[80 B4] PROBLEM ,woda wdziera sie do środka auta:(
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
To Ci raczej nic nie da. Woda wdziera sie zapewne między gumą a blachą i gumą a szybą.
Szczelnośc gwarantuje klej na ramce okna zanim zaloży się szybę.
Spróbuj zamazać dolny róg, oraz kawałek pionu i poziomu łącząc silikonem szybe z uszczelką i rowek między blachą a uszczelką.
Ja tam wlasnie zrobiłem. Trzeba sie przyjrzec aby to zobaczyć.
Na szybę nakleiłem taśmę aby silikon był równo. Tak samo na blachę.
Szczelnośc gwarantuje klej na ramce okna zanim zaloży się szybę.
Spróbuj zamazać dolny róg, oraz kawałek pionu i poziomu łącząc silikonem szybe z uszczelką i rowek między blachą a uszczelką.
Ja tam wlasnie zrobiłem. Trzeba sie przyjrzec aby to zobaczyć.
Na szybę nakleiłem taśmę aby silikon był równo. Tak samo na blachę.
-
- Forum Audi 80
witam ja również mam problem w moim Audi 80 woda wdziera mi sie do środka od strony pasażera mam zawsze po deszczu pełno wody zarówno u paazera jak i za pasazerem uszczelke przedniej szyby zakleiłem i dalej sie wdziera patrzyłem to w szyberdachy to odpływy są wporządku nie wiem juz co mozna sprawdzic ??:(
A myślałem że tylko ja mam ten problem,u mnie też się lało do środka od strony kierowcy -winą tego był nie włożony korek od linki maski - a doszedłem do tego tak-wieczorem włożyłem lampę do kabiny i szukałem pod maską gdzie widać światło i tak odkryłem przeciek,oczywiście trzeba zdjąć pólki.Może ten sposób komuś pomoże.
Dzoszczeniania przedniejs szyby.
Dziś zabrałem się za doszczelnienie przedniej szyby w moim Audi.
Kolejne czynności :
1. Odkręcenie i zdemontowanie wycieraczek (klucz nasadowy 13)
2. Odkręcenie i zdemontowanie czernych plastików zasłaniających mechanizm wycieraczek (od odkręcenie idealna moneta o nominale 1zł)
3. Zdemontowanie uszczelki na ścianie grodziowej
4. Wyciągnięcie udklejonej uszczelki (tylko do miejsca od krótego dalej trzyma klej)
5. Usunięcie starego kleju z uszczelki (ja zrobiłem to końcem pędzelka który był mi poźniej potrzebny) Trzeba uważać aby nie uszkodzić uszczelki.
6. Zdrapanie resztek kleju z szyby (ostrzem nożyka do tapet)
7. Wydrapanie rdzy znajdyjącej się w rowku odpływowym pod uszczelką (papierem ściernym)
8. Odtłuszczenie benzynką ekstrakcyjną rowka odpływowego.
9. Pomalowanie farbą hamerite w celu zabezpieczenia rowka w którym zawsze jest woda i brud.
10. Przerwa 3 godziny na obiad lub coś innego, podczas kiedy farba schnie :mrgreen:
11. Nałożenie II warstwy farby (już ładnie na gotowo)
12. Znowu przerwa :roll:
Po wyschnięciu farby poszedł w ruch silikon szklarski przezroczysty (duża tuba)
13. Wprowadzenie silikonu pomiędzy rowek a szybe (równomierną warstwe)
14. Odtłuszczenie uszczelki wewnątrz
15. Wypełnienie uszczelki wewnątrz silikonem.
16. Włożenie na miejsce i dociśnięcie uszczelki do szyby tak aby nadmiar silikonu wyszedł na szybe.
17. Przerwa ok 1,5 godziny i delikatne spryskanie szyby wodą (aby silikon lepiej związał bo pochłania wilgoć podczas wiązania)
18. Założenie plastików które wcześniej zdjeliśmy.
19. Założenie wycieraczek
20. Usunięcie resztek silikonu z szyby - potrzeba duuuuużo cierpliwości ale da się to zrobić.
Łączny czas prac : 13 godzin
Efekt : mam nadzieje że nie będzie się już lało
Koszty : Hamerite 17 zł, pędzelek 3 zł, papier ścierny 2 zł, wspomnienia - bezcenne, ból pleców gratis - gwarantowany (niestety wszystko trzeba robić leżąc praktycznie na silniku)
Fotki :
Kolejne czynności :
1. Odkręcenie i zdemontowanie wycieraczek (klucz nasadowy 13)
2. Odkręcenie i zdemontowanie czernych plastików zasłaniających mechanizm wycieraczek (od odkręcenie idealna moneta o nominale 1zł)
3. Zdemontowanie uszczelki na ścianie grodziowej
4. Wyciągnięcie udklejonej uszczelki (tylko do miejsca od krótego dalej trzyma klej)
5. Usunięcie starego kleju z uszczelki (ja zrobiłem to końcem pędzelka który był mi poźniej potrzebny) Trzeba uważać aby nie uszkodzić uszczelki.
