Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ B4 2.0 ABT] problem z uruchomieniem na mrozie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
dudson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ B4 2.0 ABT] problem z uruchomieniem na mrozie

Post autor: dudson » 25 sty 2010, 20:22

witam, mam problem z odpalaniem samochodu z rana, od momentu gdy pojawiły się duże temp. minusowe. Ostatnio wymieniłem silnik krokowy, objawy były takie, że na gazie obroty na biegu jałowym non stop utrzymywały sie na poziomie 3,5-4 tys, a na Pb nie bylo jazdy bo skakały na luzie z 1tys do ok 2. Po wymianie było wszystko ok, do czasu aż pojawiły się mrozy. Rano, żeby uruchomić samochód muszę przez pare min przytrzymać go na obrotach bo inaczej zgaśnie. Nie ma znaczenia czy to gaz czy Pb. Gdy wejdzie juz na obroty (1tys i trzyma je) nie ma problemu z jazdą i odpalaniem po kilku godzinach gdy nim nie jeżdże. Wygląda to tak jakby coś zamarzało. Dzisiaj podłączyłem auto do komputera i pokazał on, że jest uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. Czy jego uszkodzenie może być powodem takiego zachowania silnika ? Zauważyłem także, że auto zaczęło dużo więcej palić, ok 15-16l gazu/100km. Próbowałem znaleźć gdzieś na necie taki czujnik, ale jakoś nie bardzo mi to wychodzi. Czy zna ktoś jakiegoś producenta? Ile coś takiego kosztuje ? Może jakąś strone www? (na allegro nie widzę nic takiego) albo wogole czy taki czujnik w tym samochodzie się znajduje?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 20:34 przez dudson, łącznie zmieniany 1 raz.

kędzior

Post autor: kędzior » 25 sty 2010, 21:39

Witam.
Z tego co kojarzę to w tym silniku nie ma czujnika obrotów wałka rozrządu. Czy objawy są takie same jak odpalasz z Pb i LPG? Próbowałeś zdejmować wtyczkę przed odpaleniem z niebieskiego czujnika temperatury płynu? Sprawdzaliście sondę lambda czy nie podaje zbyt wysokiej mieszanki co powodowałoby zalewanie się auta?

maniek24
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek24 » 27 sty 2010, 19:47

witam
mam problem z samochodem: wcześniej nie chciał mi palic na benzynie to wymieniłem filtr paliwa i było dobrze do pierwszego mrozu a popa paliwa wyje buczy strasznie głośno i teraz jak z nocy go odpalę to uda mi sie przejechać kilka metrów dopuki sie nie nagrzeje a puźniej nawet na benzynie nie ma mowy żeby odpalił i jazdy na benzynie tylko na gazie a jak samochów wasatawie do ciepłego garazu to nawet na benzynie nie chce odpalic

benites
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benites » 28 sty 2010, 19:16

Cześć
dudson tak jak radzi kolega kędzior sprawdź niebieski czujnik temperatury. Miałem podobny problem z odpalaniem przy tych mrozach, okazało się ze ten czujnik robił problemy. Kupiłem nowy ( nie kosztuje dużo) zafundowałem reset kompa i po problemie.
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl