[All] Prędkość maksymalna
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
A nie wydaje Ci się kolego że prędkość obrotów skrzyni biegów na mniejszych kołach będzie większa a na większych kołach będzie mniejsza? Droga jaką pokona samochód na jednym obrocie skrzyni z kołami 14" będzie mniejsza niż na kołach 16" co w oczywisty sposób wpływa na przekłamanie prędkości.lukwoj21 pisze:Z tego co mi wiadomo to pretkos która jest pokazywana na zegarze jest brana ze skrzyni biegów i wielkos opon nie ma wpływu na to co jest pokazywane, aby sprawdzic rzeczywista predkos to tylko gps moze pokazac.
Ale zauaż ze np jak masz 2000rmp to skszynia pokazuje 100km/h i nawet jak załozysz oponu dwa rozmiary wieksze to przy tych obrotach tez skrzynia bedzie pokazywała ta sama pretkos ale to bedzie predkosc licznikowa bo w rzeczywistosci predkosc ta bedzie wieksza z powodu wiekszych opon. masz tu kalkulator opon pokazuje jak bedzie przekłamanie na róznej wielkosci opon i felg.Po za ty mozesz tu dobrac wielkosc opony do felgi.
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Nie wiem czy gps ale mi na liczniku pokazało ostatnio 220km/h a w klimatroniku było 210 niestety oczywiscie na pb. więcej już teraz chyba nie poleci.lukwoj21 pisze:Z tego co mi wiadomo to pretkos która jest pokazywana na zegarze jest brana ze skrzyni biegów i wielkos opon nie ma wpływu na to co jest pokazywane, aby sprawdzic rzeczywista predkos to tylko gps moze pokazac.
Nie wiem jak tam z przekłamywaniem licznika ale moja B4 2.0 ABT pare lat temu poszła 205 na autostradzie w Szwajcarii (jechałem wtedy jako pasażer) a jakiś rok temu rozbujaliśmy ją do 190 na A4 w stronę Katowic (5 osób w środku) i jeszcze trochę więcej by poszła ale daliśmy sobie spokój. Może się to Wam wydawać nierealne ale autko jest naprawdę w dobrym stanie i hula aż miło