[B3/B4 all] Licznik PROBLEM
[B3/B4 all] Licznik PROBLEM
Witam !!! Mam Audi b4 ostatnio wyjalem licznik z powodu niedzilania licznika kilometrow i stylu zauwazylem po lewej stronie ze wisi kabelek czarny jak by cieniutki koncentryk i nigdzie nie jest on podloczony moze to od licznika km ale niestety nie wiem gdzie go podpiac prosze o rade Z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 12 lut 2007, 11:38 przez wodolot, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrób zdjęcie tego kabelka i podeślij na cjakcezary@interia.pl. Czy działa Ci wskazówka od prędkościomierza? Przy liczniku są tylko cztery wiązki kabli: niebieska, żólta, biała i podwójny kabelek od kontrolki od poduszki powietrznej. Oficjalnie innych kabli byc nie powinno , no chyba, ze masz komputerek pokładowy, wtedy jest dodatkowa wiązka od manetki. Jeżeli działa Ci wskazówka od prędkościomierza a nie chodzi zliczanie kilometrów to masz uszkodzony sam moduł prędkościomierza, który możesz kupić na allegro i sam sobie wymienić. Same moduły prędkościomierza są prawie niezniszczalne, chyba że ktoś nieumiejętnie cofał kilometry i uszkodzi mechanikę. Naprawiłem trzy takie i za każdym razem usterką był zimny lut zwłaszcza przy cewce od silniczka krokowego, który napedza licznik kilometrów. Jeżeli wskazówka prędkościomierza wychyla się a stoii licznik kilometrów to najprawdopodobniej masz ta samą usterkę.
Dokładnie tak. Wyjmij obrotomierz z obudowy i dokładnie posprawdzaj wszystkie punkty lutownicze, a zwłaszcza te dwa kabelki - chyba zielone, które podaja impuly do silniczka napędzającego mechanizm zliczania. Poszukaj tez drobinek które mogłyby spowodowac zacięcie mechanizmu. Nie kupuj calego licznika, gdyż uszkodzony możesz miec co najwyżej obrotomierz.
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=678&highlight=obrotomierzLasek71 pisze:a da rade zastopic zegarek na liczniku w obrotomierz, bo to jest chyba najwiekszy niewypal w b4 ?
https://audi80.pl/viewtopic.php?t=194&highlight=obrotomierz
pamiętaj ze do zegarów VDO obrotek też musi być VDO
i do 4 lub 5 cylindrówki obrotomierz tez tylko z 4 lub 5... bo z V6 nie będzie pasował-przekłamania obrotomierza
powodzenia... ja już mam
problem z licznikeim kilometrów audi 80 b3
Witam.
Mam problem z licznikiem kilometrów w audi 80 b3. problem jest tego rodzaju że zlicza kilometry a nagle staje i nie idzie dalej... dopiero jak kilka razu uderzę w szybkę albo z góry to rusza i idzie dalej... wyjmowałem i przeczyściłem styki ale niestety nic to nie pomogło... co mam zrobić??
Mam problem z licznikiem kilometrów w audi 80 b3. problem jest tego rodzaju że zlicza kilometry a nagle staje i nie idzie dalej... dopiero jak kilka razu uderzę w szybkę albo z góry to rusza i idzie dalej... wyjmowałem i przeczyściłem styki ale niestety nic to nie pomogło... co mam zrobić??