[B4 ABT] Akumulator na miarę
[B4 ABT] Akumulator na miarę
Witam Klubowicze po dość długiej przerwie...
Na początek wyjaśnienie..wiem że odezwą się głosy że już było ale naprawdę nie znalazłem oczekiwanych wyników...wpisując w szukajce "akumlator" otrzymuje się dziwnie mało wyników...
A sprawa wygląda tak...mój aku wczoraj padł, zresztą nie po raz pierwszy ale już nie mam siły latać po parkingu z kablami (niestety niunia nocuje pod gołym niebem). Był już raczej trochę stary...porblemy zaczęły się zeszłej zimy jak po przejechaniu 2km zostawiłem go a potem już nie odpaliłem..uznałem że aku stary, choć do dziś nie wiem czy to jego wina była, bo podczas jechania tych 2km wyłączyło się radio samo i podświetlenie liczników ściemniło...
Ale wracając do sprawy. Chcę kupić nowy aku, ale patrzę by nie wydać za dużo. Jak w zeszłym roku patrzyłem w tabeli zastosowań Centry był aku 65Ah..wg tabeli zastosowań na rok 2009 jest odpowiednio: 50Ah 510EN dla lini Standard, 54Ah 520EN dla lini Plus i 60Ah 600EN dla lini Futura..skąd takie zmiany? W dodatku gdzieś na forum spotkałem info że wystarczy 45Ah <osohozi>
Może mi ktoś to usystematyzować i powiedzieć jakie aku wystarczy, uwzględniając zimowanie przy -20st C :evil:
Poprzedni (jeszcze obecny) był AD 55Ah 480EN...patrzyłem dziś w Realu, na "promocji" była Centra Plus 54Ah 520EN za 249zł...
...ale mogę kupić też z plusem po drugiej stronie i go obrócić i np był "marki Power (produkowany przez Exide jak Centra)...55Ah i podajże 460EN oraz 50Ah i 510EN - cena ok 200zł. Rozumiem że aku 65Ah 540EN będzie przewymiarowany :?:
Czy one byłyby odpowiednie i który byście wybrali? Dodam że z elektorniki w aucie to podgrzewana szyba, radio i centralny...żadnych bajerów jak elektryczne szyby, klima, podgrzewane fotele...
Na początek wyjaśnienie..wiem że odezwą się głosy że już było ale naprawdę nie znalazłem oczekiwanych wyników...wpisując w szukajce "akumlator" otrzymuje się dziwnie mało wyników...
A sprawa wygląda tak...mój aku wczoraj padł, zresztą nie po raz pierwszy ale już nie mam siły latać po parkingu z kablami (niestety niunia nocuje pod gołym niebem). Był już raczej trochę stary...porblemy zaczęły się zeszłej zimy jak po przejechaniu 2km zostawiłem go a potem już nie odpaliłem..uznałem że aku stary, choć do dziś nie wiem czy to jego wina była, bo podczas jechania tych 2km wyłączyło się radio samo i podświetlenie liczników ściemniło...
Ale wracając do sprawy. Chcę kupić nowy aku, ale patrzę by nie wydać za dużo. Jak w zeszłym roku patrzyłem w tabeli zastosowań Centry był aku 65Ah..wg tabeli zastosowań na rok 2009 jest odpowiednio: 50Ah 510EN dla lini Standard, 54Ah 520EN dla lini Plus i 60Ah 600EN dla lini Futura..skąd takie zmiany? W dodatku gdzieś na forum spotkałem info że wystarczy 45Ah <osohozi>
Może mi ktoś to usystematyzować i powiedzieć jakie aku wystarczy, uwzględniając zimowanie przy -20st C :evil:
Poprzedni (jeszcze obecny) był AD 55Ah 480EN...patrzyłem dziś w Realu, na "promocji" była Centra Plus 54Ah 520EN za 249zł...
...ale mogę kupić też z plusem po drugiej stronie i go obrócić i np był "marki Power (produkowany przez Exide jak Centra)...55Ah i podajże 460EN oraz 50Ah i 510EN - cena ok 200zł. Rozumiem że aku 65Ah 540EN będzie przewymiarowany :?:
Czy one byłyby odpowiednie i który byście wybrali? Dodam że z elektorniki w aucie to podgrzewana szyba, radio i centralny...żadnych bajerów jak elektryczne szyby, klima, podgrzewane fotele...
Radia używam jak jeżdzę a nie jak zapalam;p Alarmu nie mam...
Chodzi o to że jeżdżę na stosunkowo krótkich trasach, powiedzmy max do 20km, czasami więcej jak poza krk...
a nie chcę by był niedoładowany...poza tym nie kupię sobie tej futury za 400zl bo mnie na nią nie stać;p
Chodzi mi o to jak sprawa wygląda w praktyce, co sądzą doświadczeni Klubowicze posiadający np ABT
Chodzi o to że jeżdżę na stosunkowo krótkich trasach, powiedzmy max do 20km, czasami więcej jak poza krk...
a nie chcę by był niedoładowany...poza tym nie kupię sobie tej futury za 400zl bo mnie na nią nie stać;p
Chodzi mi o to jak sprawa wygląda w praktyce, co sądzą doświadczeni Klubowicze posiadający np ABT
- Piotr_Audi
- Forum Audi 80
katolagi centry nie podaja prawdy do mojego abk w prospekcie podane jest 44h a gosc w sklepie mowi ze 65h wiedz zakupilem centre 50h 510 rozruchowego za 200pln i jest ok mysle ze nie ma co kupowac za duzego zeby ci go doldowal alternator to tak samo jak w maluchu powino byc 36h a ludzie kupuja z usmiechem na twarzy 45h a po roku nie wiedza co sie stalo z akumulatorem bo juz jest kiepski.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Kolego jak jeździsz na krótkich odcinkach to powinieneś mieć lepszy alternator np. A90 lub z V6 z klimą 120A i przy tym akumulatorek taki jakkenzo76 zapodał do swojej czyli najlepiej centrę lub boscha 50h 510EN i wtedy już nigdy, nie powinieneś mieć problemów z odpaleniem. Alternator Ci będzie aku doładywał a jak jeździsz na krótkie trasy to Ci go zawsze doładuję
- DARODIABEL75
- Forum Audi 80
Witam i ja na początku tej zimy miałem problemy z aku. Pierwsze mrozy i odpaliłem ale od kolegi akumulatora hehe
Miałem 45Ah pojechałem do centrum akumulatorów i kupiłem centr plus 57Ah gość z punktu powiedział ze według katalogu centry ten jest akurat i na razie pali mrozy mi już nie straszne
Pozdrawiam
Miałem 45Ah pojechałem do centrum akumulatorów i kupiłem centr plus 57Ah gość z punktu powiedział ze według katalogu centry ten jest akurat i na razie pali mrozy mi już nie straszne
Pozdrawiam
Re: [B4 ABT] Akumulator na miarę
Tez mnie to zastanowialo dlaczego im wyzsza seria/klasa akumulatora to mocniejsza wersje zaleca Centra. Np Centra Standard wystarczy 50Ah a Futura juz 60Ah.spidercio pisze: Ale wracając do sprawy. Chcę kupić nowy aku, ale patrzę by nie wydać za dużo. Jak w zeszłym roku patrzyłem w tabeli zastosowań Centry był aku 65Ah..wg tabeli zastosowań na rok 2009 jest odpowiednio: 50Ah 510EN dla lini Standard, 54Ah 520EN dla lini Plus i 60Ah 600EN dla lini Futura..skąd takie zmiany? W dodatku gdzieś na forum spotkałem info że wystarczy 45Ah <osohozi>
W tej sprawie skontaktowalem sie z Customer Service AM
EXIDE TECHNOLOGIES S.A (CENTRA) i otrzymalem odpowiedz:
Nasz rekomendacja podyktowana jest m.in. względami gabarytowmi, które w oryginale wynosiły dł. 242mm., szer. 175mm., i wys. 175mm.
To wszysko wyjasnia dlaczego sa takie dziwne pojemnosci w tabeli zastosowan.
Slabsze wersje Futury oraz Centry plus maja wysokosc 190 i nie wejda.
Osobiscie wlozylem Future 53A o wysokosci 190mm ale musialem troche przerobic mocowanie przewodó do klem poniewaz byl problem z zamknieciem obudowy akumulatora.