Witam.
Podłączyłem silnik pod DeltaScan i pokazało mi temp. Cieczy 65 stopni zaś na liczniku 90 stopni. Wniosek – uszkodzony czujnik. Znalazłem na forum, że to ten niebieski (2 pinowy).Kupiłem za 50 zł EPS. Wymiana – i szok – pokazuje 35 stopni przy tak samo rozgrzanym silniku.
Dodam, że ten wymieniony przeze mnie czujnik odpowiada za temp. Załączenia świec żarowych, na starym – było ok. 0 stopni – grzały świece , na nowym dzisiaj -9 stopni – świece nie grzeją.
Podpowiedzcie proszę jak zinterpretować temp z DeltaScanu. Wg mnie przy rozgrzanym silniku powinno pokazywać to samo co na liczniku.
Dzięki z góry za pomoc.
[B4 1Z 1993 r.] Problem z wskazaniem temp. silnika
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
OK.
Tylko czegoś nie rozumiem :
-skoro wymieniony czujnik nie załącza świec żar. przy -10 to znaczy, że "wydaje" mu się że jest cieplej , prawda ?
- tak więc powinien pokazać wiekszą temp. silnika w Vagu niż ten stary ( nowy = 35 st. stary 65 stopni przy silniku 90 stopni)
Stąd moje wątpliwości który czujnik informuje sterownik z auta o temperaturze silnika ? - czy ten 2 pinowy o którym piszę czy też jakiś inny ?
-skoro wymieniony czujnik nie załącza świec żar. przy -10 to znaczy, że "wydaje" mu się że jest cieplej , prawda ?
- tak więc powinien pokazać wiekszą temp. silnika w Vagu niż ten stary ( nowy = 35 st. stary 65 stopni przy silniku 90 stopni)
Stąd moje wątpliwości który czujnik informuje sterownik z auta o temperaturze silnika ? - czy ten 2 pinowy o którym piszę czy też jakiś inny ?
Czujnik
Marek+ pisze:OK.
Czujnik dwupinowy niebieski odpowiada za świece żarowe.
Czujnik szary trzypinowy podaje temperature na wskażnik.