6. Zdrapanie resztek kleju z szyby (ostrzem nożyka do tapet)
7. Wydrapanie rdzy znajdyjącej się w rowku odpływowym pod uszczelką (papierem ściernym)
8. Odtłuszczenie benzynką ekstrakcyjną rowka odpływowego.
9. Pomalowanie farbą hamerite w celu zabezpieczenia rowka w którym zawsze jest woda i brud.
10. Przerwa 3 godziny na obiad lub coś innego, podczas kiedy farba schnie :mrgreen:
11. Nałożenie II warstwy farby (już ładnie na gotowo)
12. Znowu przerwa :roll:
Po wyschnięciu farby poszedł w ruch silikon szklarski przezroczysty (duża tuba)
13. Wprowadzenie silikonu pomiędzy rowek a szybe (równomierną warstwe)
14. Odtłuszczenie uszczelki wewnątrz
15. Wypełnienie uszczelki wewnątrz silikonem.
16. Włożenie na miejsce i dociśnięcie uszczelki do szyby tak aby nadmiar silikonu wyszedł na szybe.
17. Przerwa ok 1,5 godziny i delikatne spryskanie szyby wodą (aby silikon lepiej związał bo pochłania wilgoć podczas wiązania)
18. Założenie plastików które wcześniej zdjeliśmy.
19. Założenie wycieraczek
20. Usunięcie resztek silikonu z szyby - potrzeba duuuuużo cierpliwości ale da się to zrobić.
Łączny czas prac : 13 godzin
Efekt : mam nadzieje że nie będzie się już lało
Koszty : Hamerite 17 zł, pędzelek 3 zł, papier ścierny 2 zł, wspomnienia - bezcenne, ból pleców gratis - gwarantowany (niestety wszystko trzeba robić leżąc praktycznie na silniku)
Fotki :
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Krzysztof_Suliko, oby w Twoim przypadku to nie było to, ale u mnie woda lała się wyżej - patrz zdjęcie.
w środku woda ciekła w tym miejscu ( po osłonie plastikowej słupka ):
Do środka dostawała się wiesz już jak.
Tu masz stary temat z którym walczyłem
viewtopic.php?t=386&postdays=0&postorder=asc&start=30
w środku woda ciekła w tym miejscu ( po osłonie plastikowej słupka ):
Do środka dostawała się wiesz już jak.
Tu masz stary temat z którym walczyłem
viewtopic.php?t=386&postdays=0&postorder=asc&start=30
Doc, zmartwiłeś mnie :-| :-x Bo mi wlaśnie lało się po tym plastiku tyle że 5 cm dalej w strone silnika. Dokładnie kapało na koncu plastiku. Wsadziłem miedzy deske a szybe (od wewnątrz) smatke i tam na samym koncu bylo mokro...
Dosczelniłem uszczelke tam gdzie była luźna, mam nadzieje że to wystarczy... Dziś chyba będzie łało popołudniu wiec napisze co i jak.
Dosczelniłem uszczelke tam gdzie była luźna, mam nadzieje że to wystarczy... Dziś chyba będzie łało popołudniu wiec napisze co i jak.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Krzysztof_Suliko, tak jak pisałem wyżej. Powinno się wyjąć szybę i wkleić ją na nowo, bowiem uszczelka wcale nie zatrzymuje wody. Ona jak wiesz jest luźna pod palcami i taka powinna być. Wiatr i wodę zabezpiecza klej który znajduje się między szybą a ramką okna. Szyba osadzona jest na kleju po całości w ramie okna.
Mi pomógł taki zabieg, ale musiałem dośc chamsko posmarować styk szyby z uszczelką tak aby odciąć możliwość podciekania wody pod uszczelkę właśnie z tego względu ze jak już się tam dostała to leciała do środka, a leciała bo klej nie trzyma po całości szyby. Może ktoś kiedyś u mnie i może u Ciebie wyjmował szybę, zmieniał, lakierował auto, cholera wie. niezbadane są dzwony Audi
Mi pomógł taki zabieg, ale musiałem dośc chamsko posmarować styk szyby z uszczelką tak aby odciąć możliwość podciekania wody pod uszczelkę właśnie z tego względu ze jak już się tam dostała to leciała do środka, a leciała bo klej nie trzyma po całości szyby. Może ktoś kiedyś u mnie i może u Ciebie wyjmował szybę, zmieniał, lakierował auto, cholera wie. niezbadane są dzwony Audi
Koledzy w Waszych postach troszke mnie podniesliscie na duchu , własnie zauwazyłem mokry dywanik i ślady na bocznym plastiku przy drzwiach podobne jak w/w . Dodatkowo na rogu szyby zrobił się efekt mleka...co potwierdza miejsce uszkodzenia. Mam nadziję ,że dzieki waszym opisom zredukuje uszkodzenie:) Pozdrawiam
Zgadza się szyba była wyjmowana i wymieniana na "NordGlass" Robił to poprzedni wlasciciel bo dostał kamieniem jadąc za ciężarowką. Mozliwe że źle wkleili szybe lub poprostu klej po 4 latach puszcza jak narazie po obfitych opadach deszczu w nocy nic se nie dzieje, sucho na dywaniku i na plastikach, wsadzałem głebiej ręke koło dmuchawy i wygląda na to że też sucho.Doc pisze:może u Ciebie wyjmował szybę, zmieniał, lakierował auto, cholera wie. niezbadane są dzwony Aud
Doc, dziękuje za rady i sugestie.
[ Dodano: 2007-10-05, 18:44 ]
2 dzień pada a u mnie w aucie sucho ...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [80 B4] PROBLEM ,woda wdziera sie do środka auta:(
Witam jestem tu nowy tak więc witam wszystkich posiadaczy audi po latach odmawiam temat otóż mam takie pytanko gdzie szukać tego przewodu odprowadzania wody?