Głosniki - dobor i montaz podszybie
skoro masz już piec to odpuść te 100 i myśl o panelach w przednie drzwi, tył nic nie rób i wstaw suba. to będzie najlepsze rozwiązanie. Oczywiście jak chcesz możesz wstawić te 10 cm pierdziki ale uwierz w niedługim czasie wywalisz je i będziesz wstawiał 16.
panele nie kosztują 500 zł, jak popatrzysz na forum są ludzie którzy je robią za dużą mniejszą kasę.
Poczytaj trochę o Car Audio i tu na forum i na necie
panele nie kosztują 500 zł, jak popatrzysz na forum są ludzie którzy je robią za dużą mniejszą kasę.
Poczytaj trochę o Car Audio i tu na forum i na necie
Zakupiłem pewnie czas temu Hertz DCX 100
http://www.audiosklep.pl/hertz-dcx-100-p-456.html
I powiem wam ze jestem bardzo zaskoczony jakością dźwięku i z czystym sumieniem polecam. :mrgreen:
http://www.audiosklep.pl/hertz-dcx-100-p-456.html
I powiem wam ze jestem bardzo zaskoczony jakością dźwięku i z czystym sumieniem polecam. :mrgreen:
Podepnę się pod temat:
W związku z generalną przemianą auta w środku chciałbym również wymienić głośniki w desce.
I tu pojawia się pytanie? Jakie?
Generalnie mam ciepłe łokcie;), słucham radia, Nightwish i Linkin Park.
Radio 4Xx53W MOSFET.
Chce słyszeć gitarowe brzmienie Obecne głośniki przy 20 (skala głośności od 0do 40) nie wyrabiają...
Wszędzie na forum czytam o Hertz. http://moto.allegro.pl/2-sztuki-glosnik ... 61723.html
Czy takie mogą być?
Producent: Hertz
Linia: DiECi
Model: DCX 100
Rodzaj: Coaxial 2-drożny
Kształt: Okrągły
Rozmiar: 100 mm
Głębokość: 42 mm
Moc Max: 60 W
Moc RMS: 30 W
Skuteczność: 90 dB
Impedancja: 4 ohm
Pasmo przenoszenia: 70 - 21.000 Hz
Zauważyłem też inne głośniki odznaczjące się lepszą skutecznością ale czytam wszedzie ze Boschmann to NIE... :?:
opis:
BOSCHMANN model: AV - 4200
Kategoria: Komplet głośników
Typ: 2 drożny zestaw na kondensatorach
Komplet: 2 x Bass MidRange LoudSpeaker
2 x Hyper Electro HighRange Tweeter
Wymiary: 100 mm / 41 mm
Montażowe: 93 mm / 30 mm
Głębokość montażu: 53 mm / max 31 mm
Moc PMPO: 130 W MID / 120 W TWEE
Dedykowana moc RMS: 7 - 75 W
Częstotliwość: MidRange: 70 - 5 000Hz
Częstotliwość Tweeter: 5 000 - 25 000Hz
Impedancja: 4 Ohm / 4 Ohm
Skuteczność: 93 dB / 93 dB
Zawieszenie: guma neoprenowa
Membrana: polipropylenowa
Magnes: strontium
tweeter - neodymowy Zwrotnica: kondensatorowa na kablu.
Elementy dodatkowe: kable, wkręty, zaciski, krążki klejące, naklejka firmowa BOSCHMANN
Maskownica: 2 x na MidRange / tweetery maskownice na stale
Kosz: Stalowy
Wentylacja cewki poprawiająca parametry
Waga kompletu: 2 kg
Podsumowując obecna głośność w zupełności mi wystarcza, chce jedynie czysty dzwięk w zakresie mocy radia:)
Jakie głośniki w deske? W kwocie 150 zł?
W związku z generalną przemianą auta w środku chciałbym również wymienić głośniki w desce.
I tu pojawia się pytanie? Jakie?
Generalnie mam ciepłe łokcie;), słucham radia, Nightwish i Linkin Park.
Radio 4Xx53W MOSFET.
Chce słyszeć gitarowe brzmienie Obecne głośniki przy 20 (skala głośności od 0do 40) nie wyrabiają...
Wszędzie na forum czytam o Hertz. http://moto.allegro.pl/2-sztuki-glosnik ... 61723.html
Czy takie mogą być?
Producent: Hertz
Linia: DiECi
Model: DCX 100
Rodzaj: Coaxial 2-drożny
Kształt: Okrągły
Rozmiar: 100 mm
Głębokość: 42 mm
Moc Max: 60 W
Moc RMS: 30 W
Skuteczność: 90 dB
Impedancja: 4 ohm
Pasmo przenoszenia: 70 - 21.000 Hz
Zauważyłem też inne głośniki odznaczjące się lepszą skutecznością ale czytam wszedzie ze Boschmann to NIE... :?:
opis:
BOSCHMANN model: AV - 4200
Kategoria: Komplet głośników
Typ: 2 drożny zestaw na kondensatorach
Komplet: 2 x Bass MidRange LoudSpeaker
2 x Hyper Electro HighRange Tweeter
Wymiary: 100 mm / 41 mm
Montażowe: 93 mm / 30 mm
Głębokość montażu: 53 mm / max 31 mm
Moc PMPO: 130 W MID / 120 W TWEE
Dedykowana moc RMS: 7 - 75 W
Częstotliwość: MidRange: 70 - 5 000Hz
Częstotliwość Tweeter: 5 000 - 25 000Hz
Impedancja: 4 Ohm / 4 Ohm
Skuteczność: 93 dB / 93 dB
Zawieszenie: guma neoprenowa
Membrana: polipropylenowa
Magnes: strontium
tweeter - neodymowy Zwrotnica: kondensatorowa na kablu.
Elementy dodatkowe: kable, wkręty, zaciski, krążki klejące, naklejka firmowa BOSCHMANN
Maskownica: 2 x na MidRange / tweetery maskownice na stale
Kosz: Stalowy
Wentylacja cewki poprawiająca parametry
Waga kompletu: 2 kg
Podsumowując obecna głośność w zupełności mi wystarcza, chce jedynie czysty dzwięk w zakresie mocy radia:)
Jakie głośniki w deske? W kwocie 150 zł?
To radio nie wyrabia... Brakuje mu mocy, przesterowuje się i słychać "pierdzenie".przemku pisze:Obecne głośniki przy 20 (skala głośności od 0do 40) nie wyrabiają...
Najlepszym wyjściem jest zrezanie drzwi i montaż zestawu odseparowanego z 6,5" wooferem.
Jeśli jednak nie chcesz tego robić, tylko koniecznie chcesz 10cm w podszybie, to Hertze DCX 100 to chyba najsensowniejsze rozwiązanie.
Mam u siebie te Hertze w podszybiu i do taniego słuchania są ok. U mnie zasilam je radiem, a dopełniają one dobre 16cm w drzwich zasilane wzmacniaczem. W takim setupie jest ok dla zwykłego słuchacza, nie audiofila oczywiście.
Pamiętaj też o tym, że nie każdy głośnik upchniesz w podszybiu. Te Hertze wchodzą z małymi oporami, więc możesz uznać ich wymiary za nimalże graniczne.
Pamiętaj też o tym, że nie każdy głośnik upchniesz w podszybiu. Te Hertze wchodzą z małymi oporami, więc możesz uznać ich wymiary za nimalże graniczne.
Ok, moim zdaniem to nie wina radia.. lecz głośników - jestem tego pewien. Mają swój wiek. Mają za duży "wychył" ? i zniekształcają.. po prostu nie wyrabiają. siedzą tam dwudrożne głośniki Noki. Jeden zniekształca bardziej..
Nie wykluczam rezania boczków.. ale chwilowo za dużo mam pracy z podsufitką i plastikami aby jeszcze to rozpoczynać
Rozumiem, że Hertz'e są ok, a co z tymi boschmanami ? :
http://www.audiosklep.pl/boschmann-av-4200-p-43.html
http://www.audiosklep.pl/boschmann-rv-4 ... p-200.html
Co jest nie tak z tą firmą ?
