Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 ABK]wslaźnik temperatury.czy dobrze wskazuje?

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 05 gru 2009, 20:12

Witam. Mam podobny problem jak Kolega Pawko81, a mianowicie : temperatura silnika po rozgrzaniu i otwarciu termostatu wygląda tak samo jak na zdjęciu, które zamieścił kolega Pawko81, wentylator załącza się gdy wskazówka wychyli sie troszeczkę za tę wartość. Co może być przyczyną, że wskaźnik pokazuje taką temp. ? Dodam, że moje auto to Audi 80 b3 1.8s kilka dni temu zmieniałem termostat bo się zacinał. Proszę o Pomoc
P.S A może Ty Pawko81 rozwiązałeś ten problem ? Ja też jestem z woj. podlaskiego, z okolic Białegostoku. Pozdrawiam i proszę o pomoc

[ Dodano: 2009-12-27, 08:26 ]
To co nikt nie wie co może być przyczyną takich wskazań ???
PANOWIE PROSZĘ O POMOC

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 08 sty 2010, 14:28

Przemo505 wiele rzeczy może powodować takie wskazania.może to być czujnik dający wskazania na zegary, termostat - to że nowy nie znaczy że jest w pełni sprawny.sam nawet miałem przypadek że za wcześnie się otwierał u ciebie może za późno puszczać.no i sam wskaźnik może źle wskazywać...

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 08 sty 2010, 19:47

Na początku dzięki wielkie za szybką odpowiedź. A więc sprawa wyglada następująco : jakiś miesiąc temu wracając ze szkoły do domu zaczęła mi migać kontrolka na górze zegarów ( ta od temperatury albo od niskiego poziomu płynu ) na wskaźniku temperatura byla 90 stopni, czyli tak jak powinno być. Więc sprawdziłem poziom płynu, byl ok, wiec stwierdziłem, że może to być coś z czujnikiem, wiec kupiłem nowy czujnik ( Hans Pries w sklepie za 32zl, tylko dziwi mnie to, że gosć dobrał mi czujnik od Audi z silnikiem 2.2 ), przy wymianie czujnika zmieniłem zapobiegawczo termostat ( firmy Gates, temp otwarcia; 87 stopni, kosztował 40zl ). Na pierwszy ogień poszedł termostat, wymienilem go, wlalem plyn, opowietrzylem uklad, na postoju silnik normalnie nagrzewal sie do 90 stopni i gdy wskazówka wychylila sie troszke za 90 włączał się wentylator ( tylko, że najpierw wymieniłem termostat, ale siedzial jeszcze wtedy ten wadliwy czujnik na którym migala mi czerwona kontrolka ) No i potem wziąłem się za wymianę tego nieszczęsnego czujnika, a więc wymienilem czujnik, no i zaczął się problem, ( na początku myślałem, że kontrolka przestała migać to jest dobrze) ale poźniej sie zaczęło ; nagrzałem silnik na postoju i ku mojemu zdziwieniu wskazówka powedrowała za pierwszą kreskę za 90 stopni, ( chyba wksazuje ona 100 stopni ) i gdy wskazowka wychyli sie za tą kreskę, włącza się wentlylator. Termostat sie napewno otwiera bo po nagrzaniu silnika dolny wąż chłodnicy robi się gorący. Dodam jeszcze, żę nie ubywa mi płynu chłodzącego, często sprawdzam płyn, ale już od 2 tygodni mi nic nie ubyło. Moja teza brzmi tak : słabej jakośći czujnik i dlatego zawyża temperaturę na wskaźniku. Proszę pomożcie, bo już nie chcę na darmo wywalać kasy, mogę się poświęcić i kupić porządny czujnik ale , żeby to rozwiązało ten problem.
P.S dodam że sprawdzałem regulator napięcia w licznikach ( ten mały czarny, z 3 wejsciami), i zmieniałem również wskaźnik, który w licznikach, ale to nic nie zmienilo.
Proszę o pomoc.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 08 sty 2010, 22:35

