[B4 1Z] przewody czujnika ciśnienia oleju
[B4 1Z] przewody czujnika ciśnienia oleju
Witam wszystkich.Mam problem z paląca sie kontrolka ciśnienia oleju i dlatego poszukuje schematu podłączenia przewodów czujników ciśnienia oleju.Z tego co wyczytałem sa one powiazane z alternatorem.Sprawdzałem napiecie na przewodach które są podłączone do czujników na obu 12,1V.Sprawdzając przewody zwykła kontrolka,na przwodzie który idzie do szarego czujnika kontrolka sie nie świeci,a na drugim świeci się tak jak kierunkowzkazy,czy tak powinno być?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
U mnie w poprzednim B3 z silnikiem benzynowym jeden czujnik załączał masę gdy pojawiało się ciśnienie oleju a drug w tej samej sytuacji i ją wyłączał.
Spróbuj zasymulować pracę czujnika podłączając lub odłączając go od masy gdy silnik będzie pracował.
Albo druga opcja to uszkodzony mini-check (MC) lub auto-check (ale na 99% masz ten pierwszy). To ona właśnie dostaje sygnał z obu czujników oraz sygnał z alternatora i zawiaduję pracą kontrolki.
[ Dodano: 2010-02-04, 18:39 ]
Spróbuj zasymulować pracę czujnika podłączając lub odłączając go od masy gdy silnik będzie pracował.
Albo druga opcja to uszkodzony mini-check (MC) lub auto-check (ale na 99% masz ten pierwszy). To ona właśnie dostaje sygnał z obu czujników oraz sygnał z alternatora i zawiaduję pracą kontrolki.
[ Dodano: 2010-02-04, 18:39 ]
Tzn. że miga?... Może to ten czujnik wyższego ciśnienia z którego sygnał jest brany pod uwagę gdy silnik pracuje powyżej jakiegoś progu obrotów. Co do ciśnienia załączanie czujników i ich kolorów to gdzieś na forum widziałem że ktoś rozpisał jakie czujniki występują.raaaf82 pisze:a na drugim świeci się tak jak kierunkowzkazy,czy tak powinno być?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Możliwe że kontrolka mini checka bierze masę z tego czujnika kontrolka której użyłeś zamyka obwód i gdy elektronika w MC włącza żarówkę w desce rozdzielczej i łączy obie żarówki szeregowo.raaaf82 pisze:tak, miga kontrolka co mnie właśnie dziwi
Nie dawno był temat dotyczący niesprawnego MC z tego pamiętam to on coś wariował. Może odezwie się ktoś kto zna sprawę...