Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM] Rozrusznik- kręci a nie łapie - POMOCY !!!!

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
DEXTER55
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM] Rozrusznik- kręci a nie łapie - POMOCY !!!!

Post autor: DEXTER55 » 09 lut 2010, 21:54

Witam serdecznie!
Mam problem z rozrusznikiem w moim audi. Od jakiegoś czasu mam problem z jego odpaleniem : tzn odpala za którymś razem. Kręci ale nie łapie. Dziś zabrałem się za remont i jest tak samo. Wymieniłem szczotki , tulejki i " bendiks", i jest tak samo, tzn za którymś razem łapie. Zauważyłem że gdy podam prąd na wybicie to na obudowie i ośce pojawia się prąd, czy to jest oki czy może wirnik albo obudowa ma przebicie. No i jeszcze jedna istotna sprawa gdy podam prąd tylko na wyrzut to bendiź wyrzuca i się kręci jednocześnie. Proszę o radę bo wywaliłem już trochę kasy a to nadal nie działa i pełna magia dla mnie .
Pozdrawiam !!!

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 10 lut 2010, 00:21

bendiks - czyli dokładnie co wymieniłeś , jakie jego elementy może jakaś fotka , bo z tego co piszesz to wygląda jeby właśnie bendiks przepuszczał .

DEXTER55
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DEXTER55 » 10 lut 2010, 07:52

Wymieniłem również elektromagnez,, a bendiks, tzn cały łeb.No ale co z tym prądem pojawiającym sie na obudowie czy to normalne czy oznak przebicia wewnątrz, tzn stojanu lub wirnika ?

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 10 lut 2010, 09:17

DEXTER55 pisze:No ale co z tym prądem pojawiającym sie na obudowie czy to normalne czy oznak przebicia wewnątrz, tzn stojanu lub wirnika ?
Prąd będzie płynął przez obudowę bo do niej podłączasz przez silnik minus akumulatora a plus do dłuższej śruby na bendiksie . Chyba że chodzi Ci o napięcie - podaj co mierzysz i w jaki sposób , jakie są objawy tego prądu ?
DEXTER55 pisze: a bendiks, tzn cały łeb.
łeb - to znaczy element który przesówa się po wirniku i jest podnoszony przez elektromagnes do góry i ten element zazębia się z kołem zębatym silnika ? Ten element odpowiada za przeniesienie napędu z wirnika rozrusznika na koło zębate silnika , działa na takiej samej zasadzie jak torpedo w rowerze , w jedną stronę ciągnie a w drugą przepuszcza chyba że jest wytarte to wtedy zamiast ciągnąć będzie przepuszczać .

tolx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tolx » 21 lut 2010, 13:44

Witam. Mam podobny problem jak kolega wyżej, tzn rozrusznik kręci, ale nie łapie, i za którymś razem dopiero odpala... domyślam się, że przyczyną tego jest ten owy "bendiks". Mechanik ze mnie raczej początkujący dlatego zwracam się o pomoc do Was... mógłby ktoś udzielić chociażby jakichkolwiek instrukcji do tego jak się zabrać za naprawę tego?? Z góry dzięki. I jeszcze takie pytanko, kilka razy odpalałem auto na tzw "pych" również czasem mi zgasł podczas jazdy, a ja po prostu puściłem sprzęgło by go odpalić, czy to może być przyczyną tej awarii?? :-(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl