Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi 80 2.0E B4 ABK] traci moc, szarpie

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Mianczes
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 80 2.0E B4 ABK] traci moc, szarpie

Post autor: Mianczes » 13 lut 2010, 08:25

Witam wszystkim.
Jestem nowy na forum i szukam pomocy w sprawie mojego samochodu. Przeczytałem wiele tematów o podobnej tematyce ale nie znalazłem odpowiedzi na problem jaki mam z samochodem. Mianowicie chodzi o moc i obroty podczas jazdy. Nie zależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny. Podczas jazdy gdy dodaje gazu samochód nie reaguje, szarpie nim i spadają obroty nawet jak wcisnę pedał gazu do spodu, dzieje się tak na każdym biegu. Natomiast podczas jazdy np. na 4 biegu jak wcisnę sprzęgło i obroty spadną do 1 tys. i ponownie puszcze sprzęgło i dodam gazu to przez chwilę samochód jedzie normalnie, po czym znowu zaczyna nim szarpać i przestaje reagować na dodawanie gazu. problem występuje także na biegu jałowym, kiedy dodam gazu na luzie i wejdzie na obroty utrzyma się przez chwile i zaczyna spadać. Bez dodawania gazu samochód dławi się i tak jakby broni się przed zgaśnięciem. Problem pojawia się głównie zimą w lecie raczej nie miałem z tym problemów chociaż zdarzało się i latem parę razy. Nie wiem w czym problem proszę o pomoc bo znacznie utrudnia to jazdę samochodem.

Ace1985

Post autor: Ace1985 » 13 lut 2010, 10:18

Kolego posprawdzaj układ zapłonowy, przewody, świece, kopułkę.
Nie wiem jak dokładnie w Twoim silniku, ale może coś z przepływomierzem się dzieje

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 13 lut 2010, 11:11

I pompe paliwa też przydałoby sie sprawdzić, może przerywa.

Mianczes
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mianczes » 15 lut 2010, 17:53

A czy mogła być to cewka zapłonowa. bo dzisiaj założyłem gaz i przy odpaleniu na gazie spaliła się cewka.

Awatar użytkownika
DARODIABEL75
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DARODIABEL75 » 15 lut 2010, 18:31

Hej witam, ja mam taki sam silniczek i u mnie na jesień też miałem podobne objawy po dużżżżżżych opadach deszczu wywaliłem blaszki które utrzymują przewody na świecach i u mnie tylko taki drobiazg i pomogło :-D
Sprawdź kabelki wysokiego napięcia.

lutek42
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lutek42 » 15 lut 2010, 18:56

witam kolego ja miałem to samo w lato ale po wymianie świec przewodów wszystko jest ok!
a i zobacz jeszcze palec rozdzielacza w aparacie ;-)

misiek .
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: misiek . » 15 lut 2010, 20:18

Witam. Przejrzyj cały układ zapłonowy sprawdż czy nie masz choinki na przewodach jak kolega napisał wcześniej kopułka i palec oraz świeczki. Jeśli już będziesz coś wymieniać to kupuj tylko firmowe podzespoły. Jeszcze przekażnik nr. 30 który dręczy ABK do sprawdzenia. Jak masz dostęp to można się podpiąć pod vag i zobaczyć czy nie ma błędów. Przepływomierz może też być nie sprawny. Jak masz gaz i ci strzelił to mógł narobić trochę szkód.

Awatar użytkownika
kenzo76
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kenzo76 » 15 lut 2010, 23:25

obstawiam przekaznik nr.30 sprawdz go i popraw luty ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl