Witam wszystkich ! ! od niedawna jestem posiadaczem Audi B3 1.6 d auto kupiłem uszkodzone poprzedni własciciel o nie nie dbał, dlatego mam kilka pytan. Pod maska z wiazki przewodow idacej do swiec zarowych wychodza cienkie przewody : biało-szary, niebiesko-żółty, niebiesko-czarny, niebiesko- biały, niebiesko brązowy, gdzie należy je popodpinac?
kolejny proble jest taki ze nie swieci sie kontrolka od swiec zarowych, zarowka sprawna. Kontrolki od wody i wykrzyknik migaja przed uruchominiem pojazdu, po odpaleniu gasna,czy to normalne?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
[B3 1.6d] przewody pod maska gdzie jaki podłaczyc?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Obawiam się że na to pytanie nawet elektryk samochodowy ci nie odpowie jak byś go zapytał przez tel.Takie rzeczy robi się "na żywo"lukas20ek pisze:Pod maska z wiazki przewodow idacej do swiec zarowych wychodza cienkie przewody : biało-szary, niebiesko-żółty, niebiesko-czarny, niebiesko- biały, niebiesko brązowy, gdzie należy je popodpinac?
to normalne ,tak ma byćlukas20ek pisze:Kontrolki od wody i wykrzyknik migaja przed uruchominiem pojazdu, po odpaleniu gasna,czy to normalne?
podałem kolory przewodow bo pewnie w innych b3 1.6 d sa tez takie kolory przewodow i moze ktos mi podpowie ktory gdzie podłaczyc pozatym nie mam podłaczonych przewodow do czujnikow z tyłu silnika jeden wkrecony w blok silnika a drugi przy wezu od płynu chłodzacego. Tak samo przy wezu po prawej stronie silnika jest jakis czujnik i tam tez nic nie podłaczone
nie jestem w stanie powiedziec teraz jaki kabel ma gdzie byc, ale takie kolorowe kable sa przy czujnikch temp plynu i przy czujnikach cienienia oleju.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na krucu wodnym tym z tylu glowicy jest dwa czujniki, jeden to czujnik od wskazan temp na deske rozdzielcza, a drugi daje sygnal do przekanika swiec zarowych i ten zalacza swiece.
a drugie dwa kableki sa podlaczone do czujnikow przy filtrze oleju.
jednak nie jestem w stanie powiedziec ktory ma byc gdzie podpiety, przy aucie bede wieczorem, i moge ewentulanie podac.
dziala Ci wskaznik temp na desce?
do blaszki laczacej swiece idzie dwa przewody czerwone grube.
Za grzanie swiec odpowiada przekaznik nr46 za polka kolo nog kierowcy i takie ustrojstwo na podszybiu na lewo od skrzyni bezpieczników. Konttrolka jest sterowana chyba przez przekanik nr 46.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na krucu wodnym tym z tylu glowicy jest dwa czujniki, jeden to czujnik od wskazan temp na deske rozdzielcza, a drugi daje sygnal do przekanika swiec zarowych i ten zalacza swiece.
a drugie dwa kableki sa podlaczone do czujnikow przy filtrze oleju.
jednak nie jestem w stanie powiedziec ktory ma byc gdzie podpiety, przy aucie bede wieczorem, i moge ewentulanie podac.
dziala Ci wskaznik temp na desce?
do blaszki laczacej swiece idzie dwa przewody czerwone grube.
Za grzanie swiec odpowiada przekaznik nr46 za polka kolo nog kierowcy i takie ustrojstwo na podszybiu na lewo od skrzyni bezpieczników. Konttrolka jest sterowana chyba przez przekanik nr 46.
jezeli moze sz to zerknij na kolorki tych przewodow bardzo by mi to pomogło bo teraz nie mam nic popodłaczane . Czujnik temperatury wskazuje. ale cały czas nie działa kontrolka od grzania swiec
[ Dodano: 2010-02-19, 21:22 ]
Bardzo prosze o pomoc wszystkich uzytkownikow 1.6 d pomozcie podlaczyc te kabelki
[ Dodano: 2010-02-19, 21:22 ]
Bardzo prosze o pomoc wszystkich uzytkownikow 1.6 d pomozcie podlaczyc te kabelki
sprawdzilem i widze ze tez mam namieszane, bo ktos podorabial kable. ale z tego co widze to jest u mnie taK:
bialo-szary idzie to czujnika cisnienia oleju na gorze obudowy filtra oleju
bialo nieb idzie tez do filtra ale od dolu
nieb braz idzie do krucca z tylu glowicy i z nim u mnie idzie sygnal na zegary
a przy tym kruccu jest drugi czujnik i z niego idzie sterowanie na przekaznik grzania swiec i u mnie ten kabel ma tez kolor niebiiesko bialy
w centrum audi sa ksiazki i tam sa schematy elektryczne, ale chyba nie ma do diesla. mozna by sprobowac zerknac na ksiazke do golfaII/jetty aler nie wiem czy tam sa te same kolory kabli .
bialo-szary idzie to czujnika cisnienia oleju na gorze obudowy filtra oleju
bialo nieb idzie tez do filtra ale od dolu
nieb braz idzie do krucca z tylu glowicy i z nim u mnie idzie sygnal na zegary
a przy tym kruccu jest drugi czujnik i z niego idzie sterowanie na przekaznik grzania swiec i u mnie ten kabel ma tez kolor niebiiesko bialy
w centrum audi sa ksiazki i tam sa schematy elektryczne, ale chyba nie ma do diesla. mozna by sprobowac zerknac na ksiazke do golfaII/jetty aler nie wiem czy tam sa te same kolory kabli .
Dzieki wielkie jutro bede sprawdzał, a czy masz jakies przewody podłaczone do czujników na wezu od płynu chłodzacego z tyłu silnika i na wysokosci pompy wtryskowej ( na tych czujnikach sa jakby ,,grzybki'' do podpiecia przewodow)