[B4 ABT] Wymiana tulei sanek i wahaczy
-
- Forum Audi 80
kapitandizel jeśli masz problem z wycisnieciem tulejk to ja ma na to prosta metode. Trzeba się w jakiś sposób pozbyć gumy ze środka. Ja np podłączam środkową tulejkę(czyli to co sie bezposrednio styka z sruba- lubi wypasc nawet jak jest mocno zjechana to wkladam ta tulejke spowrotem) z jednej strony pod mase spawarki a z drugiej strony elektroda i ją lekko przytapiam (tulejka pionowo masa na dole a elektroda od gory zeby roztopiony metal byl w srodku tulejki) aż się rozgrzeje do czerwoności i nadtopi gumę. Wszystko to się nawet chwile pofajczy ale temperatura za mała zeby blache rozhartowac. Jak pozbędę sie gumy to zapinam do srodka brzeszczot i nacinam ostrożnie zewnętrzna blache tulejki, ktora pozostala w otworze a potem to tulejka sama wyskakuje. Czasowo to wychodzi okolo 10 min na jedna tulejke wiec mysle, ze jak sie nie ma prasy do wyciskania, to nie ma co kombinowac innymi metodami :mrgreen:
- quattromtm
- Forum Audi 80
witam
ja przy wyciskaniu tulejek metalowo gumowych poprostu brałem wiertarke i bodajze wiertlem 8mm czy 10mm( nie pamietam) wiercilem w gumie , tak wiec wiertlo przecinalo tulejke a nie uszkadzalo wachacza. potem wystarczy lekko mlotkiem stuknac ( lub reka czasami wyjdzie) i mamy sam wachacz wymiana wszystkich tuleji zajela mi okolo 3 godzin. <ok>
ja przy wyciskaniu tulejek metalowo gumowych poprostu brałem wiertarke i bodajze wiertlem 8mm czy 10mm( nie pamietam) wiercilem w gumie , tak wiec wiertlo przecinalo tulejke a nie uszkadzalo wachacza. potem wystarczy lekko mlotkiem stuknac ( lub reka czasami wyjdzie) i mamy sam wachacz wymiana wszystkich tuleji zajela mi okolo 3 godzin. <ok>
- percevalle
- Audi 80 Klub
- quattromtm
- Forum Audi 80