tego na rynku wtórnym... Mam jednak pewien pomysł na naprawę tak aby sam pedał był nadal ruchomy - w weekend postaram się z tym powalczyć i porobić jakieś fotki, zobaczymy jak to wyjdzie.
U mnie też pojawił się ten problem. Poradziłem sobie z nim w prosty sposób, tak żeby pedał dalej był ruchomy.
Wystarczyło do odłamanej, plastikowej części przykręcić mały zawias; do drugiego ramienia zawiasu przymocować śruby. Potem przewiercić pozostałą część pedału i nałożyć odłamaną. Jeśli nie zrobi się otworów idealnie, śruby wejdą ciasno i nie trzeba będzie nawet nic więcej przykręcać .
Oto efekt. W ciemnym miejscu nakrętki praktycznie nie są widoczne.
Wystarczyło do odłamanej, plastikowej części przykręcić mały zawias; do drugiego ramienia zawiasu przymocować śruby. Potem przewiercić pozostałą część pedału i nałożyć odłamaną. Jeśli nie zrobi się otworów idealnie, śruby wejdą ciasno i nie trzeba będzie nawet nic więcej przykręcać .
Oto efekt. W ciemnym miejscu nakrętki praktycznie nie są widoczne.
- hackthemilk
- Forum Audi 80
Dzięki za podpowiedź - zrobiłem podobnie z tą różnicą , że ja nakładkę na pedał potraktowałem czarnym klejem na gorąco i zastosowałem ją nieco większy zawias.PiotrekG pisze:Wystarczyło do odłamanej, plastikowej części przykręcić mały zawias; do drugiego ramienia zawiasu przymocować śruby. Potem przewiercić pozostałą część pedału i nałożyć odłamaną. Jeśli nie zrobi się otworów idealnie, śruby wejdą ciasno i nie trzeba będzie nawet nic więcej przykręcać .