[B4/1Z] nie zapala w ujemnych temperaturach
-
- Forum Audi 80
[B4/1Z] nie zapala w ujemnych temperaturach
Silnik zapala bez problemu w temperaturach dodatnich. Ostatnio przy 8 godzinnym postoju auta przy - 5 stopni zapalił po kręceniu rozrusznikiem około 5 s. Przy temperaturze -10 stopni już nie zapalił. Odpaliłem go bez problemu <buu> na "zapych", zdaję sobie sprawę że nie jest to zalecana metoda. Stwierdziłem że są spalone 2 świece żarowe - wymieniłem świece na nowy komplet bosh, miałem nadzieję że problem załatwiony - niestety auto zachowuje się tak jak przed wymianą świec. W ciepłym garażu przeprowadziłem test wypinając niebieski czujnik w pomierzyłem że do świec dochodzi na 100% napięcie. Zastanawiam się czy ten sam czujnik (niebieski) jest odpowiedzialny za ustawienie odpowiedniego wtrysku przy niskiej temperaturze? Czy może powodem może być zbyt wolno kręcący rozrusznik, wydaje mi się że skoro kręci to powinien odpalić ( nie chciałbym kupić sobie nowego akumulatora żeby przekonać się że to jednak nie to). Nie mam puki co dostępu do vaga, ale ostatnio dorobiłem się laptopa który nie posiada portu szeregowego chętnie wysłucham sugestii jaki vag kupić. Posiadam auto na przepływce bosh-a. Proszę o porady w obydwu kwestiach, nie zapowiada się że zima szybko odpuści. <buu>
Ostatnio zmieniony 05 lut 2010, 22:21 przez namor12345, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Vaga zakup sobie z wejściem usb za ok.50 zeta na "alledrogo "i sprawdż kąt wtrysku . .Jak ci zbyt wolno kręci rozrusznik to też będzie kiepsko .Pojemność aku spada znacznie przy ujemnych temperaturach .Jak ci zbyt wolno kręci rozrusznik to też będzie kiepsko .Niestety nik nie stwierdzi ci tu z całą pewnością że to wina rozrusznika lub padającego aku bo to możesz stwierdzić tylko ty.
ten czujnik to czujnik temperatury ,niema nic do kąta wtrysku tylko do grzania świec i do wskazań temp.w licznikunamor12345 pisze:Zastanawiam się czy ten sam czujnik (niebieski) jest odpowiedzialny za ustawienie odpowiedniego wtrysku przy niskiej temperaturze?
-
- Forum Audi 80
Avant [B4 1Z]
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Czy ktoś wie który czujnik odpowiada za informacje o aktualnej temp silnika w celu ustawienia odpowiedniego wtrysku. Drugi czujnik który widzę w pobliżu niebieskiego posiada 4 kable, znaczyło by to ze są to dwa czujniki. Czy to właśnie ten czujnik. A może jest to czujnik w pompie paliwa?
Odnośnie vaga czy juz sobie poradzono z problematyczną pracą na USB bo słyszałem ze nie zawsze chciało to dobrze działać i czy to prawda że vagiem w aucie na przepływce bosha nie można za wiele zobaczyć. I jeszcze jedna niepewność czy oprogramowanie vaga będzie działało w windows 7.
Czy ktoś wie który czujnik odpowiada za informacje o aktualnej temp silnika w celu ustawienia odpowiedniego wtrysku. Drugi czujnik który widzę w pobliżu niebieskiego posiada 4 kable, znaczyło by to ze są to dwa czujniki. Czy to właśnie ten czujnik. A może jest to czujnik w pompie paliwa?
Odnośnie vaga czy juz sobie poradzono z problematyczną pracą na USB bo słyszałem ze nie zawsze chciało to dobrze działać i czy to prawda że vagiem w aucie na przepływce bosha nie można za wiele zobaczyć. I jeszcze jedna niepewność czy oprogramowanie vaga będzie działało w windows 7.
Za info o temperaturze cieczy odpowiada niebieski ale nie sądzę żeby miał on coś wspólnego z kątem wtrysku (zapłon) Jeśli masz żle ustawiony statyczny kąt wtrysku to musisz to sprawdzić VAG-iem i ustawić mechanicznie pod kontrolą VAG a nie wymieniać czujnikinamor12345 pisze:informacje o aktualnej temp silnika w celu ustawienia odpowiedniego wtrysku.
ja mam na USB i żadnych problemów i z tego co widziałem to nawet w warsztatach mają takie :lol:namor12345 pisze:Odnośnie vaga czy juz sobie poradzono z problematyczną pracą na USB
no z tym to raczej będzie problem bo jakiś czas temu to i na Viste był problem :roll:namor12345 pisze:vaga będzie działało w windows 7.
-
- Forum Audi 80
Avant [B4 1Z) nie zapala w ujemnych temperaturach
witam ponownie.
Sam nienawidzę czytać forum z niezakończonymi tematami, więc wyjaśniam że przy większych mrozach wyszła słabość akumulatora i to była prawdziwa przyczyna nie zapalania.
pozdrawiam ciepło
Sam nienawidzę czytać forum z niezakończonymi tematami, więc wyjaśniam że przy większych mrozach wyszła słabość akumulatora i to była prawdziwa przyczyna nie zapalania.
pozdrawiam ciepło