[b4 1.9tdi 94'] szarpnięcie po zmianie biegu
[b4 1.9tdi 94'] szarpnięcie po zmianie biegu
witam! moj problem objawia sie gdy zmianiam bieg obojetnie na jaki to jest jedno szarpniecie nie wystepuje to zawsze nieraz przechodzi plynnie do jazdy a nieraz calkiem mocno szarpnie! co moze byc nie tak? szukalem ale nic takiego nie ma a moze nieodpowidnio szukam:/ prosze o jakies podpowiedzi.z gory dziekuje!
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie miałem na mysli mechanika bo nie korzystam z ich "usług"mam na nich uczulenie .Przyczyny szarpania mogą być diametralnie rózne biorąc pod uwagę czy to usterka mechaniczna zuzytych podzespołów zawieszenia ,czy niedomaganie układu zasilania silnika .Dlatego ci napisałem żeby sprawdzić jakiego rodzaju są te szarpania .Jezeli słychać wyrażne stuki to przyczyną może być np. zużyta tuleja metalowo -gumowa w wahaczu albo któraś z poduszek silnika lub skrzyni.Jezeli szarpie wyraznie silnikiem tak jakby coś go "przytrzymywało "w tym samym zakresie obrotów to może być winny nastawnik .Cięzko jest postawić jakąś sensowną diagnozę mając tak ogólny opis usterki jaki podałeś .damass pisze:no tak! ale myslalem ze otrzymam jakies wskazowki od czego moze to byc i troszke sam podlubie
podczas tego szarpniecia zadnych stukow nie uslyszalem,poduszki pod skrzynia wymieniane jakies 5tys.temu, szarpniecie jest przy roznych obrotach(zaraz po tym jak puszcze sprzeglo-bieg obojetny) raz mocniej raz lzej czasami wogole! narazie sprawdze podpowiedz kolegi Pawla! bo wiecej nic na mysl mi nie przychodzi:/
[ Dodano: 2010-03-22, 19:10 ]
a wiec nadal szarpie tak samo!!! czyli nie nastawnik moze jescze jakies pomysly??
[ Dodano: 2010-03-25, 20:48 ]
koledzy to nie to! czy macie jescze jakies podpowiedzi?? co sprawdzic??
[ Dodano: 2010-03-22, 19:10 ]
pawelkielce pisze:kolego odepnij wtyczke od licznika przy skrzyni biegow,w ten sposob wyeliminujesz nastawnik
a wiec nadal szarpie tak samo!!! czyli nie nastawnik moze jescze jakies pomysly??
[ Dodano: 2010-03-25, 20:48 ]
koledzy to nie to! czy macie jescze jakies podpowiedzi?? co sprawdzic??