Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1,8S PM LPG] zwarcie w instalacji.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1,8S PM LPG] zwarcie w instalacji.

Post autor: Alu » 10 lut 2010, 10:24

Witam,
Mój problem powstał 3 dni temu, po odpaleniu samochodu i przejechaniu ok 3 km deska rozdzielacza zaczęła jakby przygasać a wskaźnik od paliwa zaczął opadać. Po zgaszeniu silnika nie udało się go odpalić - totalnie rozładowany akumulator. Po pewnym czasie i odpaleniu na pych wszystko wróciło do normy. Dziś ta sama sytuacja, tylko że nie gasiłem silnika, światła ledwo świecą, tablica także, wskaźniki przestają wskazywać, po czym w czasie jazdy nagle wszystko wróciło do normy czyli podświetlenie tablicy OK, wskaźniki zaczęły się podnosić. Do tej pory nie było żadnych problemów z akumulatorem, przy -20 stopniach odpalał bez problemu (tej zimy).
Nie znam się na elektryce ale wygląda mi to na jakieś zwarcie które nie zawsze występuje, bo nawet gdyby nie było ładowania w ogóle to 3km bez problemu bym na samym akumulatorze przejechał.
Po odpaleniu silnika kontrolka ładowania gaśnie. Bezpieczników nie pali.
Czy ktoś miał może podobny problem? I gdzie zacząć szukać problemu? Alternator? rozrusznik?
Czy kable zapłonowe mogą powodować zwarcie?

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 10 lut 2010, 15:07

Po pierwsze trzeba zacząć od sprawdzenia ładowania
po drugie wyjmij licznik i zobacz czy kostki licznika nie wylatują i napisz co i jak ;-)

Awatar użytkownika
Kubik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kubik » 10 lut 2010, 15:48

Moim zdaniem przyczyny możesz szukać jak problem występuje, jak jest wszystko ok to raczej wiele nie znajdziesz. Tyle co mógłbyś zrobić teraz to poszukać luźnych kabli i połączeń. Sprawdź teź masę od silnika.

Awatar użytkownika
Alu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Alu » 10 lut 2010, 17:54

@goldi j51
Ładowanie jest OK, 13,95V sprawdzane przy akumulatorze.
Kwestia kostki też odpada, bo słabe podświetlenie deski idzie w parze z rozładowaniem akumulatora a wydaje mi się że gdyby tam było zwarcie to paliły by się bezpieczniki, a tak nie jest.
Właśnie mi zaświtało w głowie że od jakiegoś czasu co któryś raz bendix nie działa, może zacznę od tego punktu, ewentualnie faktycznie sprawdzę masę.

Awatar użytkownika
Easyrider
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Easyrider » 14 lut 2010, 20:05

Ja miałem kiedyś pęknięty lut w alternatorze, w okolicy diód prostowniczych. Raz ładowało, raz nie.

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 16 lut 2010, 18:40

Moze regulator napiecia w alternatorze ci siada raz dziala a raz nie,sprawdz szczotki.Bo zebys mial zwarcie to by palilo bezpieczniki.Kiedys w sceniku mialem podobny problem pomoglo przeczyszczenie i nasmarowanie klem akumulatora.

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 16 lut 2010, 22:56

Takie mocne przygasanie i brak przepalonych bezpieczników może wskazywać na zwarcie przewodu idącego od akumulatora do rozrusznika i alternatora ( czerwony ) może gdzieś czasowo zwierać i wtedy rozrabia , lub słaba masa akumulatora - sprawdź styk na akumulatorze i podłączenie do masy samochodu .

Awatar użytkownika
Alu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Alu » 23 lut 2010, 16:38

Wymieniłem szczotki w alternatorze i na razie problem zniknął. Przejechałem ponad 1000km i jak na razie wszystko jest OK więc myślę że była to właśnie wina szczotek

marko
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: marko » 23 lut 2010, 17:01

Bądź czujny bo może to być zbieg okoliczności , chyba że miałeś jakieś zwarcie w alternatorze i przy okazji je usunąłeś .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl