halogeny możemy używać za każdym razem jak widoczność jest ograniczona np. przy mocnym deszczu albo gęstych opadach śnieguLabiel pisze:halogeny służą do jazdy w mgle i tylko i wyłącznie wtedy.... i zaloże się, że 99% ludzi, którzy to montują wyczepią swoje halogeny, które na prawdę polepszają widoczność
[All]Światła dzienne LED, homologacje i opinie
chyba se prawko kupiłeś i nie wiesz poco są halogeny!! tylko i wylącznie we mgle albo w słońcu na górskich drogach na zakrętach a w deszczu tylko oślepiasz innych halogenami! troche gorsze warunki a ludzie załanczają co mają żeby świeciło.halogeny możemy używać za każdym razem jak widoczność jest ograniczona np. przy mocnym deszczu albo gęstych opadach śniegu
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dokładnie. Halogeny i deszcz = zero widoczności dla kierowców jadących z przeciwnej strony. Wiem coś o tym bo już nie jeden baran tak mnie oślepił. Dodatkowo co do halogenów to z tego co pamiętam nie można używać ich w mieście.diablo228 pisze:tylko i wylącznie we mgle albo w słońcu na górskich drogach na zakrętach a w deszczu tylko oślepiasz innych halogenami! troche gorsze warunki a ludzie załanczają co mają żeby świeciło.
diablo228 pisze:chyba se prawko kupiłeś i nie wiesz poco są halogeny!! tylko i wylącznie we mgle albo w słońcu na górskich drogach na zakrętach a w deszczu tylko oślepiasz innych halogenami! troche gorsze warunki a ludzie załanczają co mają żeby świeciło.halogeny możemy używać za każdym razem jak widoczność jest ograniczona np. przy mocnym deszczu albo gęstych opadach śniegu
Haha a od kiedy Wy się tacy przepisowi zrobiliście co Panowie? :mrgreen: :mrgreen:
Ja pozostanę tradycjonalistą.Ori halogen,ori soczewka i xenon.Halogenów nie używam.Drogowych także bo w czarnym lampach dają światło niczym pozycja.Tyle mi potrzeba do dobrego świecenia.I nie wsadzę do auta żadnych ledów i tym podobnych lamp.Choć przyznam że w nowych Audi wygląda to naprawdę dobrze.Ale nie w 80-tkach. takie dokładane w zderzakach,pod lampami,jakieś paski diodowe w lampach czy Bóg wie jeszcze co i gdzie mi wcale nie podchodzi.W pełni zgodzę się z Tobą KOLCZAT-ja też jestem przeciwnikiem Daylinów i innych jego pochodnych w Audi 80.Ale wszystko jest kwestią gustu i każdy modyfikuje auto według własnego uznania.Pokój. :mrgreen:
juz nie chodzi o przepisy tylko o to że w deszczu halogeny oślepiają tego co jedzie z naprzeciwka chyba sam się z tym nie raz spotkałeś jak dadzą po oczach i ślepią i nie jest to miłe a tym bardziej bezpieczne dla oślepionegoluk448 pisze:Haha a od kiedy Wy się tacy przepisowi zrobiliście co Panowie? :mrgreen: :mrgreen:
Art. 51.
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
Art. 30.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
b. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;
wiec Panowie nie tylko podczas mgły można ich używać 8-)
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
Art. 30.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
b. poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;
wiec Panowie nie tylko podczas mgły można ich używać 8-)
wiec już wiadomo kto kupił sobie prawko <ok>diablo228 pisze:chyba se prawko kupiłeś i nie wiesz poco są halogeny!! tylko i wylącznie we mgle albo w słońcu na górskich drogach na zakrętach a w deszczu tylko oślepiasz innych halogenami! troche gorsze warunki a ludzie załanczają co mają żeby świeciło.halogeny możemy używać za każdym razem jak widoczność jest ograniczona np. przy mocnym deszczu albo gęstych opadach śniegu
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
Kokos, brawo kolego za przedstawienie glosu prawa... chyba zrzedly wam miny, co? i napisalem ze nie lubie jak ktos jezdzi na halogenach, ale nikt nigdy mnie nimi nie oslepil... a przyznam sie ze o tym przepisie nie wiedzialem:
Kokos pisze:1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
-
- Forum Audi 80
- wampir1988
- Audi 80 Klub
Prawda jest taka że przepisy przepisami ale gdy droga jest mokra to działa jak lusterko i chcąc nie chcąc światła przeciwmgielne oślepiają. A wracając do tematu świateł dziennych zadajmy sobie pytanie czy tak na prawdę warto założyć takie lampki robiąc rocznie 20 000 km. Ile tak na prawdę zaoszczędzimy skoro światła pozycyjne z tyłu i tak muszą się świecić. Kiedyś mi się to podobało nawet miałem zamontowane w starym autku takie bez homologacji i jak mnie policjant pytał czy mają homologację powiedziałem że nie wiem i możemy sprawdzić ale widocznie się mu nie chciało bo tylko machnął ręką i pokazał mi wynik zarejestrowany suszarą :mrgreen:
Są gusta i guściki każdemu może podobać się coś innego dlatego jedni używają świateł mijania a inni kupują Deyline`y za 200 zł. Po przeliczeniu wychodzi na to że za te 200,- można kupić 3 komplety świetnych żarówek do świateł mijania i jeździmy z nimi przynajmniej 3 lata.
