Takie coś, to chyba widziałem. Patrząc z góry na akumulator, to przez całą szerokość akumulatora biegnie listewka, która minimalnie nachodzi na boczne ścianki akumulatora. To może być chyba, to o czym piszesz.aldi pisze:jeśli nie masz korków na wierzchu to mogą być schowane pod taką plastykową listwą (maskownicą) biegnącą od lewej do prawej strony akumulatora
Z tym to rzeczywiście nie pomyślałem, w momencie pomiaru wszystko miałem powyłączane. Dzisiaj sprawdzę jaki będzie wynik włączonym odbiornikami.A co do ładowania to zmierz ładowanie przy odbiornikach używanych najczęściej.
Pobór jest spoko, to nie jest 0,08A tylko 0,08mA czyli 0.00008A. Poza tym, mam alarm i centralny.CO do poboru na postoju to mógł być niższy. Masz taki silnik jak ja i pewnie brak jakiekolwiek elektryki. U mnie pobór na postoju wynosi 0,01-0,02A. Jedyne co bierze prąd w b3 1,6d to zegarek, ewentualnie alarm/ centralny. Masz alarm?
Tego niestety się nie udało przeprowadzić, samochodem na co dzień jeździ do pracy dziewczyna, a ona takiego pomiaru nie zrobi.Co do napięcia to jutro zanim odpalisz auto zmierz ile będzie V na aku. Powinno być 12,5-12,6V. Może się okazać, że ten pobór 0,08A wyładowuje stary już aku.
Chyba jednak jakbym brał, to właśnie coś koło 64Ah. Gdzież czytałem, że tak jak piszesz, w krótkie trasy nie ma co brać dużego aku, bo nie zdąży się odpowiednio naładować i wiecznie jest niedołowany przez co skraca się jego żywotność. Jeśli chodzi o palenie w zimie, to przy dobrze naładowanym akumulatorze, silnik pali na dotyk, nie ma żadnego problemu.producent do naszego slinika dawał 64Ah. I teraz jak auto jeździ głownie na krótkich odcinkach to mniejszy akumulator bedzie lepiej ładowany, ale z drugiej strony jak silnik już słaby i w zimie to cięzko pali to możesz pomyśleć o jakimś większym
Jeszcze mam pytanie, co do ładowania akumulatora w czasie jazdy. Czy dla ładowania ma wpływ, to czy stoję w korku, czy jadę, czy obroty mają jakiś na to wpływ?
Czy może to nie ma żadnego znaczenia, mogę stać, jechać wolniej, szybciej, a i tak akumulator ładuje się tak samo?