[all] dystanse pomocy
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
[all] dystanse pomocy
mam problem ponieważ jakiś czas temu kupiłem od pewnego forumowicza(nie będę pisał od kogo) dystanse 20mm oraz 30mm, wszystko było by spoko gdyby nie to że sprzedający zapewniał mnie o tym że dystanse mają otwór centrujący 57,1 czyli pasujący do mojej coupe'ty i że on sam miał zamontowane je w swoim aucie. A jednak okazało się że otwór ma średnicę 65mm. moje pytanie jest następujące, w jaki sposób(czy jest to wogóle możliwe) mogę je zamontować na piastę 57,1 aby były umieszczone stabilnie, aby nie było żadnego bicia kół przy jeździe no i przede wszystkim chodzi o bezpieczeństwo. czy coś można poradzić na to? czy po prostu dystanse sprzedać jakiemuś posiadaczowi forda czy peugeota?
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
Tu masz dział z pierścieniami:
http://www.allegro.pl/18735_pierscienie ... nge_view=1
A dystans możesz włożyć w felgę? Bo skoro masz 65mm otwór wewnętrzny, to może i zewnętrzny ma tyle samo i wtedy musisz mieć felgę z otworem 65mm.
To są dystanse przelotowe, czy przykręcane do piasty?
http://www.allegro.pl/18735_pierscienie ... nge_view=1
A dystans możesz włożyć w felgę? Bo skoro masz 65mm otwór wewnętrzny, to może i zewnętrzny ma tyle samo i wtedy musisz mieć felgę z otworem 65mm.
To są dystanse przelotowe, czy przykręcane do piasty?
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
Jeśli nie masz wystarczająco długiego bolca centrującego wychodzącego z piasty to na nic Ci te dystanse. Nie dość, że są przelotowe, to jeszcze nie mają kołnierza centrującego.
Coś takiego może być:
Ale coś takiego się nie nadaje przy grubości 20mm w górę:
Takie dystanse bez kołnierza, najczęściej da się zamontować max gdy mają grubość 10mm.
Jakby co to mam dwa nowe dystanse grubości 25mm, których nawet nie zakładałem. Są takie same jak na pierwszym zdjęciu na sprzedaż, gdyż kupiłem sobie przykręcane do piasty. Otwór centrujący po obu stronach 57,1mm
Coś takiego może być:
Ale coś takiego się nie nadaje przy grubości 20mm w górę:
Takie dystanse bez kołnierza, najczęściej da się zamontować max gdy mają grubość 10mm.
Jakby co to mam dwa nowe dystanse grubości 25mm, których nawet nie zakładałem. Są takie same jak na pierwszym zdjęciu na sprzedaż, gdyż kupiłem sobie przykręcane do piasty. Otwór centrujący po obu stronach 57,1mm
- grzechas_audi
- Forum Audi 80
posiadam dystanse bez tego kołnierza ale znalazłem faceta który mi zrobi z aluminium pierścienie redukujące. średnica wew. 57,1(aby weszło na piaste) i zew. 65 żeby siadło idealnie na dystans. grubość pierścienia ok 4,5-5 cm żeby dystans 30mm był na całej powierzchni dopasowany oraz żeby przedłużyć jakby piastę i aby felga też się na tym trzymała a nie tylko na śrubach. myślę że wyjdzie ok. <ok>
pierscien centrujacy i kolnierz centrujacy ma za zadanie tylko i wylacznie wycentrowac idealnie felge na piascie, nie przenosi on zadnych przeciazen, wszystko to jest kwestia srub, dlatego jesli masz dystanse 30mm to radze ci zaopatrzyc sie w porzadne hartowane sruby do takich rzeczy bo takie zwykle to nie chce wiedziec czy ci zetnie czy nie, gdyby kolnierze centrujace przenosily sily dzialajace na felge to nikt by ich nie robil z miekkiego pastiku lub tworzywa sztucznego
Szczera prawda, połączenie piasta - tarcza koła to połączenie śrubowe, a nie dystansem, pierścieniem centrującym, podkładką, kropelką lub zaklęciem mechanika. Zastanów się przed wyjechaniem na drogę co nie tak założyłeś i gdzie użyłeś złego materiału - nim założysz zapytaj się fachowców - chodzi o Twoje życie. A tak nawiasem mówiąc poczytaj o promieniu zataczania nim zaczniesz odwiedzać kolejnych mechaników z powodu pływania samochodu na koleinach.Słonik pisze:pierscien centrujacy i kolnierz centrujacy ma za zadanie tylko i wylacznie wycentrowac idealnie felge na piascie, nie przenosi on zadnych przeciazen, wszystko to jest kwestia srub, dlatego jesli masz dystanse 30mm to radze ci zaopatrzyc sie w porzadne hartowane sruby do takich rzeczy bo takie zwykle to nie chce wiedziec czy ci zetnie czy nie, gdyby kolnierze centrujace przenosily sily dzialajace na felge to nikt by ich nie robil z miekkiego pastiku lub tworzywa sztucznego