[B4 1.9 TDI 1Z] Słabo łapie temperature
dzisaj zrobiłęm prawie 200 km ico zauwazyłem : temp na zewnątrz ok -1 ,0 st ,styl jazdy na 4 ok 2000 obr/min i predkosc ok 80 km/h , na poczatku trzymało 90 st ale pozniej podskoczoło do 95 albo lepiej ,jak właczyłem ogrzewanie na 4 to troszke spadło , sprawdzałem 3 razy dolny waz to był zimny zdemontowałem osłone z grila zeby wiecej dmuchało NA CHŁODNICE to utrzymywało sie na 92,93 st , czy to normalne zachowanie bo nie wydaje mi sie
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
szuma2 pisze:czy to normalne zachowanie bo nie wydaje mi sie
normalne zachowanie jeśli temp utrzymywała się w granicach 90 stopni ale nienormalnym zachowaniem jest przysłanianie czymś chłodnicy,to nie polonez gdzie trzeba było wstawić tekturę by było ciepło w samochodzie...zdejmij ta osłonę i wtedy zrób parę kilometrów i sprawdź jak się samochód nagrzewa i czy dolny wąż jest ciepły czy zimny.możesz tez zagrzać samochód np w garażu i wtedy możesz kontrolować przy jakiej temperaturze dolny wąż robi się ciepły...
nie szukaj "dziury w całym" od razu wymień termostat jeżeli dolny wąż jest zimny to nie ma innej możliwości ... albo sie zacioł (popukać) albo sie zepsuł ( wymienić) ... temperatura powinna być , taka jak piszą koledzy do 90C a powyżej powinien sie wiatrak włączyć... jeśli masz 90C a dolny wąż zimny to wina termostatu