Jestem tu nowy ale z marka Audi zwiazany jestem od "dziecka" a wszystko zaczelo sie jak ojciec kupil w 1995 roku używane Audi 100 C3 2.3E '90r. Mówie wam to było coś! Czarny metallic, klimatronik,elektryka,abs ... i to czerwone podswietlanie zegarów jak w ferrari (wtedy grałem w NFS1) i ten dzwiek silnika... zakochałem sie. Pozniej byly inne modele ale to nie na temat.
Aktualnie jestem posiadaczem srebrnej B4 z 1994 z klekotem 1Z 90KM. Zakupiłem ją w listopadzie 2008 od normalnego użytkownika. Po zakupie wydawało mi sie że popełniłem straszny błąd, klnąłem, krzyczałem byłem zły ze kupiłem padline, że stare itd. Ale to szybko mineło i moje zdanie zmieniło sie o 180 stopni. Magia Audi znów zaczęła działać i tak jest do dziś.
Po zakupie pousuwałem drobne usterki które byly i poza tym żyjemy w prawie bezawaryjnej symbiozie do dzis.Przejechałem nią całkiem sporo, nie licząc tras krajowych to: 2 x Chorwacja, Włochy, a od roku kursujemy do Anglii (1800km w jedna strone) Przebieg to ponad 300.000km. podejrzewam ją o bezwypadkowość.
Poważne awarie:
Zatarła sie pompa paliwa (moja wina) - zlej jakosci paliwo z dziwnych źródeł, po rozebraniu pompy jedna rdza w środku, filtr paliwa również zardzewiał. Czyszczenie, regeneracja pompy - jest ok.
Strzelił przewód gumowy od turbo do intercoolera - kupilem niestety nowy w serwisie audi. Z depresji po zapłaceniu już się wyleczyłem i o sprawie zapomniałem.
Wyposażenie:
Dwie poduszki powietrzne
Dwie szyby na prąd
Lusterka na prąd no i ogrzewane
Wspomaganie
Centralny zamek z lotnikiem
Dach otwierany elektrycznie
Alu felgi - ori
Ringi
Elektrycznie regulowane światła
Tzw. Parapety (nie lubie tego określenia)
i coś tam jeszcze drobnego o czym zapomniałem.
Moje modyfikacje:
Ciemne szyby tył.
Audio (Alpine Mp3/usb+Wzmacniacz JBL! razem ze skrzynia basową JBL!+glosniki przód w drzwiach DLS ze zwrotnicami i wysokotonowe w podszybiu - efekt super)
Naprawa wiązki tylniej klapy (co za idiota to zaprojektował)
Obrotomierz (to skandal że to wyposażenie dodatkowe - ten big ben byl okropny, cholera w polonezie mialem fabrycznie zamontowany obrotek)
Jakies tam ledy pomontowałem tu i ówdzie.
Korzystajac z okazji gdzie aktualnie żyje odwiedzam lokalne złomowiska i zbieram wyposażenie dodatkowe i całkiem pokaźne pudło nazbierałem a na montaż oczekują miedzy innymi:
Dodatkowe 3 zegarki
Glosniki w tylne drzwi oryginalne Nokia
Ori kierownica skórzana pod poduszke
Autocheck
I wiele wiele innych dupereli - lampki przelaczniki przekazniki.
Zrobione:
Zawieszenie przód komplet z wyjatkiem amorków. Łożyska tył oba jedno przód lewe. SKF i FEBI.
Uszczelka pod pokrywą zaworów, czujnik wentylatora chłodnicy, wyczyszczony intercooler( to co bylo w nim od zewnątrz to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. No i oczywiscie wszystko to co ogolnie nazywamy eksploatacyjnymi.
I dużo innych ale mniej ważnych, a połowy nie potrafie wymienić;) :mrgreen:
W planach:
Lusterka w kolorze nadwozia
Szeroki zderzak przód od coupe
I jak sie uda to lampy ori podwójne z pozycyjnymi po bokach od V6.
Narazie krucho z czasem i nawet zdjęć nie mam za wiele ale daje to co nadaje sie do publikacji.
Teraz wiosna za pasem to bedzie sprzątanie pucowanie no i dokladnie zdjecia auta wtedy podrzuce bo te fotki to raczej takie plenerowe.
P.S
Rozpisalem sie gratuluje i dziekuje wytrwałym ktorzy przeczytali do konca!:)
Aktualnie myśle nad zakupem Audi 200 20v Turbo w stanie kolekcjonerskim lub Audi 80 B4 Competition lub Coupe 20v Turbo.
Co nie znaczy że mojego zetorka sprzedam.
Moje osiągi to 4,8l na 100km. V-max 215km/h (w niemczech z wiatrem w plecy lekko z górki

Zrobiłem na szybko zdjęcie wnętrza do kompletu:
A to zdjęcie dla spostrzegawczych: co nie pasuje?
Wczoraj tzn 2.04.2010 dokonałem zakupu. Kupiłem troche starsza siostre już posiadanego modelu czyli B4 1.9 TD AAZ '93. Wersja z rynku francuskiego. Teraz mam dwa! Ale fajnie! Jednak wymaga wkładu pracy. Zastąpi miejsce Corsy B 1.0 12v od mojej lubej i to wlasnie ona bedzie teraz nią jeździć:) Kilka szybkich fotek:
Posiada:

Silnik pracuje równo, pali na strzał stan ogólny dobry nie licząc uszkodzeń to wszystko działa. Zobaczymy co z tego wyjdzie