[B3 1,8 pm] Podgrzewanie tylnej szyby
- Łukaszek KSZO
- Forum Audi 80
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Witam chciałbym odświeżyć temat mam podobny problem wyciągałem włącznik i wydaje sie dobry świeci sie tylko lampka podświetlenia a od ogrzewania nie a prąd jak sprawdzałem dochodzi do włącznika ,bezpieczniki dobre -czyżby styki przy szybie?Ale to chyba nie to a może tylna wiązka w klapie nie wiem ale raczej tamtędy przewody nie idą do szyby...
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
sprawdz żarówkę w włączniku jak już włączysz weż próbówkę i zobacz czy do tylnej szyby dochodzi prąd. Tylna wiązka w klapie nie ma nic do rzeczy jak nie będziesz miał napięcia na tylnej szybie ,bierzesz próbówkę samochodową i szukasz po kablach zaczynając od kostki przy włączniku szukasz po kablach drugiej kostki dającej napięcie na włącznik aż do bezpieczników
- grzegorz000
- Forum Audi 80
Dziś wziąłem próbówkę w rękę i jak wyjąłem włącznik to nie ma napięcia na przewodzie prowadzącym ze skrzynki bezpieczników czyli coś tam...Kilka dni wcześniej wyciągałem bezpieczniki i od tej pory to nie działa.Bezpieczniki są wszystkie dobre czyli myślę że nie łączy w gnieżdzie bezpiecznika ale który to czy ma ktoś foto tej skrzynki bo wyciąganie i wkładanie nic nie dało... Co może być a nadmienię że w którymś momencie caświeciła sie kontrolka od ogrzewania szyby ale szybko zgasło...co może być??? Proszę o porady.
[ Dodano: 2009-09-24, 20:03 ]
Nikt nie pomoże?
[ Dodano: 2009-09-24, 20:03 ]
Nikt nie pomoże?
grzegorz000 pisze:
Nikt nie pomoże?
https://audi80.pl/all-opis-bezpiecznikow-vt120.htm spis bezpieczników.
Z elektrycznego punktu widzenia jeżeli nie ma jakiegoś urządzenia które celowo zmniejsza napięcie, to spadek może wywołać powstający opór na drodze zasilanie odbiornik. Połącz konektory grzałki z aku za pomocą przewodu 2 x 2,5 mm2 i wtedy zmierz napięcie. Jak wyjdzie dobre to sprawdź napięcie na włączniku (-)weź z zewnątrz, a na koniec połącz jednożyłowym przewodem plusowy konektor grzałki z włącznikiem i wtedy zmierz napięcie
Krok 1. Weź kabel dwużyłowy taki grubszy. Podłącz go do akumulatora + i - a z drugiej strony do szyby (tylko odłącz konektory) Na koniec zmierz napięcie na stykach grzałki.Jarunio pisze: a możesz napisać to samo tylko jaśniej?? :oops: bo ja raczej laikiem jestem w tym temacie:P
Na 99,9 % będzie takie samo jak na akumulatorze.
Krok 2. Z pomocą tego samego kabla połącz włącznik ogrzewania tylnej szyby z jedną z końcówek grzałki, to będzie plus, do drugiego końca grzałki podłącz minus z karoserii. Najlepiej z najbliższego miejsca. Ponownie zmierz napięcie.
Krok 3. Nie odłączając kabla z poprzedniego podłączenia zmierz napięcie na włączniku ogrzewania szyby tzn. jeden koniec z miernika do włącznika a drugi do masy (karoserii auta).
W ten sposób znajdziesz gdzie jest spadek napięcia.
Robiłem tak jak napisałeś i wszędzie mam odpowiednie napięcie. POmierzyłem jeszcze i wychodzi na to, że do przekaźnika dochodzi normalne napięcie, przekaźnik również sprawny problem leży albo w całej konsoli z bezpiecznikami i przekaźnikami albo w samym kablu plusowym idącym od przekaźnika:( co teraz?
Odłączyłem wtyczkę zaraz przy konektorku zmierzyłem napięcie i było 12V potem znowu mierze i jest 4V kolejne mierzenie i 6 V:/ skacze jak <..........> Rozebrałem listwy boczne dostałem się do kabla od podrzewania zaraz przy bezpiecznikach, dalej napięcie skacze jak chce... co to może być. Kabel sam w sobie jest dobry.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 11:54 przez Jarunio, łącznie zmieniany 1 raz.