Przemo505 pisze:Moja teza brzmi tak : słabej jakośći czujnik i dlatego zawyża temperaturę na wskaźniku
Sam sobie odpowiedziałeś
Przemo505 pisze:Hans Pries w sklepie za 32zl
"marka " znana również jako TOPRAN "firma "robiąca masówkę czyli wszystko do wszystkiego.Jakość tych "wyrobów "żadna .Też jakieś 3 lata wstecz z niewiedzy kupiłem czujnik tej firmy ,oczywiście zaraz po wymianie wskażnik na blacie zaczął pokazywać temp.płynu jakiej jeszcze nigdy nie oglądałem 100stopni i rosło :shock: Lezy sobie ten czujnik gdzieś w piwnicy a stary pokazuje tak jak trzeba .Nie radzę kupować żadnych wyrobów tej firmy bo to badziewie nie z tej ziemi .No chyba że ktoś lubi często grzebać przy aucie

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 09 sty 2010, 18:47

Dzięki Munior za konkretną odpowiedź. A więc mam czujnik do wymiany. Na starym czujniku temperatura na wskaźniku byla 90 stopni, a więc ok, tylko, że migała czerwona kontrolka na górze zegarów. I tak nagle po wymianie czujnika na nowy temperatura na blacie wynosi 100 stopni ( czerwnona kontrolka przestała migać ). A więc muszę wymienić ten czujnik i wtedy zobaczę co sie bedzie dzialo z temperaturą. Już się bałem ze silnik przegrzeje, no ale wentylator sie włącza więc mam nadzieje, że nie przegrzało mi silnika.

[ Dodano: 2010-01-09, 18:53 ]
A jeszcze mam małe pytanie, wiem, że to nie ten dział, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Co myślicie o termostacie firmy Gates ? Jak z jakością ?

pietrusek1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pietrusek1 » 11 sty 2010, 17:39

Stary czujnik masz sprawny jesli pokazywalo troszeczke ponad 90C, czerwona kontrolka na górze zegarów migala bo miales malo plynu w zbiorniczku i tam jest czujnik poziomu plynu ktory informuje wlasnie tym miganiem o niskim poziomie plynu.Spawdz dobrze. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 11 sty 2010, 19:36

Pietrusek1, obawiam się, że ten stary czujnik ( a to jeszcze oryginał ) niestety nie jest dobry, bo jak kontrolka na górze zegarów migała to stan plynu w zbiorniczku wyrownaawczym byl pomiędzy min. a max., a więc ok. A gdy odpiąłem kable od tego białego czujnika ( na 2 piny, który przykręcany jest z dołu, do tego króćca przy głowicy do którego idzie górny wąż od chłodnicy) no wlaśnie gdy odpiąłem te kable od czujnika wtedy kontrolka przestała migać i wskazówka od temp. opadła. A propo niskiego poziomu płynu to u mnie nie ma czujnika w zbiorniczku wyrównawczym, bo obok tego zbiorniczka, a raczej pod nim, leży sobie taka różowa okrągła wtyczka, do niczego nie podłączona... Pozdrawiam użytkowników OOOO

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 16 sty 2010, 13:21

podłacze sie pod temat:) ja przed wymiana termostatu w 2.3 ng miałem max 95 w korku latem a po wymianie termostatu (stary byl zaciety w pozycji otwarty) temp na postoju idzie mi do 100-102 zimą, w czasie jazdy spada do 89-90 , termostat firmy GEYTS czy jakos tak .. a zakres jego otwierania sie pisało na nim 89-95 wina termostatu? za wolno sie otwiera?

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 16 sty 2010, 19:59

TYGRYSQ przecież temp. 89-90 stopni to optymalna temperatura silnika. To normalne że na postoju silnik sie szybciej nagrzewa bo nie ma chłodzenia pędem powietrza. A włącza Ci się w aucie wentylator jak nagrzejesz silnik na postoju do tych 100 stopni ??? Co do termostatu to może jest firmy GATES ??? Ja mam u siebie taki założony w Audi 80 1.8. zapłaciłem za termostat 40zł. pozdrawiam

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 16 sty 2010, 21:32

Przemo505 wentylator sie załancza własnie przy 100-102 i cały czas tyle trzyma na postoju :shock:

