Antena - uniwersalna CB/FM/GPS
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Antena - uniwersalna CB/FM/GPS
Witam. Dzisiaj chciałem przenieść swoją antenkę do CB z dachu na klapę bagażnika i tu :shock: Ustawiam antenę na klapie i sprawdzam czy wszystko ładnie się otwiera, a tu mi antena haczy o szybę i to w najdalszym miejscu od szyby. Mam antenkę President Florida 45 cm. Więc zastanawiam się nad zastosowaniem antenki, która zastąpi radiową w błotniku i dodatkowo będzie mieć obsługę CB :mrgreen: Teraz jaką polecacie i jak to ściąga zasięg :?:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 00:16 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Oofol Chyba źle się zrozumieliśmy. Mi chodzi aby mieć 1 antenę razem na radio i CB. Chodzi mi o coś takiego:cb_antena_sirio_triflex_cb_fm_gsm
Jak to się sprawuję i ma ktoś taką antenkę na swojej b3 :?:
A i czy nie ma jakieś tańszej alternatywy :?:
Jak to się sprawuję i ma ktoś taką antenkę na swojej b3 :?:
A i czy nie ma jakieś tańszej alternatywy :?:
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 00:13 przez Audi Sport, łącznie zmieniany 1 raz.
Według mnie jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :roll:
Zamontowanie takiej antenki w miejscu ori na błotniku to będziesz miał zasięg cb może ze 2-3 km, a tu chyba nie o to chodzi, żeby co się wyjedzie zza zakrętu pytać jak dróżka do następnego...
Trzeba iść na kompromis czasami... Ja jak chce mieć zasięg to wożę 1,5 metra na dachu i uważam na nisko wiszące gałęzie
Zamontowanie takiej antenki w miejscu ori na błotniku to będziesz miał zasięg cb może ze 2-3 km, a tu chyba nie o to chodzi, żeby co się wyjedzie zza zakrętu pytać jak dróżka do następnego...
Trzeba iść na kompromis czasami... Ja jak chce mieć zasięg to wożę 1,5 metra na dachu i uważam na nisko wiszące gałęzie
- Audi Sport
- Forum Audi 80
kaczaza5 Tylko ja nie chcę mieć antenki na dachu, bo mi kabel uszczelkę w drzwiach niszczy i lata przy drzwiach i leci przez to zimne powietrze i szumi strasznie. Podczas deszczu to nawet po kabelku woda leci więc miejsce na dachu nie wchodzi w grę. Na klapę próbowałem wsadzić antenkę presidenta florida 45 cm i cztery litery. Latałem z anteną po każdym miejscu na klapie i w każdym antenka zahacza o szybę po otwarciu klapy na maxa, a nie będę specjalnie uważał na antenę podczas otwierania klapy. A może by tak wygiąć bacik :?: Czy da się takie rzeczy zrobić i jak to będzie wpływało na odbiór :?:
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Masz jakieś foto tego rozwiązania i jak masz to zrobione w środku czy lata u Ciebie kabel jak u mnie :?: Aha i dawałeś jakąś piankę lub podkładkę pod antenę i kabel na dachu, a szczególnie na rogu dachu, bo to strasznie rysuję lakier podczas otwierania i zamykania drzwi :-xOofol pisze:Ja mam antenę na dach i kabel przechodzi rogiem uszczelki - nic nie niszczy, nie słychać szumów i woda nie leci do środka.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Audi Sport, moim zdanie taka antenka nie będzie odbierała jak ta twoja
ale też dosyć przyzwoicie na krótkich odcinkach będzie Cię słychać myślę że do 5km na pewno. Bo nie tak dawno jechałem i na trasie jak się później okazało wyprzedził mnie Passat który miał taką antenkę i rozmawialiśmy chwilę i dosyć daleko odskoczył ode mnie myślę że na jakieś 2-3km i było dobrze głośno i wyraźnie słychać wszystko. A jeśli chcesz używać tylko na trasie antenki to myślę że w zupełności wystarczy <ok>Audi Sport pisze:President Florida
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Mam fotki - na początku miałem antenę na środku dachu ale lekko mi kabel obcierał o dach natomiast na rancie przykleiłem sobie nalepkę. Pod magnesem miałem i mam przyklejone kółko z folii samoprzylepnej.
Niedawno zmieniłem położenie anteny bliżej krawędzi prze kabel i odczuwalnie jakość spadłą. Na początku miałem kabel puszczony przez uszczelkę i mi troszkę ją obdarło a teraz wygląda to tak jak na zdjęciach. Niedługo (po myciu ) wrócę do anteny na środku - dorwałem taka małą przyssawkę którą sobie przymocuję na środku kabla i nic nie będzie już obcierało
Niedawno zmieniłem położenie anteny bliżej krawędzi prze kabel i odczuwalnie jakość spadłą. Na początku miałem kabel puszczony przez uszczelkę i mi troszkę ją obdarło a teraz wygląda to tak jak na zdjęciach. Niedługo (po myciu ) wrócę do anteny na środku - dorwałem taka małą przyssawkę którą sobie przymocuję na środku kabla i nic nie będzie już obcierało
- Audi Sport
- Forum Audi 80
Oofol Fajnie to rozwiązałeś Czy ta naklejka pod antenę rysuję lakieru i nie wpływa źle na powłokę lakiernicza :?: Jak dasz antenę na środek dachu do daj fotki jaki zrobiłeś patent z tą przyssawką i chyba będzie to estetycznie wyglądało Jeszcze dzisiaj zrobię to jak Ty masz tylko jak Ty to zrobiłeś, że ten kabel jest tak przyciśnięty do tej uszczelki :?:
A czy ta antenka wejdzie mi w miejsce ori w avancie?? nie lubię robić czy powiększać istniejących dziur.Audi Sport pisze:http://www.allegro.pl/ite..._systemowa.html
Załóż sobie taka na dach i podsufitką dasz kable i będziesz miał spokój jeśli już tak chcesz <ok>