[80 B4 1.9 TDi] brak 1,2 i wstecznego biegu
[80 B4 1.9 TDi] brak 1,2 i wstecznego biegu
Witam, mam nstepujący problem podczas spokojnej jazdy pojawił sie taki objaw na każdym biegu od 2 do 5 powyżej 2 tys obrotów jakby opony traciły przyczepnośc ale samochód wogóle nie przyspieszał, po zatrzymaniu się 1,2 oraz wsteczny nie wchodzą, na zgaszonym silniku wszytsko jest jak należy bieg płynnie wchodzą sprzęgło śmiga elegancko, po ponownym odpaleniu sprzegła dalej tak samo pracuje ale 1,2 i wsteczny dal;je nie wchodzi przy czym przy wstecznym czuc jak być się obijało jak próbowałem wrzucić, 3 i 4 wchodzą ale naprawde mocnym wbiciu, 1 i 2 próbowałem mocniej wbić to sgrzyty sie pojawiły i dalej nie próbowałem. Zgóry dzięki za wszelkie info.
A weź sprawdź poduszki pod skrzynią i pod silnikiem w ogóle zobacz czy skrzynia leży równo polecam kanał. Sprawdź drążek prowadzący do skrzyni luzy itp. Aha odpowietrz sprzęgło i sprawdź czy nie ucieka płyn(hamulcowy) . Jeżeli brakuje sprawdź czy nie cieknie pompkasprzęgła razem z przewodem który od niego odchodzi (znajduje się on przy skrzyni od strony kierowcy do którego dojdziesz z góry otwierając maske pod maglownicą) i pod pedałem sprzęgła sprawdź pompkę. Wygląda mi to na zapowietrzony układ powodzenia
Podepnę się pod temat, bo mam ostatnio problem z biegami w mojej audiance. Występuje on tylko na zapalonym silniku i nie zawsze, czasem wszystko chodzi bez problemu. Otóż chodzi o to, że mam problem z włożeniem pierwszego biegu i wstecznego, czasem wejdą ale trzeba naprawdę cierpliwości i wyczucia Pojawiło się to jakiś czas temu gdzie w aucie nie dało rady wcisnąc rzadnego biegu (został na środku drogi) zgasiłem silnik wszystko chodziło idealnie. Postanowiłem włożyć jedynkę zapalić auto na wciśniętym sprzegle i zobaczyć jaki będzie rezultat. Okazało się, że po puszczeniu sprzęgła auto jechało więc wcisnąłem sprzegło i zmieniłem bieg na II bez żadnego problemu. Dziś problem powrócił w trasie nie jest to irytujące, ale w miescie dość często występuje problem z włożeniem piewszego biegu i kierowcy za mną się trochę wnerwiają. Proszę o pomoc, bo nie wiem za bardzo co się dzieje :?: Może to kwestia jakiegoś wyregulowania i wszystko będzie <ok> Oleju w skrzyni jeszcze nie sprawdzałem, mam zamiar to zrobić, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić. Pozdrawiam
Mortiis, wielkie dzięki za informacje.
Zauważyłem, że sam drążek zmiany biegów tak jakby nie chodził w pełnym zakresie tylko do połowy przez to mam najprawdopodobniej problem z biegami. Czy winna może być poduszka skrzyni biegów :?:
Wymieniłem prawą poduszkę skrzyni i wszystko wreszcie wróciło do normy. Pozdrawiam
Zauważyłem, że sam drążek zmiany biegów tak jakby nie chodził w pełnym zakresie tylko do połowy przez to mam najprawdopodobniej problem z biegami. Czy winna może być poduszka skrzyni biegów :?:
Wymieniłem prawą poduszkę skrzyni i wszystko wreszcie wróciło do normy. Pozdrawiam
Do czasuMortiis pisze:To dobrze wiedzieć że znowu śmigasz
Jakiś czas temu problem z biegami powrócił. Audiana wylądowała u mechanika, bo dodatkowo zaczeły dobiegać jakieś niepokojące dzwięki z okolic sprzęgła. Okazało się, że zatarło się łożysko igiełkowe i byłem zmuszony wymienić kompletne sprzęgło, bo te wstrętne igiełki porysowały tarcze i docisk. Nie rozumiem dlaczego po wymianie prawej poduchy pod skrzynią problem z biegami na chwile nie występował. Może ktoś potrafi to jakoś sensownie wytłumaczyć :?: