[all] postojówki w kierunkowskazach
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
znalazłem jakiś trop w necie
masa - skund chcesz - do drugiego przewodu idącego do żarówki obrysu dajesz 2 przewody zakończone diodami zaporowymi - jeden od np kierunku z błotnika a drugi od zasilania postojówki reflektora (na tym przewodzie dodatkowo dajesz rezystor)
jako obrys u mnie bedzie kierunek w zderzaku a tu mały schemacikhttp://www.fotosik.pl/pok...zek/4107fa11f3e6136a.html
masa - skund chcesz - do drugiego przewodu idącego do żarówki obrysu dajesz 2 przewody zakończone diodami zaporowymi - jeden od np kierunku z błotnika a drugi od zasilania postojówki reflektora (na tym przewodzie dodatkowo dajesz rezystor)
jako obrys u mnie bedzie kierunek w zderzaku a tu mały schemacikhttp://www.fotosik.pl/pok...zek/4107fa11f3e6136a.html
Mam pomysłapapaj pisze:witam mam pytanie czy ktos ma, wie jak zrobic tak aby kierunki świeciły całyczas a po włączeniu migacza migały? trzeba dodawać drugie zarówki czy da sie to zrobić na jednej? widziałem to w kilku autach i całkiem fajnie to wygląda
Dajemy żarówki dwuwłóknowe ale to nie koniec :evil:
Włókno 5-cio watowe łączymy szeregowo ze stykiem przekaźnika normalnie zwartym oraz całość równolegle do postojowych świateł :evil:
Cewkę przekaźnika równolegle z kondensatorem elektrolitycznym 25V o pojemności którą musimy dobrać doświadczalnie - na początek proponuję 100 uF - całość separujemy diodą i podłączamy równolegle do włókna migacza
Ten układ ma na celu wyłączanie włókna 5-cio watowego w momencie pojawienia się napięcia na włóknie migacza - kondensator podtrzyma napięcie aby przekaźnik nie puścił w momencie przerwy w świeceniu migacza - pojemność trzeba dobrać eksperymentalnie tak by było dobrze :evil:
Układ będzie działać tak że jak włączę migacz to postojka migacza 5 watt gaśnie i jest tak długo zgaszona puki migacz nie przestanie migać :evil: - proszę o opinie czy policja może się doczepić do czegoś takiego ??? - dawno mi chodzi taki układ po głowie by go zamontować u siebie w zwykłej B3 - po to by w nocy zwiększyć tymi postojkami w migaczach gabaryt auta dlatego że często się zdarza że kierowcy w nocy mijają moje auto na styk czego nie lubię
Po prostu były bo to obryski w kolorze pomarańczowym
włókno się pisze Ó proszę się nie śmiać ze schematu :->
oj jak by mi tak papaj zrobił pomógł to bym się cieszył :->
========================================================
[ Dodano: 2010-11-14, 19:02 ]
A nie będzie razić taki załączony migacz ? przecież on ma 20 wattmeir pisze:2 żaróweczka była ale gadałem z kumplem i powiedział ze jak cos to zrobi mi instalacje na 1 żarówce 1 włóknowej która będzie świecić ciągle a jak włączę kierunek to będzie migać on ma tak zrobione w golfie mk2
Może. Mogą doczepić się do wszystkiego co nie jest seryjne a nie ma atestów. Do przeróbek elektryki tym bardziej. Rozwiąże to Twój kłopot ale nadal będzie mandatowe (a może nawet jak się zaciekawią panowie policjanci utrata dowodu aż do wyjaśnienia na diagnostyce)ziemor pisze:proszę o opinie czy policja może się doczepić do czegoś takiego ???
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
kacper85 pisze:Może. Mogą doczepić się do wszystkiego co nie jest seryjne a nie ma atestów. Do przeróbek elektryki tym bardziej. Rozwiąże to Twój kłopot ale nadal będzie mandatowe (a może nawet jak się zaciekawią panowie policjanci utrata dowodu aż do wyjaśnienia na diagnostyce)
Kolego to nie chodzi brak atestów czy homologacji itd.
Poprostu polskie prawo drogowe tego zabrania! kolorystyka!
Do przeczytania dla chcących przeróbek- http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm