[B4 1Z] problem z licznikiem
-
- Forum Audi 80
[B4 1Z] problem z licznikiem
Witam mam taki problem ,działa w liczniku mi tylko kontrolka chec,oświetlenie deski,kontrolki kierunkowskazy,światła drogowe ,prędkościomierz no dwa wskaźniki paliwo i temperatura.Obrotomierz i reszta kontrolek nie działa,równiez ten wyświetlacz na górze ,co za tym idzie nie działa tez kontrolka od oleju a ostatnio jakimś cudem puścił mi filtr oleju ,coś mnie tknęło i otworzyłem maskę i była sama pora.Licznika nie mam skąd wziąc na próbę .Licznik cały przelutowałem ,co jakiś czas ruszą się obroty i przez parę sekund działa.Przy wyjęciu licznika i podłączeniu do tych kontrolek które nie działają do żaróweczek na dwuch scieżkach jest plus tyko śrubokręt z kontrolką na dwuch sieżkach tylko się żarzy,Czy to nie będzie brak masy?
-
- Forum Audi 80
Kolego przelutowałem bo kogo nie zapytałem czy na forum czy elektryka to wszyscy tylko zimne luty i zimne luty.A na chłopski rozum żeby były zine luty to powiino się to samo dziać na wszystkich kontrolkach a jak pisałem to parę działa np.check (awarji nie mam).Tylko jak wszędzie mam na niedziałających kontrolkach z dwóch stron plusy ,to gdzie się wpiąć z masą?
-
- Forum Audi 80
Roberto w kostkach podlaczonych do licznika znajdz kabelek koloru brazowego,tym wlasnie kabelkiem doprowadzany jest ninus CZYLI MASA.I wlasnie do tego miejsca przyluz kabelek bezposrednio od karoserii(lub AKUMULATORA)albo dla pewnosci po koleji od karoserii a potem akumulatora.Robert sprawdz rownierz wszystkie minusy(masy),to jest miedzy akumulatorem a silnikiem,i miedzy silnikiem a karoseria.KAZDY KABEL minus(masa) jest koloru BRAZOWEGO.Sprawdz rownierz czy w kostkach ktore sa podpinane do zegarow,nienastepuje zwarcie.Jeszcze pytanko,czy wykonywales przed tym,ze tak to nazwe ZJAWISKIEM :-)jakies naprwy,wymiany zarowek w liczniku?
-
- Forum Audi 80
Dzięki kolego brak masy do tego po dokładnym przyjrzeniu się płycie znalazłem pęknięcie na scieżce centralnie na środku nad kontrolkami tam gdzie płyta jest zwężona ,do tego poprawiłem wszystkie luty w zegarku bo co go tknąłem to się zerował ,okazało się że w zegarku wszędzie na lutach były dzurki .Części były ale nie łączyły ,dookoła pręcika tak jakby wyłamane i dopiero cyna ,przelutowane i śmiga.Temat uważam za zamknięty ,pozdrawiam