Nie wykluczam rezania boczków.. ale chwilowo za dużo mam pracy z podsufitką i plastikami aby jeszcze to rozpoczynać
Rozumiem, że Hertz'e są ok, a co z tymi boschmanami ? :
http://www.audiosklep.pl/boschmann-av-4200-p-43.html
http://www.audiosklep.pl/boschmann-rv-4 ... p-200.html
Co jest nie tak z tą firmą ?
buszmeny sobie odpuść i kup hertz-e będziesz zadowolony a co do zniekształceń jedno to wiek głośników a 2gie to mała moc radia a jeśli chodzi o firme Buszmen kiedyś kiedyś parenaście lat do tyłu może i była to jakaś firma tak jak magnat która miała coś ciekawego w swojej ofercie niestety zaczęła masowo produkować tanie głośniki a więc i opinia się zepsuła bo jakością szału nie robią
Mała moc radia.. hmm..
Trochę mnie to dziwi.. zakres od 0 do 40 a tu przy 20 d..a.. przy połowie zakresu.. ale fakt, mocą nie powala to radio
Zadam jeszcze jedno pytanie w przypadku gdy po wymianie głośników okaże się że "chcę więcej" to należy zastosować wzmacniacz..
1. monobloki czyli na każdy kanał osobny wzmacniacz
2. jeden 4 kanałowy wzmacniacz.
:?:
Trochę mnie to dziwi.. zakres od 0 do 40 a tu przy 20 d..a.. przy połowie zakresu.. ale fakt, mocą nie powala to radio
Zadam jeszcze jedno pytanie w przypadku gdy po wymianie głośników okaże się że "chcę więcej" to należy zastosować wzmacniacz..
1. monobloki czyli na każdy kanał osobny wzmacniacz
2. jeden 4 kanałowy wzmacniacz.
:?:
To że radio ma "zakres od 0 do 40" to żadna miara. Powyłączaj wszelakie podbicia, odejmij maksymalnie basu, to zobaczysz, że dojdzie Ci i do 35...
A to, że głośniki "nie dają rady" to już inna kwestia...
Napędzanie wzmacniaczem 10cm głośników w podszybiu to moim zdaniem trochę bez sensu... Ale jeśli będziesz chciał wzmacniacz, to kup dwu, lub czterokanałówkę. Monobloki na każdy głośnik oddzielnie, to raczej byłoby marnotrawstwo pieniędzy i miejsca w samochodzie, zwłaszcza przy takich głośnikach.
Kup polecane tu Hertz'e, podłącz do samego radia i zobacz jaki będzie efekt.
A to, że głośniki "nie dają rady" to już inna kwestia...
Napędzanie wzmacniaczem 10cm głośników w podszybiu to moim zdaniem trochę bez sensu... Ale jeśli będziesz chciał wzmacniacz, to kup dwu, lub czterokanałówkę. Monobloki na każdy głośnik oddzielnie, to raczej byłoby marnotrawstwo pieniędzy i miejsca w samochodzie, zwłaszcza przy takich głośnikach.
Kup polecane tu Hertz'e, podłącz do samego radia i zobacz jaki będzie efekt.
a jeśli efekt będzie mizerny to należy wykonać panele drzwiowe i wsadzić tam odseparowane 16nastki i do nich podepnij wzmacniacz a pomysł napędzania 10tek wzmacniaczem to nieporozumienie bynajmniej w tej zabudowie co innego jeśli było by to 3way
Jeśli chodzi o moc radia to pisze na nim 4Xx53W MOSFET. i na tym się kończy jego moc będzie wynosić gdzieś 12-22wat i koniec imprezy;) tak jak pisał kolega zakup 10 a jak będzie mało to zrób tak jak wyżej pisałem innej rady nie znajdziesz a jeszcze napisz jakie dokładnie masz radio
Jeśli chodzi o moc radia to pisze na nim 4Xx53W MOSFET. i na tym się kończy jego moc będzie wynosić gdzieś 12-22wat i koniec imprezy;) tak jak pisał kolega zakup 10 a jak będzie mało to zrób tak jak wyżej pisałem innej rady nie znajdziesz a jeszcze napisz jakie dokładnie masz radio