[90 2.3-ng]..co odpowiada za włączanie wiatraka?
[90 2.3-ng]..co odpowiada za włączanie wiatraka?
mam taki problem podczas jazdy wychladza mi sie nawet do 50 stopniu a ostatnio na 60 stopniach wlaczyl sie wentylator i caly czas chodzi ..wczesniej sie za lanczal przy 95 i chlodzil do 50..co mam z tym zrobic.. :roll:
-
- Forum Audi 80
Kurcze wydaje mi sie ze mozesz miec probleb z czujnikiem odpowiadającym za wskazania na "blacie" (czteropinowy kolo termostatu). Gdy mi padl temp cieczy max 50 stopni.
A druga opcja to czujnik w chlodnicy. Opisz troszke dokladniej co i jak. A za wlaczanie wiatraka odpowiada czujnik w chlodnicy. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi
A druga opcja to czujnik w chlodnicy. Opisz troszke dokladniej co i jak. A za wlaczanie wiatraka odpowiada czujnik w chlodnicy. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi
z tego co ogladalem to nie ma zadnego czujnika na chlodnicy ani termostacie..sa dwa powyzej bo jeden niedawno wymieniale ..czujnik temperatury'nagrzewnica przy spadku temperatuzy dmuicha zimnym wiec wskaznik na blacie dobrze wskazuje
[ Dodano: 2010-01-10, 21:22 ]
z tego co wyczytalem moze byc termostat padniety temu nie trzyma temperatury..tylko czemu zalaczyl sie wentylator i nie przestaje chlodzic ...odlaczylem3s piny id czujnika ktory powinien za to odpowiadac i dalej chlodzil :cry:
[ Dodano: 2010-01-10, 21:22 ]
z tego co wyczytalem moze byc termostat padniety temu nie trzyma temperatury..tylko czemu zalaczyl sie wentylator i nie przestaje chlodzic ...odlaczylem3s piny id czujnika ktory powinien za to odpowiadac i dalej chlodzil :cry:
-
- Forum Audi 80
No jezeli dlugo sie nagzewa silnik to termostat. CHodzilo mi wlasnie o jeden z tych czujnikow na króćcu przed termostatem( dolny 4 piny) A w chlodnicy napewno masz czujnik. Znajduje sie na dole, po lewej stronie od strony kabiny.
[ Dodano: 2010-01-10, 21:59 ]
Male sprostowanie. W chlodnicy to nie jest czujnik tylko wylacznik termiczny :oops:
[ Dodano: 2010-01-10, 21:59 ]
Male sprostowanie. W chlodnicy to nie jest czujnik tylko wylacznik termiczny :oops:
-
- Forum Audi 80
U mnie wentylator krecil zawsze po przekreceniu kluczyka na pozycje zaplon (zimny czy cieply ). Raz mnie podkusilo, na zimnym silniku przelaczylem na zaplon - wiatrak kreci. Wyszedlem, wyjalem ''wtyczke'' z tego wylacznika - przestalo krecic . Swoje lata pewnie mialo i padlo. Wymienilem i jest ok.
Tak. On odpowiada za wlaczenie wiatraka
Tak. On odpowiada za wlaczenie wiatraka
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Czujnik na chłodnicy mysi być. Jeszcze jest czujnik który odpowiada za włącznie wiatraka. Jest on przykręcony przy pokrywie wałka rozrządu i gdy temperatura w komorze silnika jest za wysoka włącza on wiatraki nawet gdy zapłon jest wyłączony.drago pisze:z tego co ogladalem to nie ma zadnego czujnika na chlodnicy
Do do tematu to jeszcze klima odpowiada za włączanie wiatraka na chłodnicy.
A co tego opadania temperatury do 50°C to może być termostat albo wskaźnik oszukuje...