[B4] Głosniki - podłączanie głosników tylnych
-
- Forum Audi 80
[B4] Głosniki - podłączanie głosników tylnych
witam chciałbym zmienic tylne glosniki na nowe, gdyz maja juz wykruszone zawieszenie gorne ... W sumie to moze daloby sie je zregenerowac? hmm ale nie o to chcialem zapytac otoz do glosnikow przychodza kostki - 4 przewody, a wychadza 2 zylowe do gwizdkow ... chcialem sie zapytac ktore sa do ktorych ? dzieki pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, 11:27 przez audi_sport, łącznie zmieniany 6 razy.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Oj kolego już tak nie przesadzaj z tymi zniekształceniami! Kable są cienkawe ale ja mam kikbasy i grają ładnie do swych granic możliwości!Dziki pisze: jak chcesz cos nowego wstawiać na tył to i pewnie mocniejszego. wymien całe okablowanie to totalny szajs grubosc przewodu ma 0,5mm2 jak bys jaki kolwiek bas podłaczył do bys mial okropne zniekształcenia i charczenie przy VOL MAX :lol:
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Dziki, ja proponuję abyś mając małą wiedzę w niektórych tematach usilnie nie starał się pomagać bo ma tu zupełnie przeciwny skutek. Wprowadzasz przyjacielu ludzi w błąd, a nie po to służy to forum.Dziki pisze:wymien całe okablowanie to totalny szajs grubosc przewodu ma 0,5mm2 jak bys jaki kolwiek bas podłaczył do bys mial okropne zniekształcenia i charczenie przy VOL MAX :lol:
Przy maxymalnej głośności pojawiają się zniekształcenia harmoniczne samego wzmacniacza i zupełnie nie ma znaczenia jakie bedziesz miał kable i głośniki charczeć Ci będzie tak czy siak.
Biorąc pod uwagę moc radiootwarzacza, bardzo małą moc, długość przewodu w aucie, która wynosi mniej wiecej ~2,5m stosowanie grubych przewodów mija się zupełnie z sensem. Jeśli chcesz, weź miernik i zobacz jaki mały opór stawia ten kawałek przewodu, nawet jeśli ma on 10 , 15 lat.
Ciekawe oznaczenie pół milimetra kwadratowego. Może miałeś na mysli pół milimetra średnicy ? Mylisz się, są grubsze niż nitka.Dziki pisze:totalny szajs grubosc przewodu ma 0,5mm2
Do czego ? Bas w sensie sub-niskotonowy głośnik ? Bepośrednio do radia ? Większa strata na tym głośniku będzie niż na wszystkich kablach w całym samochodzie. Po prostu ledwo go będziesz słyszał. Do tego musi być porządny wzmacniacz z wbudowaną przetwornicą napięcia. Nie wiem czy wiesz, ale z pustego i salomon .... z 12 V wiele mocy się nie wyczaruje, stad przetwornice we wzmacniaczach, grube przewody zasilania aby wytrzymyały i nie stawiały oporu bardzo dużemy natężeniu z akumulatora, kondesatory gromadzące to natężenie itd itd.Dziki pisze:jak bys jaki kolwiek bas podłaczył
Jeśli już podłączysz wzmacniacz to zapewne nie użyjesz oryginalnych miejsc w drzwiach, a o tym własnie w tym temacie prawimy.
[B4 ABK] Gdzie jest wzmacniacz do głośników drzwi tył
Witam
Czy ktoś wie gdzie jest wzmacniacz do głośników w tylnych drzwiach w ABK.
Czy ktoś wie gdzie jest wzmacniacz do głośników w tylnych drzwiach w ABK.
Audio w cabrio
Witam
Zacznę od tego że może na forum są może podobne tematy, ale jak jak sprawa ma się w cabrio ??
Co założyć w cabrio by fajnie grało w seryjnych miejscach + skrzynia, wzmacniacz jest z poprzedniego bolidu więc jego ominiemy. Bagażnik w cabrio jest lepiej wygłuszony więc co z tym zrobić. Jaką skrzynię i głośniki założyć by to wszystko nieźle grało, budżet około 1000zł choć jak to będzie mało to coś się wymyśli. Acha zapomniałem dodać że kable również już są. Muzyka jakiej słucham jest bardzo zróżnicowana, aczkolwiek dominuję HH.
Proszę o administratorów o wyrozumiałość, przez cały weekend siedziałem na forum w poszukiwaniu odpowiedzi lecz nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi.
Zacznę od tego że może na forum są może podobne tematy, ale jak jak sprawa ma się w cabrio ??
Co założyć w cabrio by fajnie grało w seryjnych miejscach + skrzynia, wzmacniacz jest z poprzedniego bolidu więc jego ominiemy. Bagażnik w cabrio jest lepiej wygłuszony więc co z tym zrobić. Jaką skrzynię i głośniki założyć by to wszystko nieźle grało, budżet około 1000zł choć jak to będzie mało to coś się wymyśli. Acha zapomniałem dodać że kable również już są. Muzyka jakiej słucham jest bardzo zróżnicowana, aczkolwiek dominuję HH.
Proszę o administratorów o wyrozumiałość, przez cały weekend siedziałem na forum w poszukiwaniu odpowiedzi lecz nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 00:05 przez gm2010ail, łącznie zmieniany 1 raz.
Wygłuszenie drzwi - 130 zł (mata dekarska np. Soudala 10m/30cm)
panele drzwiowe pod 16 - 150-190 zł
głośniki 16 - kwestia jakiej mocy i kasy :?:
sub - tak jak wyżej
podaj jaki masz wzmak oraz jaka jest grubość kabli.
panele drzwiowe pod 16 - 150-190 zł
głośniki 16 - kwestia jakiej mocy i kasy :?:
sub - tak jak wyżej
podaj jaki masz wzmak oraz jaka jest grubość kabli.
a które :?: zasilania czy sygnałowe :?:gm2010ail pisze:Acha zapomniałem dodać że kable również już są.
Kable są grube nie wiem jak ale co najmniej 2mm, a według mnie 4mm nie mierzyłem. Tak jak pisałem chciałbym żeby głośniki były w ori miejsca, nie licząc skrzyni. Wzmacniacz to peiying A4E76R jest jaki jest ale na razie musi wystarczyć budżet to ok. 1000zł na głośniki + skrzynia.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 00:05 przez gm2010ail, łącznie zmieniany 1 raz.
skrzynia: np. powerbass, http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 1&pid=1491
głośnik jak w podszybie to mija się z celem
głośnik jak w podszybie to mija się z celem
w takim razie skoro myślisz o czymś mocniejszym to RE-Audio:
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 37&kid=237
do wyboru do koloru
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 37&kid=237
do wyboru do koloru
GLOSNIKI[B3]
Panowie i panie:)
chce podlaczyc glosniki a na kablach sie nie znam za bardzo, chyba ze na swoim.
dolacze zdjecia moze ktos mi powie jak to zamontowac. Glosniki są orginalne blaupunkta a chce zmienic na alpine do tyłu.co gdzie z jakim kablem , albo jakies przejsciowki ktos zna i mi pokaze?
chce podlaczyc glosniki a na kablach sie nie znam za bardzo, chyba ze na swoim.
dolacze zdjecia moze ktos mi powie jak to zamontowac. Glosniki są orginalne blaupunkta a chce zmienic na alpine do tyłu.co gdzie z jakim kablem , albo jakies przejsciowki ktos zna i mi pokaze?