[b4 1.9TDI]wyciek oleju
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
na pierwszej fotce widać że leci ci olej z tych śrub co kolega wyżej wspomniał. trzeba zdjąć pokrywę i wymienić uszczelkę.przy okazji wymienisz uszczelkę pod deklem.te małe uszczelki są w zestawie z uszczelką pod dekiel.u mnie już to było robione chyba z 3 razy i nadal to samo więc sobie darowałem.ze swojego doświadczenia mogę dodać że pokrywę lepiej jest osadzić na silikonie bo z nowej uszczelki tez lubi cieknąć... na drugiej fotce leci ci olej albo z tego węża który idzie do kolektora ssącego (widać ten wąż na zdjęciu) albo z uszczelki która jest miedzy kolektorem ssącym a egrem. po pierwsze to wyczyść to dokładnie i zbadaj gdzie faktycznie leci.jeśli z węża to dociśnij opaskę a jeśli z egra to trzeba wymienić uszczelkę.chodź jak to widzę to trochę kiepsko to wygląda tzn jeśli tyle oleju wypluwa z układu dolotowego...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no jeśli leci tamtędy to dość dużo tego oleju by było.weź poluzuj ta opaskę która jest na zdjęciu i zdejmij węża i zobaczysz wtedy ile tego oleju tam jest na ściankach tego węża.prawda jest taka że powinno go być tylko trochę... w sumie jeśli było by tam dużo oleju to by tłumaczyło te ubytki bo nie sądzę żeby przez ta nieszczelność na silniku oraz przy tym wężu mogło ci tyle oleju wypłynąć.wszytko było by zalane olejem.nie chcę krakac ale może to być wina turba...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no to jeśli turbo puszcza a było regenerowane to masz pewnie gwarancję bo zazwyczaj jest rok... dobrym sposobem jest wyczyszczenie wszystkich węży idących od turba do kolektora ssącego i po złożeniu wszystkiego do kupy zrobić test czy nie wali olejem.jak pojawi się dużo oleju to znaczy że turbo puszcza.niektórzy robią też test ze szmatą lub kartka papieru.przystawiają do rozpiętego węża idącego do kolektora ssącego (ten wąż co masz na zdjęciu) i patrzą ile tego oleju tamtędy wylatuje.powinny być śladowe ilości taka mgiełka tylko...
no musze obadac sprawe poszukac jakiegos kanalu i popatrzec co i jak
[ Dodano: 2010-02-21, 00:26 ]
[ Dodano: 2010-02-21, 00:26 ]
kolego czy ty wiesz co mówisz bo jak będę miał pól miliona km przejechane to może dalej będę musiał lać 10w40 to znaczy ze choć by mi brał 20 l na 100 km to i tak i tak będę musiał lać 10w40 czy ty masz wo gole pojecie o samochodach jest jakiś przebieg i zmieniasz na 15w40 itd bo niby turbo nie lubi 15w40 powiedz mi od kiedy jeżeli się nie znasz to się nie udzielaj okidudek2313 pisze:Kolego jesteś pewien że zalałeś olej o gęstości 15W? bo do naszych 1Z to minimum 10W, ja osobiście leje 5W Valvoline durablend. turbiny nie lubią takich gęstych olejów, więc może to jest jakaś przyczyna
Sory ale ja ci nie wrzucam haseł czy się znasz czy nie na autach :!: . pewnie kupiłeś po korekcie licznika i było tam 200 parę tysięcy, zamiast miliona. a po drugie jak cie stać na audi to lej dobry olej albo kup traktora i lej tam nawet słonecznikowy. ( Na każdym oleju turbinę szlak trafi jak się z nią kierowca nie umie obchodzić).misiek547 pisze:
kolego czy ty wiesz co mówisz bo jak będę miał pól miliona km przejechane to może dalej będę musiał lać 10w40 to znaczy ze choć by mi brał 20 l na 100 km to i tak i tak będę musiał lać 10w40 czy ty masz wo gole pojecie o samochodach jest jakiś przebieg i zmieniasz na 15w40 itd bo niby turbo nie lubi 15w40 powiedz mi od kiedy jeżeli się nie znasz to się nie udzielaj ok
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja bym ci radził poszukać gdzieś jakiegoś wycieku bo nie wierzę by przez tą uszczelkę wyciekło ci tyle oleju przez taki krótki czas.jak by tak było to byś miał wszytko zlane olejem od góry silnika aż po samą skrzynie...misiek547 pisze:wczoraj pokleilem uszczelke pod pokrywa zaworow zobaczymy co sie bedzie dzialo zdjelem rowniez weze z turbinki ale oleju nie bylo widac zabardzo to miejmy nadzieje ze wiekszosc sie wysaczyla przez ta uszczelke