[b3 3A] coś zacina to nie rozrusznik
-
- Forum Audi 80
[b3 3A] coś zacina to nie rozrusznik
mam problem taki ze po nocy moja audiczka jak odpalam to ja zacina az kontrolki przygasaja i to tak ze dwa trzy razy i to nie jest na 100 procent rozrusznik bo go wlasnie wczoraj zrobilem tzn wymienilem w nim wszystko co mozliwe wiec co to moze byc??
- michael80b3
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Też walczyłem z takim problemem w jettcie mk1 a puźniej w golfie wymienilem wszystko i dalej lipa, przyczyna niedomagania był "wylutowany wirnik" tzn uzwojenia wirnika wylutowały sie z komutatora , na oko wszystko wyglądało dobrze ale pomiędzy drutami nie było cyny a co za tym idzie nie mógł odpowiednio duży prąd popłynąc do wirnika.
Przyczyną tej usterki jest przeciażanie rozrusznika zbyt długie kręcenie lub wyrobione tulejki.
Druga opcja to przebicie uzwojenia na mase w wirniku (najczęściej) lub w stojanie.
Przyczyną tej usterki jest przeciażanie rozrusznika zbyt długie kręcenie lub wyrobione tulejki.
Druga opcja to przebicie uzwojenia na mase w wirniku (najczęściej) lub w stojanie.
witam moj problem jest podobny moja 80 b3 1.8, mialem w niej maly pozar ale wszystkie popalone kable sa pozmieniane, teraz gdy auto jest juz na chodzie przy kreceniu rozrusznik zrobi 1 obrot, stanie na 1 sekunde i dalej kreci, czasami kreci normalnie roznie czy zimny czy cieply jak mu czapka stoi i wlasnie kupilem drugi ze szrotu byl dobry na oko i dziejesie to samo, tylko ze tamten mi sie calkiem zepsul i nie wiem co zrobic zeby ten sie nie skonczyl ... aku dobry