Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.8 NE] silnik na wolnych obrotach halasuje

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
lukasz56
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.8 NE] silnik na wolnych obrotach halasuje

Post autor: lukasz56 » 10 sty 2010, 01:47

[1.8 NE]Witam mam problem.Czyściłem kolo zębate na którym jest pasek rozrządu i pasek spadł z kola.Kupiłem nowy pasek plus rolka i założył mi to mechanik-naciągnął pasek na rolce na maksimum i tak jeżdziłem jakiś miesiąc i zaczęły się problemy.Na wolnych obrotach słychać takie szuranie z silnika ale nie mogę zlokalizować gdzie.Poluzowałem rolkę napinacza i było ok ale ostatnio problem znów powrócił niestety.Zdjąłem pasek z pompy i wspomagania aby wykluczyć: alternator,pompę wody i wspomaganie i bez zmian!Czy jest możliwe ze te szuranie dochodzi gdzieś w walu korbowego??Silnik pracuje bez zastrzeżeń poza tym szuraniem...Nie mam pojęcia co to może być?Jak tak dalej pójdzie to chyba będę musiał ściągnąć miskę i zobaczyć czy w środku wszystko ok.Silnik ma przejechane ok28000tys km.Z góry wszystkim dzięki za pomoc...
Ostatnio zmieniony 10 sty 2010, 16:09 przez lukasz56, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 10 sty 2010, 02:37

Piszesz że mechanik naciągnął pasek na max i tak jezdziłeś, wiec ja bym sprawdził na początek w jakim stanie jest rolka i jej łożysko

szejk_1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: szejk_1 » 10 sty 2010, 09:35

obstawialbym napinacz paska rozrządu

lukasz56
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukasz56 » 11 sty 2010, 19:28

Koledzy problem rozwiązany!!!Po długiej walce i poszukiwaniach okazało się jednak,że to nie rolka paska rozrządu powoduje ten hałas na wolnych obrotach a padnięte łożysko na pompie wodnej!Wcześniej to sprawdzałem ale powieszchownie i szybko czego efektem było dalsze szukanie usterki... :mrgreen: Jak sie zrobi trochę cieplej to trzeba się wziąść za wymianę bo niestety garażu brak a na dworze zima!Dzięki dla wszystkich którzy chcieli pomóc! ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl