[B4 1Z] Grzanie świec - dziwne zachowanie
[B4 1Z] Grzanie świec - dziwne zachowanie
Witam
Niedawno zakupilem Audi i zauważyłem mały problem z grzaniem świec a raczej ze sterowaniem grzania.
Sytuacja wygląda tak (wczoraj to zaobserwowałem a dziś pomierzyłem):
1 przekręcam kluczyk, zapala się kontrolka świec ale napięcia na świecach nie ma.
2 gaśnie kontrolka, napięcia nadal nie ma, po kilku sekundach słychać jakiś przekaźnik i wtedy dopiero pojawia się napięcie na świecach.
3 po kilkunastu sekundach słychac jakiś przekaźnik i napięcie znika.
Jak widac granie świec rozpoczyna się wtedy gdy się właśnie miało skończyć. Tak jakby świece były sterowane na odwrót. Czyżby zły przekaźnik, czy tez jego sterowanie? Nie wiem co steruje przekaźnkiem świec. Gdzie szukac przyczyny i jak bez dostępu do drugiego przekaźnika? Który przekanik odpowiad za grzanie świec i jaki powinien miec nr?
Pzdr
QbaB
Niedawno zakupilem Audi i zauważyłem mały problem z grzaniem świec a raczej ze sterowaniem grzania.
Sytuacja wygląda tak (wczoraj to zaobserwowałem a dziś pomierzyłem):
1 przekręcam kluczyk, zapala się kontrolka świec ale napięcia na świecach nie ma.
2 gaśnie kontrolka, napięcia nadal nie ma, po kilku sekundach słychać jakiś przekaźnik i wtedy dopiero pojawia się napięcie na świecach.
3 po kilkunastu sekundach słychac jakiś przekaźnik i napięcie znika.
Jak widac granie świec rozpoczyna się wtedy gdy się właśnie miało skończyć. Tak jakby świece były sterowane na odwrót. Czyżby zły przekaźnik, czy tez jego sterowanie? Nie wiem co steruje przekaźnkiem świec. Gdzie szukac przyczyny i jak bez dostępu do drugiego przekaźnika? Który przekanik odpowiad za grzanie świec i jaki powinien miec nr?
Pzdr
QbaB
Ostatnio zmieniony 09 lut 2010, 10:57 przez qbab, łącznie zmieniany 1 raz.
Czujnik chyba ok bo zapala sie kontrolka, że niby grzeje. Jak silnik jest ciepły to sie nie zapala kontrolka. Czyli jest zależność od temperatury silnika.MUNIOR pisze:Wychodzi na to że działa ci tylko dogrzewanie po odpaleniu .Odłącz wtyczkę od czujnika temperatury i wtedy sprawdż .Jak będzie napięcie na swiecach czujnik do wymianyqbab pisze:Jak widac granie świec rozpoczyna się wtedy gdy się właśnie miało skończyć.
Z tego co napisałes wynika, że są dwa etapy grzania, czy tak jest?
Jeżeli tak, to co jest odpowiedzialne za pierwszy etap, a co za drugi?
Jak odczekam do momentu kiedy świece się naprawdę nagrzeją, czyli jakieś dobre 30 sek, a ok 15-20 sek po zgaśnięciu kontrolki grzania, to w sumie to zapala powiedzmy po 2 obrotach (po nocy albo po pracy po 8-9 godzinach). Po krótkich (nawet do 3 godzin) postojach kontrolka się nie pali a samochód odpala bardzo dobrze.fredi99vv pisze: A jak wyglada sprawa rozruchu silnika? tzn.dlugo krecisz nim odpali?
Jak silnik jest ciepły to świece grzeją przez krótką chwile po odpaleniu (przed odpaleniem nie grzeją).
pzdr
QbaB
Nie próbowałem jeszcze odpinać czujnika ale wszystko wskazuje że działa prawidłowo - jak silnik jest zimny to zapala sie kontrolka świac a jak jest ciepły to sie nie zapala.zwierzak213a2 pisze:swiece powinny grzac przy ponizej - 5 stopni C przy tych silnikach z tego co pamietam
[ Dodano: 2010-02-10, 22:19 ]
przy odpieciu czujnika temperatury swiece grzeja za kazdym razem bez wzglegu na temperature silnika
Jak dowiem się gdzie jest ten czujnik to może w weekend zrobie test.
QbaB
[ Dodano: 2010-02-11, 08:26 ]
O jakim sterowniku mówisz, gdzie jest i jak go sprawdzić?fredi99vv pisze:Mysle ze podpiecie pod kompa i zrobienie testu wyjsc wiele wyjasni, na dlugosc i momet w ktorym grzeja swiece wplyw ma ma tez sterownik.
QbaB