[1.8 s B3] wskaznik paliwa
[1.8 s B3] wskaznik paliwa
witam, jeden problem udalo mi sie rozwiazac to wystapił nastepny, a mianowicie kiedys jakis rok temu mialłem problem ze wskaznikami temparatury i paliwa, na tym czy innym forum doczytałem ze trzeba wymienic regulator napiecia w desce, wymieniłem to i dzialalo to jakis czas, teraz wskaznik temperatury działa ale paliwa nie bardzo, zeby zadziałał to musze delikatnie potraktowac z piąstki szybke w desce, uderzenie w szybke ( czyli w caly licznik ) powoduje ze wskaznik paliwa nagle sie podnosi. podejrzewam zimne luty ale nie wiem do konca i dlatego pytam was, czy ktos z forumowiczow mial podobne problemy i jak je rozwiazał, a jesli to rzeczywisice sa zimne luty to poprosiłbym o jakis linki do foto story o ile znacie jakies jak to naprawic, co zlutowac i jak rozebrac?
Ja tez tak mam/miałem, tzn wczoraj wyjąłem licznik i dokręciłem dobrze wskaźnik paliwa. Dziś kilkanaście razy przekręcałem zapłon i za każdym razem wskazówka się podnosiła, i nie wiem, czy to dokręcenie pomogło, czy tez na działanie wskaźnika miały wpływ te mrozy, ze się nie podnosił, dopiero pukniecie w szybkę wprawiało wskazówkę w ruch...
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
zimne luty są jednym powodem,ja tak miałem z prędkościomierzem,nieraz się zacinał ale puknięcie w szybkę pomagało.przylutowanie pomogło.jednak sprawdź też tak jak kolega wyżej radzi.ja miałem tak ze wskaźnikiem temperatury.jakoś lekko się poluzowała jedna z tych śrubek które go trzymają i nie stykał tak jak powinien.dokręcenie pomogło.trochę były tez zaśniedziałe więc przeczyściłem.więc nie wiem czy dokręcenie czy przeczyszczenie pomogło....wiec albo zimne luty,albo te śrubki które trzymają wskaźnik albo sam wskaźnik...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
ok, zrobie po kolei to co kazaliscie i napisze co pomogło, dzieki za porady
edit:
Nie dawno przypomniało mi sie ze zakupiłem kiedys zegary od audiczki zeby dostac oryginalny regulator napiecia. wiec postanowilem teraz je wyjąc z piwniczki i rozkrecic zeby zobaczyc te srubki trzymajace zegar paliwa i ewentualnie gdzie mozna przelutowac styki i mam pytanie, gdzie znajduja sie owe luty do zlutowania badz styki bo ja tam nic nie widziałem na peirwszy rzut oka, jedynie co moge zrobic to dokrecic te srubeczki i moze psiknac kontaktem lub wd40 w miejsca gdzie wystaja bolce od licznika paliwa, a podpowie ktos co sie przelutowywuje w razie zimnych lutów i gdzie te sciezki sie znajduja ?
edit:
Nie dawno przypomniało mi sie ze zakupiłem kiedys zegary od audiczki zeby dostac oryginalny regulator napiecia. wiec postanowilem teraz je wyjąc z piwniczki i rozkrecic zeby zobaczyc te srubki trzymajace zegar paliwa i ewentualnie gdzie mozna przelutowac styki i mam pytanie, gdzie znajduja sie owe luty do zlutowania badz styki bo ja tam nic nie widziałem na peirwszy rzut oka, jedynie co moge zrobic to dokrecic te srubeczki i moze psiknac kontaktem lub wd40 w miejsca gdzie wystaja bolce od licznika paliwa, a podpowie ktos co sie przelutowywuje w razie zimnych lutów i gdzie te sciezki sie znajduja ?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
zimne luty mogą być na całej płycie licznika wiec musisz przejrzeć całą płytę by coś znaleźć.najlepiej lupka do ręki,lutownica,cyna i przejrzeć całą płytę.luty nie mogą być spękane,z rysami.powinny być po prostu błyszczące.najlepiej jak znajdziesz podejrzany lut możesz miernikiem sprawdzić czy jest przejście zamiast go od razu przylutowywać... najpierw przeczyść połączenie wskaźnika z płyta licznika i dokręć te śrubki...
Witam Panowie!!! mam pytanie dotyczące wskaźnika temperatury i wskaźnika paliwa a mianowicie wskaźnik temperatury raz pokazuje raz nie wymieniłem czujniki i dalej to samo natomiast wskaźnik paliwa nie pokazuje mi wcale, wyczytałem tu na forum żeby przelutować luty na stabilizatorze napięcia( mogły być tak zwane zimne luty) ale to nic nie pomogło wiec chce kupić nowy stabilizator ale nie wiem gdzie mogę znaleźć orginał albo jaki kupić zamiennik???? czy jako powiem gościowi w sklepie proszę stabilizator napięcia 10V to czy gość będzie wiedział jaki ??? Proszę o pomoc i dziękuje POZDRAWIAM
Przelutowałem jeszcze raz ten stabilizator i efekt jest na wskaźniku temperatury ale wskaźnik paliwa jak stał tak stoi nie wiem co mogę jeszcze zrobić poradźcie coś jeszcze panowie proszę
wspomnę tu jeszcze ze wskaźnik paliwa rozsypał mi się i nie wiem czy dobrze złożyłem jeśli ktoś by posiadał jakieś foto wskaźnika od środka to poproszę o wrzucenie
wspomnę tu jeszcze ze wskaźnik paliwa rozsypał mi się i nie wiem czy dobrze złożyłem jeśli ktoś by posiadał jakieś foto wskaźnika od środka to poproszę o wrzucenie