[b4 1.9TDI]wyciek oleju
[b4 1.9TDI]wyciek oleju
witam mam problemik mam spory wyciek oleju w okolicach tyrbiny a dokładnie w okolicach egr a weza od ic nie wiem czy sie tym przejmowac ale na 3500 tys kim ubylo troche oleju a mianowicie jak jest wytłoczka na bagnecie to od górnego wytloczenia do prawie samej dolnej krawedzi bagnetu czyli zostala tylko kapka co to morze byc nie zaobserwowalem zadnych dziwnych zachowan turbo itd
Tag ma być na początku. Zastosuj proszę interpuncje bo nie można sie doczytać.
Tag ma być na początku. Zastosuj proszę interpuncje bo nie można sie doczytać.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, 18:38 przez misiek547, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
No fakt ze 1l. oleju na 3500kilom. to delikatnie mowiac TROCHE DUZO,ale bez paniki,napisz prosze czy: ostatnio nie przegrzales silnika , wymieniales ostatnio olej? , jaki byl i jaki nalales?(10W/40 czy JAKIS INNY) , czy auto dymi i jakiego koloru jest dym? ponadto zapal auto wsadz kogos do srodka i niech doda gazu tak do 3500obr/min stojac za autem( Jesli PADA turbina spaliny maja specyficzny zapach(moze to GLUPIE i SMIESZNE) ale poprostu da sie to wyczuc zapach gotowanego oleju(spaliny koloru bialego),ktory ucieka z turbiny.
jesli silnik oddaje z siebie chmure czarniejsza niz czarna to chyba niestesty pierscienie olejowe(ZGARNIAJACE) wyszly z twego silnika.Nastepna przyczyna moga byc tez uszczelniacze trzonkow zaworow. ALE TO TYLKO PRZYPUSZCZENIA!!!!
Zlokalizuj dokladnie wyciek i go opisz.
Jesli chcesz SAM zbadac czy konczy sie TURBINA i byc tego pewnym nalezy odkrecic poczatek rury wydechowej od turbiny.Jesli w niej znajdziesz duza ilosc oleistej mazi to turbina umiera.
jesli silnik oddaje z siebie chmure czarniejsza niz czarna to chyba niestesty pierscienie olejowe(ZGARNIAJACE) wyszly z twego silnika.Nastepna przyczyna moga byc tez uszczelniacze trzonkow zaworow. ALE TO TYLKO PRZYPUSZCZENIA!!!!
Zlokalizuj dokladnie wyciek i go opisz.
Jesli chcesz SAM zbadac czy konczy sie TURBINA i byc tego pewnym nalezy odkrecic poczatek rury wydechowej od turbiny.Jesli w niej znajdziesz duza ilosc oleistej mazi to turbina umiera.
wiec tak pierscionki odpadaqja oraz uszczelniacze na zaworach poniewaz były zmieniane 4 miesiace temu wiec z gory wykluczam a oleju ubylo wiecej bo nie do dolnej kreski tylko do kranca bagnetu dymu jako takiego nie widze za soba no i własnie nie wiem w jakim stanie jest turbo bo w sumie rok temu bylo w regeneracji ale nie jestem pewien tych fachowcow i nie wiem czy nie zrobili lipy z ta regeneracja faktycznie kopci futa na czarno ale to jak juz mocno w pendzel dostanie a nie wiem ile obrotow ale mysle ze tak ok 4tys moze 4500
[ Dodano: 2010-02-19, 07:02 ]
i wymiana oleju byla robiona wlasnie 3500 tys km temu zalany zostal olej valvoline 15w40 byly wymienione rowniez wszystkie filtry a zdjecie wycieku postaram sie dzis wieczorem wrzucic
[ Dodano: 2010-02-19, 07:02 ]
i wymiana oleju byla robiona wlasnie 3500 tys km temu zalany zostal olej valvoline 15w40 byly wymienione rowniez wszystkie filtry a zdjecie wycieku postaram sie dzis wieczorem wrzucic