[b4 1Z 1.9tdi] wysokie spalanie oleju napędowego
[b4 1Z 1.9tdi] wysokie spalanie oleju napędowego
Witam, mam problem ,moje autko zaczeło dużo palić 9-10litrów na 100km po mieście bez tras ,same miasto z delikatną jazdą oczywiście w zimę ,czy to jest normalne ?Sprawdzałem niema żadnych wycieków paliwa.
zrobiłem ok 300 km to spalil mi w nowym avancie ok 3/7 baka... no ale wiesz zima takie ma minusy ze samochód czasami na duzych obrotach pracuje nie da sie tego uniknac... a tak w trasie to tez pali ok 6 litrów... Czyli podsumowaniem bedzie ze moj avant pali na 800-900 km caly bak w zimę. sedan tak samo chociaz stoi w garazu cała zime i odpale go raz na jakis czas
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
8 litrów to i tak sporo.ja ostatnio zrobiłem test i zatankowałem na full i do całkowitego minimum przejechałem 1010km co moim zdaniem w zimę i z moją ciężką nogą jest bardzo dobrym wynikiem.ta odległość była pół na pół trasa - miasto nie liczę jeszcze do tego tych momentów gdy samochód się grzał a ja skrobałem szyby <ok>
hudy pisze:8 litrów to i tak sporo.ja ostatnio zrobiłem test i zatankowałem na full i do całkowitego minimum przejechałem 1010km co moim zdaniem w zimę i z moją ciężką nogą jest bardzo dobrym wynikiem.ta odległość była pół na pół trasa - miasto nie liczę jeszcze do tego tych momentów gdy samochód się grzał a ja skrobałem szyby <ok>
oot: nie skrobiemy szyb na odpalonym silniku, najpierw skrobiemy pozniej odpalamy i jezdziemy. Samochod powinien byc czym predzej rozgrzany do nominalnej t. pracy <ok>
Koledzy podłącze się dotematu. Ja też zauważyłem ze moja audiczka tej zimy spalała ok 9 l, wydaje mi się że to normalne. pokonuje odcinki 6 km więc nawet wskazówka od temperatury się czasem nie podniesie (zwłaszcza przy -28). Na trasie spalała mi ok 6 l/100 km. W lecie zatankowałem do pełna bo chciałem zobaczyć ile zrobie km i w 4 osoby i pełnym samochodem bagarzy po górach zrobiłem 1322 km, ale już mi zgasł . Jest to bardzo zadowalający wynik moim zdaniem.