Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.9E SD] Zmiana silnika SD na DX

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
qterek18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.9E SD] Zmiana silnika SD na DX

Post autor: qterek18 » 23 lut 2010, 20:40

Witam Szanowne grono forumowiczów. Mam takie pytanie czy silnik z golfa o oznaczeniu DX (jest to 1.8 GTI) bedzie pasował do audi? A dokładnie chodzi mi o to, że ten silnik ma mniejsze sprzęgło no i byłby problem z założeniem skrzyni biegów z audi do tego silnika. Po prostu jest mniejsza średnica wprowadzenia wałka ze skrzyni. No i oczywiście jest inny rozrusznik w vw. Czy jest jakaś szansa żeby po przerzucać pare rzeczy z silnika SD do silnika DX, żeby ten DX włożyć do audi? Mocowanie silnika jest takie same. Chcę zmienić silnik bo mój już pada.

Awatar użytkownika
Vision
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Vision » 24 lut 2010, 17:38

wiedzę masz małą i zapewne skończy się na klikaniu ale przekładasz zamach , sprzęgło , miska , smog , kolektor w. ze swojego SD , skrzynia SD pasuje do DX , mocowanie silnika czy pasuje nie wiem ale to nie problem , no i elektryka

qterek18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qterek18 » 24 lut 2010, 21:55

Akurat ten silnik DX mam w garażu. Głowice musiałbym przełożyć ze swojego SD wraz z kolektorem ssącym. Głownie chodzi mi o to co musze przełożyć ze swojego SD do DX-a żeby zamontować skrzynie bo wejście na wałek ze skrzyni biegów w DX jest mniejsze no i rozrusznik, bo DX rozrusznik wchodzi w kodłub silnika (w kadłubie jest tulejka) a w SD wyciągam cały rozrusznik. Chce przełożyć motor bo mój SD zaczyna palić już dość dużo oleju przy około 3 tyś. obrotów. Uszczelniacze i prowadnice wymieniałem w głowicy.

Awatar użytkownika
Vision
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Vision » 24 lut 2010, 22:02

qterek18 pisze:co musze przełożyć ze swojego SD do DX-a żeby zamontować skrzynie bo wejście na wałek ze skrzyni biegów w DX jest mniejsze no i rozrusznik,
j.w.
qterek18 pisze:bo DX rozrusznik wchodzi w kodłub silnika
:-/ mocowany na skrzyni w stronę koła zamach i nie pasuje do Audi np kierunek ;-)
a nie wiem napisałem odnośnie mocowania na ławę :mrgreen:

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 02 mar 2010, 00:08

a co ile masz już przejechane że Ci pada? i co się dzieje?

qterek18
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: qterek18 » 02 mar 2010, 15:46

Na liczniku jest 192tyś. ale to jest na liczniku. Myślę, że ogólnie ma gdzieś stówe więcej. Objawy są takie, że przy 3 tyś obrotów strasznie kopci na niebiesko ciężej odpala, śwece na trzecim i czwartym cylindrze są lekko czarne, chociaż wczoraj sprawdzałem ciśnienie w cylindrach to na wszystkich mam po 13.5 barów.Ciśnienie oleju przy 90 stopniach i przy 2 tyś./obr. mam 2.5 bar (dodatkowe zegary). Być może to głowica walnięta. W tamtym roku wymieniałem prowadnice i uszczelniacze oraz docierałem zawory. Już sam nie wiem co myśleć o tym. Szkoda mi tego silniczka bo naprawde motorek daje rade.

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 02 mar 2010, 22:51

głowice to raczej nie masz walniętej prędzej może uszczelka pod głowicą, powiem Ci tak że mój silnik ma przejechane 240 tys. i mechanicy mówią że jeszcze przejedzie przynajmniej do 500tys bo silnik audi są bardzo dobre i wytrzymałe najlepiej podjedź do mechanika żeby Ci zrobił remont i tyle po co bawić się w przekładki dużo więcej Cie to wyniesie, więc ja bym na twoim miejscu remontował go

ps też mam ten silnik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl