Witam mam Audi B4 1.9 TDI Combi 93rok. Od jakiegoś czasu nie działają mi wycieraczki tylne wraz ze spryskiwaczem ,sprawdzałem przewody pomiędzy klapą lecz nie widać żadnych pęknięć więc myślę że jest wszystko dobrze tam, podobno pod fotelem tylnym jest gdzieś przekaźnik ,ale nie mogę go tam nigdzie znaleźć, masę patrzyłem jest dobra. Nie wiem już co można tam sprawdzić więcej. I jeszcze wycieraczki przednie zakres pierwszy nie chodzą czasowe,czytałem że za to odpowiedzialny jest przekaźnik 229 lecz nie wiem czy to prawda.
I jeszcze mam problem z sygnalizatorem włączonych świateł nie działa a tego to już zupełnie nie wiem jak sprawdzić , rozbierałem tablice i nic tam takiego nie widziałem by było coś nie tak. I bardzo kogoś bym prosił o przesłanie mi całego schematu elektryki tego samochodu oczywiście na pocztę.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
[B4 1.9 TDI] Wycieraczki tylne, przednie i buczek nie działa
[B4 1.9 TDI] Wycieraczki tylne, przednie i buczek nie działa
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 21:35 przez przemo214, łącznie zmieniany 2 razy.
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
nie wiem ale czy sprawdzałeś bezpieczniki? :roll:
Jeśli chodzi o brzęczyk to przyczyna może siedzieć w zegarach a konkretnie w tym module-nie wiem czy masz MiniCHecka czy AutoChecka ale w tym i w tym w desce są charakterystyczne dziurki które tworzą kwadrat.Pod nimi jest głośniczek od buzzera i byćmoże uległ uszkodzeniu(zamiennik moze być zwykły od zabawki )
a czy krańcówki sprawne? światełko zapala jak otworzysz drzwi?
Jeśli chodzi o brzęczyk to przyczyna może siedzieć w zegarach a konkretnie w tym module-nie wiem czy masz MiniCHecka czy AutoChecka ale w tym i w tym w desce są charakterystyczne dziurki które tworzą kwadrat.Pod nimi jest głośniczek od buzzera i byćmoże uległ uszkodzeniu(zamiennik moze być zwykły od zabawki )
a czy krańcówki sprawne? światełko zapala jak otworzysz drzwi?
Witam kolego. Z tego co opisujesz wnioskuję że niestety padł ci przełącznik pod kierownicą. Wygląda to tak: przekaźnik od tylnej wycieraczki jest pod lewą stroną tylnej kanapy (trzeba podnieść tą czarną wykładzinę i tam jest uchwyt na 4 przekaźniki, ten który Cię interesuje ma numer 239), ale jeśli twierdzisz że również pompka spryskiwacza nie działa, to przekaźnik sobie odpuść. Sprawdź czy na styku L przekaźnika po naciśnięciu "pająka" pojawi się +12V. Jeśli nie, to "pająk" do wymiany lub remontu, albo nie masz dobrego styku na zasilaniu tego przełącznika. Bezpiecznik jest chyba na 15 pozycji, lecz zabezpiecza on (tak mi się wydaje) również przednie wycieraczki, więc jeśli one działają (raz lepiej raz gorzej) to bezpiecznik raczej sprawny. To chyba tyle. Powodzenia.