Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Antena - uniwersalna CB/FM/GPS

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Antena - uniwersalna CB/FM/GPS

Post autor: Audi Sport » 13 lut 2010, 17:16

Witam. Dzisiaj chciałem przenieść swoją antenkę do CB z dachu na klapę bagażnika i tu :shock: Ustawiam antenę na klapie i sprawdzam czy wszystko ładnie się otwiera, a tu mi antena haczy o szybę i to w najdalszym miejscu od szyby. Mam antenkę President Florida 45 cm. Więc zastanawiam się nad zastosowaniem antenki, która zastąpi radiową w błotniku i dodatkowo będzie mieć obsługę CB :mrgreen: Teraz jaką polecacie i jak to ściąga zasięg :?:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 00:16 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 13 lut 2010, 19:41

Bardzo dobra montażówka to Sirio 3000 Turbo - na prawdę BARDZO DOBRA!!!

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 13 lut 2010, 22:02

Oofol Chyba źle się zrozumieliśmy. Mi chodzi aby mieć 1 antenę razem na radio i CB. Chodzi mi o coś takiego:cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm
Jak to się sprawuję i ma ktoś taką antenkę na swojej b3 :?:
A i czy nie ma jakieś tańszej alternatywy :?: :-P
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 00:13 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 14 lut 2010, 09:50

Według mnie jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :roll:
Zamontowanie takiej antenki w miejscu ori na błotniku to będziesz miał zasięg cb może ze 2-3 km, a tu chyba nie o to chodzi, żeby co się wyjedzie zza zakrętu pytać jak dróżka do następnego...
Trzeba iść na kompromis czasami... Ja jak chce mieć zasięg to wożę 1,5 metra na dachu i uważam na nisko wiszące gałęzie :-P

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 14 lut 2010, 15:09

kaczaza5 Tylko ja nie chcę mieć antenki na dachu, bo mi kabel uszczelkę w drzwiach niszczy i lata przy drzwiach i leci przez to zimne powietrze i szumi strasznie. Podczas deszczu to nawet po kabelku woda leci więc miejsce na dachu nie wchodzi w grę. Na klapę próbowałem wsadzić antenkę presidenta florida 45 cm i cztery litery. Latałem z anteną po każdym miejscu na klapie i w każdym antenka zahacza o szybę po otwarciu klapy na maxa, a nie będę specjalnie uważał na antenę podczas otwierania klapy. A może by tak wygiąć bacik :?: Czy da się takie rzeczy zrobić i jak to będzie wpływało na odbiór :?:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 14 lut 2010, 20:08

Z taką antena to bardzo skutecznie będziesz szumiał i wkurzał innych użytkowników CB.

Ja mam antenę na dach i kabel przechodzi rogiem uszczelki - nic nie niszczy, nie słychać szumów i woda nie leci do środka.

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 14 lut 2010, 23:09

Oofol pisze:Ja mam antenę na dach i kabel przechodzi rogiem uszczelki - nic nie niszczy, nie słychać szumów i woda nie leci do środka.
Masz jakieś foto tego rozwiązania i jak masz to zrobione w środku czy lata u Ciebie kabel jak u mnie :?: Aha i dawałeś jakąś piankę lub podkładkę pod antenę i kabel na dachu, a szczególnie na rogu dachu, bo to strasznie rysuję lakier podczas otwierania i zamykania drzwi :-x

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 15 lut 2010, 18:07

DYZIO, Podawałem do niej linka ale antenę mam w błotniku i to jest właśnie ten problem, bo musiał bym usunąć dziurę po antenie a to dodatkowe koszta :-x Jakby ładnie odbierała ta antenka w błotniku to by było super :-D

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 15 lut 2010, 20:32

Audi Sport, moim zdanie taka antenka nie będzie odbierała jak ta twoja
Audi Sport pisze:President Florida
ale też dosyć przyzwoicie na krótkich odcinkach będzie Cię słychać myślę że do 5km na pewno. Bo nie tak dawno jechałem i na trasie jak się później okazało wyprzedził mnie Passat który miał taką antenkę i rozmawialiśmy chwilę i dosyć daleko odskoczył ode mnie myślę że na jakieś 2-3km i było dobrze głośno i wyraźnie słychać wszystko. A jeśli chcesz używać tylko na trasie antenki to myślę że w zupełności wystarczy :-) <ok>

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 16 lut 2010, 19:58

Mam fotki - na początku miałem antenę na środku dachu ale lekko mi kabel obcierał o dach natomiast na rancie przykleiłem sobie nalepkę. Pod magnesem miałem i mam przyklejone kółko z folii samoprzylepnej.
Niedawno zmieniłem położenie anteny bliżej krawędzi prze kabel i odczuwalnie jakość spadłą. Na początku miałem kabel puszczony przez uszczelkę i mi troszkę ją obdarło a teraz wygląda to tak jak na zdjęciach. Niedługo (po myciu lol) wrócę do anteny na środku - dorwałem taka małą przyssawkę którą sobie przymocuję na środku kabla i nic nie będzie już obcierało :-)

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Audi Sport
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi Sport » 17 lut 2010, 14:22

Oofol Fajnie to rozwiązałeś <piwo> Czy ta naklejka pod antenę rysuję lakieru i nie wpływa źle na powłokę lakiernicza :?: Jak dasz antenę na środek dachu do daj fotki jaki zrobiłeś patent z tą przyssawką i chyba będzie to estetycznie wyglądało :-P :-D Jeszcze dzisiaj zrobię to jak Ty masz tylko jak Ty to zrobiłeś, że ten kabel jest tak przyciśnięty do tej uszczelki :?:

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 18 lut 2010, 13:07

Ja przesunę antenę to dam fotki.

Kabel dało się nagiąć a potem to drzwi go same "ustawiły" ;-)
Robiłem to wiosną i nie polecam giąć kabla na mrozie ;-)

Awatar użytkownika
pablo1986
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pablo1986 » 25 lut 2010, 21:11

Audi Sport pisze:http://www.allegro.pl/ite..._systemowa.html
Załóż sobie taka na dach i podsufitką dasz kable i będziesz miał spokój jeśli już tak chcesz <ok>
A czy ta antenka wejdzie mi w miejsce ori w avancie?? nie lubię robić czy powiększać istniejących dziur.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl