Co nam będzie potrzebne?
izolacja (miałem zwykłą izolacje PCV oraz izolacje szmaciana, taka jaka są owinięte wiązki pod deska), mogą tez być koszulki termokurczliwe
kombinerki, szczypce i nóż
lutownica z cyna
kluczyk nr 8 z grzechotka
wkrętak gwiazdkowy
troszkę kabli rożnych kolorów, oraz konektor żeński (ja wyciągnąłem go ze starej wiązki której fragmenty zjadły mi szczury
przełącznik świateł przeciwmgielnych przednich z kostka
halogeny z żarówkami H3
opcjonalnie listwy do zderzaka b4 pod halogeny (w wypadku zderzaka coupe, cabrio, s2 i rs2 listwy są zbędne)
kostki do halogenów identyczne jak te do których podłączone są kierunkowskazy z przodu
kontrolka bądź multimetr
Na początek spada klema z akumulatora żeby wyeliminować jakieś przypadkowe zwarcia. Zdejmujemy przelaczniki nad radiem (instrukcja jak to zrobić w dziale download – Montaż elektrycznej regulacji wysokości świateł w B3/B4).
[
Odkręcamy półkę pod kierownica by było jak dobrać się do kabli.
Następnie kostki ogrzewania tylnej szyby, awaryjnych, przeciwmgielnych tył i co tam jeszcze mamy wywalamy na lewa stronę.
Każdy chyba wie ze bezpiecznie dać światła przez przekaźnik by instalacja i przyciski były zabezpieczone przed spaleniem się, ale my nie damy takiego przekaźnika. Będzie bez przekaźnika bo standardowo 80, 90 i coupe przy halogenach wykorzystują przekaźnik od światła przeciwmgielnego tylnego i my mamy zamiar go wykorzystać.
Chwilkę posiedziałem nad schematami i zrobiłem sobie rozpiskę. Żeby było mało latania i rozpinania rożnych kostek z puszki bezpieczników i szukania kabli podłączymy się pod przewody wychodzące z kostki od światła przeciwmgielnego tylnego. Moglem się pomylić w numeracji kabli w kostkach ale zero paniki bo są ponumerowane piny z tylu przełączników i to właśnie tymi numerkami mamy się sugerować. No to pora się zabrać za lutowanie...
Żeby było jasne wlutowujemy się w ta czarna kostkę z grubymi szarymi przewodami widoczna na pierwszym planie.
Zgodnie z rozpiska dodajemy do tej kostki jeden kabelek (u mnie czerwono/czarny)
Jak już pisałem moja wiązkę od świateł ta w komorze silnikowej skonsumowały szczury wiec zdecydowałem się ja wymienić w całości. Trafiła mi się okazja i udało mi się nabyć taka z regulacja wysokości świateł i wyprowadzeniem na halogeny. Tym którzy wola zaoszczędzić proponuje przeciągnąć kabelki od przełącznika od kostki halogenu przez przez zaślepki gumowe otworów technologicznych w grodzi.
Do samego halogenu podłączamy kabel masowy (masę musimy sobie złapać z jakiegoś wygodnego dla nas miejsca) a kabel zasilający jest opisany w rozpisce.
Daruje sobie opis zamontowania halogenów w zderzaku bo każde dziecko to zrobi.
Jeśli jesteśmy pewni wykonanej roboty zakładamy klemy, składamy środek i cieszymy się świecącymi halogenami.
Przepraszam za jakość zdjęć...