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 17 sty 2010, 09:04

u mnie gdy czujnik temperatury dobrze wskazywał to wentylator wlaczal się gdy wskazówka wychyliła sie troche za 90 stopni, no ale nie 100 stopni. Sprawdź na dole w chłodnicy z lewej strony ( gdy stoisz przodem przed maską ) tam jest czujnik ktory wlacza wentylator, sprawdź czy Twój czujnik jest na 3 piny. ( czujnik na 3 piny wlacza 2 biegi wentylatorów, I bieg ok 92-94 stopni II bieg wlasnie okolo 100-102 stopni ) Jeżeli masz czujnik na 3 piny to obstawiam, że I bieg Ci się nie włacza. Wtedy wymiana tego czujnika w chłodnicy powinna pomóc. A sprawdzałeś czy wskaźnik temperatury na zegarach dobrze wskazuje temperaturę ???

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 17 sty 2010, 12:07

:) moj czujnik krancowy jest na 2 piny mam 1 bieg tez myslałem ze 2 ale ... zycie!! myslałem ze to mi sie 2 bieg załancza i 1 nie działa i wina padła na krancowy:D w chłodni, nic dostałem sie do niego i tu zdziwnie! 2 piny i czujka juz nie ori! kupiłem następną taka samą no i temp bez zmian 100-102 , a co do wskazan chyba dobrze jezeli termostat trzyma tęmp w układzie 89-90 w czasie jazdy , uszczelka pod glowica sprawna, byłem na ogladzinach takim specjajlnym apatarem do mierzenia dwutlenku w układzie..

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 17 sty 2010, 13:08

ja bym obstawiał winę tego czujnika w chłodnicy, szczególnie jeśli nie jest on oryginalny. Przeczytaj, kilka postów wyżej opisałem co u mnie się działo z czujnikiem temperatury. tez mam juz 2 podrobki i 3 zamontowany w aucie. teraz poluje na oryginalny czujnik ale cholernie ciezko go dostać, mam nadzieje, że do wiosny uda mi sie zakupić oryginalny czujnik, i moje problemy miną. A z opisu widzę, że masz Coupe 2.3 NG ? mam do Ciebie pyatnko : jak wygląda w niej czujnik temperatury cieczy ? jest biały ? na klucz 22 ? jest na 2 piny ? Bo ja wlasnie poszukuję takiego czujnika i mam okazję pogrzebania w Audi ale 90 ale 2.3 NG i ( bo stoi kompletna na szrocie )niewiem czy jest tam taki czujnik. Czekam na odpowieedź

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 17 sty 2010, 13:16

ten do wskaźnika czujnik? czy do kompa?

[ Dodano: 2010-01-17, 13:18 ]
zapraszam na GG:) bedzie prosciej:)

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 22 sty 2010, 07:43

Ja w końcu rozwiązałem problem z zawyżaniem temperatury. Mianowicie kupiłem używany ( ale Oryginalny ) czujnik temperatury ( w moim przypadku na 2 piny ) i temperaturka na blacie wskazuje tuz za 90 stopni ( na szerokość wskazówki za 90 ) czyli jest ok. Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-01, 20:01 ]
kurde długo się nie nacieszyłem poprawnym działaniem wskaźnika temp. jakiś tydzień temu się zaczęło, temp. na wskaźniku wolno rosła, 90 stopni uzyskiwała dopiero po przejechaniu 20km albo i wiecej ( wczesniej wystarczylo 3-4km zeby złapał 90stopni)
A od dwóch dni wskaźnik w ogóle nie wskazuje, miga tylko ta górna czerwona kontrolka. Czujnik (oryginał) kupiłem 5 miesiecy temu na szrocie, co prawda zapłaciłem 10zł, ale nie nie widzi mi się wymieniać czujników co 5 miesiecy. Założyłem teraz stary czujnik (firmy Etra, czy Eltra), który został mi po poprzednim właścicielu, wskazuje on temp, ale kontrolka również miga, kurde, sam już niewiem co robić. Pomóżcie :-(

[ Dodano: 2010-05-01, 20:02 ]
w sumie mam 4 czujniki dwupinowe temperatury, ale żaden nie wskazuje tak jak powinien.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl