Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.3 ng + lpg]mrugająca kontrolka temperatury wody,czujnik

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[2.3 ng + lpg]mrugająca kontrolka temperatury wody,czujnik

Post autor: hakanos007 » 27 sty 2010, 17:51

Witam Koledzy mam problem.Dziś podczas jazdy zauważyłem żę mruga mi kontrolka od temperatury płynu chłodzącego.Najczęsciej zdaża się to podczas pokonywania zakrętów..w zbiorniczku wyrównawczym płynu jest do zgrzewu-więc ok.Mam pewne obawy co do poprawnego działania termostatu-albo czujnika który odpowiada za uruchamianie się dmuchawy.Co do0 układu chłodzenia nie jestem za dobrze obcykany dlatego prosze o pomoc co i jak sprawdzic oraz gdzie tego szukac.Dziekowka z gory za pomoc.
Dodam ze nie dziala mi wskaznik temperatury w zegarach..podejrzewam ze jest to wna samego zegara ze wzgledu na to ze raz dzialal..raz nie..az wkoncu calkiem umarl.Odrazu jak mozna sie z tym uporac??moga byc to zimne luty??
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 18:16 przez hakanos007, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 27 sty 2010, 18:13

Kolego co do tego mrugania kontrolki na zakrętach to czujnik się przycina. Po mojemu to tam powinien być jakiś pływak czy coś i może właśnie on krzaczy sprawę

Co do dmuchawy to masz na myśli, że Ci w ogóle się nie załącza? Wtedy faktycznie warto sprawdzić ten czujnik o którym mówisz, gdzieś na forum były wartości oporu jaki powinien mieć przy danych temp.

Sprawa zegara w liczniku to albo czujnik, albo sam zegar, można też sprawdzić czy jakiegoś kabla szlag nie trafił.

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 27 sty 2010, 18:16

a o ktorym czujniku mówisz??nie jest to ten czarny 2-pinowy??
kiedys wczesniej tez ta kontrolka pare razy zamrugała ale wtedy miałem faktycznie za mało płynu.Dolałem i było ok.A jak do tego wszystkiego ma sie termostat??

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 27 sty 2010, 18:57

tak, o dwupinowym.

No termostat jak się nie otworzy to układ nie ma obiegu, w związku z czym silnik łapie wysokich temperatur a mimo to wentylatory się nie załączają (czujnik na dole chłodnicy). Ale nie sądzę żeby to był Twój problem, bo wtedy kontrolka migałaby Ci nie tylko na zakrętach. Sprawdź ten czujnik 2-pin, albo zegar w liczniku zgubił masę ew całkiem zdechł.

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 27 sty 2010, 19:41

hakanos007, co do termostatu i czujników koledzy wyżej Ci podpowiedzieli co moze byc nie tak. A propo wskaźnika temp, to czy działa wskaźnik poziomu paliwa ? bo jeżeli nie, to możliwe, że stabilizator napięcia, w zegarach taki mały czarny na 3 piny ( czy jakoś podobnie sie on nazywa ) odmówił posłuszeństwa, jego awaria powoduje, że wskaźnik temperatury i poziomu paliwa przestają działać. Warto to sprawdzić. pozdrawiam

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 27 sty 2010, 21:08

sprawa wygląda tak.Wskaźnik poziomu paliwa działa...temperatury tez działał,ale zaczoł wariować i zdechł,obrotomierz tez czasami głupieje..najczęsciej jak sa duze mrozy.
Co do mrugającej kontrolki..ok godz temu musiałem podjechac w jedno miejsce...zrobiłem ok 30 km.Kontrolka migała niejednorodnie i to nawet na prostej drodze.Poziom płynu na wył silniku był ok..zaś na odpalonym juz było mało..dolałem troche płynu i miganie ustało(lecz ja nie zrobiłem się wcale spokojniejszy)Co do czujników to 2-pinowy czarny jest ok..

andrewpelka

Post autor: andrewpelka » 28 sty 2010, 00:13

kolego a może masz zapowietrzony układ chłodzenia?? może gdzieś Ci ucieka płyn?
miałem identyczny problem :-(

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 08:03

a w jaki sposob się go odpowietrza??teraz jest najgorszy okres tym bardziej dla ludzi niemających garaży..

januszbin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: januszbin » 28 sty 2010, 08:13

na jednym z przewodów wchodzących do nagrzewnicy widać plastikową śrubkę ,którą trzeba odkręcić....i wypuścić powietrze jeżeli jest....na postoju z odkręconym korkiem od zbiornika wyrównawczego....

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 28 sty 2010, 11:02

januszbin pisze:na postoju z odkręconym korkiem od zbiornika wyrównawczego....
Dokładnie tak. Sprawdź dobrze czy Ci gdzieś płyn nie wycieka... A termostat dobrze się otwiera?? A wskaźnik nie pokazuje.. :-/ Najpierw jego napraw aby mieć dobry pogląd na sytuację... ;-)

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 11:13

wiem wiem kolego...ale ta pogoda..brrr:P

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 28 sty 2010, 11:18

hakanos007, no wiem wiem ale wiadomo że o płynie chłodniczym nie należy zapominać i nie jeździć kiedy jest za mało. ;-)

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 18:48

no sie chyba stało się najgorsze.Odpowietrzałem dzis układ..ale zauważyłem że od wczoraj wieczora znowu ubyło płynu...kontrolka znowu pomrugiwała.Na pierwszy rzut oka nie zlokalizowałem wycieku...uszczelka pod głowicą tez ok bo olej czysty.macie jakieś pomysły co i jak sprawdzić w warunkach polowych??w autku jest cieplutko...nie ma z ogrzewaniem problemu.Ale już dawno nie słyszałem żeby odpalał się wentylator.Całkiem możliwe że temperatura na zewnątrz nie pozwalała az tak nagrzać się silnikowi..(jutro wyjme zegary i zobacze co z wskaźnikiem temperatury bo bez niego nic nie zrobie)

karmelitto
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karmelitto » 28 sty 2010, 19:04

hakanos007 pisze:no sie chyba stało się najgorsze.Odpowietrzałem dzis układ..ale zauważyłem że od wczoraj wieczora znowu ubyło płynu...kontrolka znowu pomrugiwała.Na pierwszy rzut oka nie zlokalizowałem wycieku...uszczelka pod głowicą tez ok bo olej czysty.macie jakieś pomysły co i jak sprawdzić w warunkach polowych??w autku jest cieplutko...nie ma z ogrzewaniem problemu.Ale już dawno nie słyszałem żeby odpalał się wentylator.Całkiem możliwe że temperatura na zewnątrz nie pozwalała az tak nagrzać się silnikowi..(jutro wyjme zegary i zobacze co z wskaźnikiem temperatury bo bez niego nic nie zrobie)

szczerze mowiac - nie slyszalem w zimie w żadnym samochodzie włączonego wentylatora.
Problem swego czasu mialem podobny (wlasnie na zakretach mrugała, zwlaszcza na takich ostrych i z dużą predkością) jednak problem minał gdy jazda sie uspokoiła. od 4 miesiecy mi sie nie świeciła.

podepne swój problem

w lato, gdy stoje, zamiast wentylatora slysze "cykanie". dosyc glosne ... wie moze ktos co to jest?

Awatar użytkownika
hakanos007
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hakanos007 » 28 sty 2010, 19:20

no wiec dlatego problem wentylatora jest raczej moim wyczuleniem...teraz problem co z tym płynem...mi mruga nawet na prostej i o to własnie chodzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl