[audi 80 benzyna 2.0] problem z kontrolką temperatury
[audi 80 benzyna 2.0] problem z kontrolką temperatury
Witam, ostatnio mam problem z kontrolką temperatury. mianowicie zapala mi się od czasu do czasu czerwona kotrolka temperatury. dzieje się to tylko na długich trasach. czujnik temperatury został wymieniony, byłem u mechanika i sprawdził działanie systemu chłodzenia i wszystko jest ok. auto jest sprawne, nic dziwnego się nie dzieje, ale mimo wszystko od czasu do czasu ta kontrolka się zapala i miga przez jakiś czas. mechanik powiedział, że jak dotykał kabli wysokiego napięcia to go nieźle "popieściło". czy to może być przyczyną (jakieś przebicia)? jakieś inne pomysły?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam, no cóż Kolego mogłeś poszukać na forum jest mnóstwo tego typu tematów. Ta czerwona kontrolka na górze zegarów może również sygnalizować niski poziom płynu chłodzenia w zbiorniczku wyrównawczym. Zakładając, że masz odpowiedni stan płynu w zbiorniczku, to możliwe, że czujnik w zbiorniczku wyrównawczym świruje.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
to może właśnie jest wina tego czujnika w zbiorniczku wyrównawczym. Najlepiej wyczaj taki moment kiedy bedzie migała ta kontrolka i wtedy odepnij kostkę od tego czujnika przy zbiorniczku wyrównawczym, jeżeli kontrolka nie bedzie migać - masz winowajcę ( czujnik poziomu płynu w zbiorniczku ) jeżeli okaże się, że czujnik w zbiorniczku bedzie ok, to wtedy odepnij kabelki od czujnika temp. wkręcone w krućcu przy głowicy.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
czujnik od poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym znajduje się od spodu zbiorniczka wyrównawczego. A te czujniki od temp, to w Twoim modelu znajduja sie chyba 2 albo 3 , niestety w tym Ci nie pomogę, bo ja mam Audi 80 b3, u mnie jest inaczej z tymi czujnikami temp. Niech inni się wypowiedzą w tym temacie. Pozdrawiam