Są gusta i guściki każdemu może podobać się coś innego dlatego jedni używają świateł mijania a inni kupują Deyline`y za 200 zł. Po przeliczeniu wychodzi na to że za te 200,- można kupić 3 komplety świetnych żarówek do świateł mijania i jeździmy z nimi przynajmniej 3 lata.
Zgodnie z nowymi przepisami światła dzienne muszą się świecić same bez pozycji z przodu i z tyłu , chybaże ktoś montował przed wejściem przepisów to nie musi przerabiać instalacji . Jażeli jeżdżę rocznie 20000km na krótkich odcinkach po mieście to alternator nie zdąży doładowywać akumulatora , odbłyśniki w lampach zasadniczych cały czas są narażone na wysoką temperaturę - szybciej się zużywają . A reszta to jest kwestja gustu .
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
uuuuuuu... i jeszcze uuu... i jescze raz U... mozesz mi to udowodnic? masz przyklady jakis badan o takich skutkach? albo jak bardzo sie zuzywaja, podaj jakies wartosci, podasz? nie, nie podasz mi takiego czegos... dlaczego? bo sa to powody wyssane z palca, ktore nie maja zadnego podparcia w rzeczywistosci, wiec nie wprowadzaj ludzi w blad przynajmniej tutaj, na tym forum... od ilu lat ludzie jezdza autami i nikt w latach '70 czy '60 nie slyszal o jakis daylinach, a ludzie jezdzili, uzywali siwatel i nie wymieniali zadnych alternatorow... ehhh nie no juz brak mi slow, zaraz przyjdzie ktos i mnie upomni o unoszenie sie, ale nie sprawdzi jakie glupoty sa rozprowadzane na forum...marko pisze:Jażeli jeżdżę rocznie 20000km na krótkich odcinkach po mieście to alternator nie zdąży doładowywać akumulatora , odbłyśniki w lampach zasadniczych cały czas są narażone na wysoką temperaturę - szybciej się zużywają . A reszta to jest kwestja gustu .
- wampir1988
- Audi 80 Klub
Noom dokładnie tak kolczat kolega marko trochę przegiął z tymi teoriami może to i prawda nie będę tego podważał ale nie będziemy tymi naszymi autkami jeździć kolejne 20 lat bo niektóre modele tak jak mój 20 mają już za sobą. A choćby i nawet to przez te następne lata nie zdarzymy wypalić tych odbłyśników do tego stopnia żeby się nie nadawały do użytku.
Jest taki mały patencik na światła dzienne dla zapominalskich wystarczy podłączyć + za stacyjką do kabla od świateł mijania tylko na przednie żarówki (wystarczy do jednej a i tak 2 będą świecić) i mamy zawsze włączone światła tylko z przodu. Minus tego jest taki że po włączeniu drogowych mamy też równocześnie światła mijania. Aha no i jakiś bezpiecznik rurkowy na tym kabelku zastosować trzeba odpowiadający temu co jest w skrzynce. (bez tego też śmiga ale to partyzantka już)
Jeśli ktoś wie jak to profesjonalnie podłączyć tak żeby świecił tylko przód i po włączeniu drogowych te oto mijania gasły proszę o PW planuje zrezac to u siebie. W starym autku miałem po prostu z plusa za stacyjką kabelek do żarówki i tak pozostało do dziś bo nowemu właścicielowi też to odpowiadało.
Jest taki mały patencik na światła dzienne dla zapominalskich wystarczy podłączyć + za stacyjką do kabla od świateł mijania tylko na przednie żarówki (wystarczy do jednej a i tak 2 będą świecić) i mamy zawsze włączone światła tylko z przodu. Minus tego jest taki że po włączeniu drogowych mamy też równocześnie światła mijania. Aha no i jakiś bezpiecznik rurkowy na tym kabelku zastosować trzeba odpowiadający temu co jest w skrzynce. (bez tego też śmiga ale to partyzantka już)
Jeśli ktoś wie jak to profesjonalnie podłączyć tak żeby świecił tylko przód i po włączeniu drogowych te oto mijania gasły proszę o PW planuje zrezac to u siebie. W starym autku miałem po prostu z plusa za stacyjką kabelek do żarówki i tak pozostało do dziś bo nowemu właścicielowi też to odpowiadało.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
hehe zarowki H4 ;pwampir1988 pisze:Jeśli ktoś wie jak to profesjonalnie podłączyć tak żeby świecił tylko przód i po włączeniu drogowych te oto mijania gasły proszę o PW
a jezeli nawet... bo ludzie i tak regeneruja odblysniki, to takimi cudami jak lady nie unikniesz regeneracji bo po 20 latach to odblysnik zmatowieje, ale ze starosci...wampir1988 pisze:A choćby i nawet to przez te następne lata nie zdarzymy wypalić tych odbłyśników do tego stopnia żeby się nie nadawały do użytku.