[80 B4]Nieszczęsne przednie zawieszenie, stukanie.
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
Witam. Mam taki problem,że podczas jazdy szczególnie wolnej (30-40 km/h) z prawej strony z przodu słysze takie nierównomierne głuche pukanie,na większych dołkach tego nie słychać tylko na delikatnych nierównościach.Wymieniłem ostatnio końcówki drążków i pojechałem na ustawienie zbieżności i tak się zastanawiam czy może podczas ustawiania mogli coś spie.... dodam,że wczesniej tego nie było,wyszło po zmianie końcówek. Sprawdzałem w warunkach domowych ale nic nie znalazłem a wymieniałem jakiś czas temu tuleje wahacza,łączniki stabilizatora,tulejki na sankach są ok bo zakładałem drugie sanki bo stare miałem na nic,zmieniłem też nakrętki rowkowe na amortyzatorach bo stare mi się poluzowywały. Już zaczyna mnie to wkurzac. Może podskocze do gościa co ustawiał mi zbieżność bo mówił,że jak cos nie bedzie grać to żeby przyjechać ale nie wiem czy to może być wina ustawienia kół.
To bardzo proste. Po wymianie końcówek zawieszenie nieco się usztywniło i zawsze będzie Ci stukać tam gdzie masz luzy. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś to wymień gumy na stabilizatorze- dość często właśnie z nich dochodzą stuki.Wojtek1985 pisze:Wymieniłem ostatnio końcówki drążków i pojechałem na ustawienie zbieżności i tak się zastanawiam czy może podczas ustawiania mogli coś spie.... dodam,że wczesniej tego nie było
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
- percevalle
- Audi 80 Klub
Ja bym sie kolego nie zastanawiał na twoim miejscu tylko je wymienił, koszt jest śmieszny, a u mnie znacząco pomogła wymiana. Wiec jesli tego nie wymieniałeś to zrób to, wyeliminujesz chociaż tą możliwość stuków.Wojtek1985 pisze:W sumie to tych gum na stabilizatorze nie wymieniałem,ale tak się zastanawiam czy jak są zużyte to łapiąc ręką i ruszając drążkiem stabilizacyjnym we wszystkie strony powinien się w jakimś stopniu ruszać?
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
Wojtek1985,W sumie to tych gum na stabilizatorze nie wymieniałem,ale tak się zastanawiam czy jak są zużyte to łapiąc ręką i ruszając drążkiem stabilizacyjnym we wszystkie strony powinien się w jakimś stopniu ruszać? Bo próbowałem w ten sposób i niby wszystko ok.
luzu nie wyczujesz jak będziesz miał przykręcone łączniki stabilizatora do drążka. Odkręć najpierw oba łączniki i wtedy sprawdzaj czy jest luz na gumach.
i tak chyba ja tez musze zrobić a wymiana chyba identycznie wygląda? czy wystarczy podnieść koło?Darek_32 pisze:Wojtek1985,W sumie to tych gum na stabilizatorze nie wymieniałem,ale tak się zastanawiam czy jak są zużyte to łapiąc ręką i ruszając drążkiem stabilizacyjnym we wszystkie strony powinien się w jakimś stopniu ruszać? Bo próbowałem w ten sposób i niby wszystko ok.
luzu nie wyczujesz jak będziesz miał przykręcone łączniki stabilizatora do drążka. Odkręć najpierw oba łączniki i wtedy sprawdzaj czy jest luz na gumach.
[ Dodano: 2010-02-27, 00:29 ]
pafko pisze:Uwierz mi,potrafi ten plastik zastukać o blachę kielicha.
chyba nie o tym stukaniu mówimy...
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
Żeby zmienić te gumy to najlepiej wjechać na kanał,zdjąć osłonę pod silnikiem i odkręcasz od sanek drążek stabilizacyjny,zdejmujesz stare gumy,zakładasz nowe i zakręcasz. Drążek przykręcony jest za pomocą takiego jakby "ucha" na śrubach 13.Przynajmniej ja tak robiłem...ale nie miałem czasu sprawdzić czy cos sie poprawiło po wymianie.
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
Tak jak kolega pisze,nie ma żadnego problemu,nic tam nie jest napięte.
A tak wracając do tego co pisałem wczesniej to zmieniłem te właśnie gumy i niestety to nie to,dalej słysze takie głuche pukanie i brakuje mi już pomysłów...ale być może to łożyska w poduszce amortyzatora zaczynają się odzywać,tylko z drugiej strony tak praktycznie z dnia na dzień żeby zaczęło coś stukac to chyba dziwne.
A tak wracając do tego co pisałem wczesniej to zmieniłem te właśnie gumy i niestety to nie to,dalej słysze takie głuche pukanie i brakuje mi już pomysłów...ale być może to łożyska w poduszce amortyzatora zaczynają się odzywać,tylko z drugiej strony tak praktycznie z dnia na dzień żeby zaczęło coś stukac to chyba dziwne.