Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.9 D] WYPALONY ZAWÓR - CZYŻBY NAPEWNO?, PROSZE O POMOC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawlik131
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.9 D] WYPALONY ZAWÓR - CZYŻBY NAPEWNO?, PROSZE O POMOC

Post autor: pawlik131 » 19 sty 2010, 18:01

Witam!!!
Od września jestem posiadaczem audi 80 B3 1.9 D z 1991r. Na forum jestem zarejestrowany od niedawna ale pomogło mi ono już kilkakrotnie.Mam nadzieje że i tym razem ktoś posiadający większą wiedzę pomoże mi rozwiązać mój niemały tym razem problem.
Nie dalej jak wczoraj pomykałem sobie moim wozem nie szybciej niż 40 km/h i nagle zacząłem czuć dziwne wibracje , przez chwile myślałem że to w przednim kole ale nieproporcjonalnie kiedy zwalniałem drgania się nasilały.zatrzymałem samochód wyłączyłem radio - wtedy już rzucało buda bardzo mocno a silnik pracował strasznie nie równo kiedy chciałem ruszyć nie miał siły się zebrać z miejsca i zgasł.Zjechałem więc na rozruszniku na parking obok, zaciągnąłem ręczny odpaliłem auto i otworzyłem maskę, silnikiem rzucało we wszystkie strony jego praca była bardzo nierówna i na dodatek bardzo duży hałas dobiegał z okolic filtra powietrza, jak się okazało to powietrze uderzające w papierowe książki filtra powodowała taki hałas.Ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu po zdjęciu gumowej rury z kolektora ssącego okazało się że zamiast odczuwać ciąg powietrza jak w odkurzaczu to kompresja była wyrzucana przez kolektor ssący - szok.

A TERAZ NAPISZE TO CO PRZYSZŁO MI NA MYŚL :

- opcja pierwsza i najgorsza - wypalone gniazdo zaworu
- opcja druga minimalnie lepsza wypalony tylko zawór
- no i opcja trzecie najlepsza - no i właśnie tu jest pytanie do was czy jest to możliwe a mianowicie czy jest możliwe ze pasek rozrządu przeskoczył o jeden ząbek i dwa z ssących zaworów się niedomykaną - nie wiem czy to jest możliwe dlatego pytam i licze że ktos da mi odpowiedź.

ponad to jeżeli to możliwe to byłbym szalenie wdzięczny za jakieś fotki z prawidłowym ustawieniem rozrządu bo ściągnąłem chyba ze 3 książki ale tam jest to zawiłe a obrazki bardzo nieczytelne.

I jeszcze taka mała prośba gdyby ktoś mi mógł powiedzieć jakie jest oznaczenie mojego silnika ? jest to zwykłe 1.9 D Z 1991 r

proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 18:23 przez pawlik131, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 19 sty 2010, 18:13

_uwaga
Problem z temacie napisz malymi literkami.

A co do ustawienia rozrzadu to jesr juz na forum w dziale silniki wysokoprężne o ustawieniu rozrządu. Szukaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TD”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl