Witam
Zaobserwowałem w moim aucie ,że po włączeniu klimatyzacji na jałowych obrotach z rury wydechowej leci czarny dym ,po wyłączeniu przestaje.Co może byc przyczyną ?
Jak klima nie chodzi to dymu nie ma.Wiem ,ze jak AC jest włączone to zwiększa się obciążenie silnika ale podczas jazdy nie widzę aby się dymiło a jeżeli już (przy przygazowaniu) to nie odbiega to od innych diesli.Czy może mieć na to wpływ żle ustawiony kąt wtrysku?Wiem ,że u mnie odbiega trochę od normy ,ale na razie dałem sobie spokój z ustawianiem bo silnik chodzi ok ,odpala od pierwszego strzału i w zimie i w lecie.
[B4 1.9TDI 1Z]czarny dym
[B4 1.9TDI 1Z]czarny dym
Ostatnio zmieniony 12 cze 2007, 21:49 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
files/thumbs/t_a1_390.jpg
Tu jest dość wyraźnie pokazany EGR. Wystarczy zdjąć przewód zaślepić i po kłopocie.
Tu jest dość wyraźnie pokazany EGR. Wystarczy zdjąć przewód zaślepić i po kłopocie.
Potrzebne jest raczej ekologi a nie tobie no chyba że idziesz w parze z nią. To ustrojstwo ciągnie spaliny spowrotem do dolotu na ponowne przepalenie (oczywiście nie wszystkie) zasyfiając cały dolot spalinami i wszystkim dziadostwem co sie w nich znajduje. Twój wybór.
No i jak wiadomo spaliny są ciepłe a w dolocie chodzi chyba o coś innego nie sądzisz. Piepszone Euro 1.
No i jak wiadomo spaliny są ciepłe a w dolocie chodzi chyba o coś innego nie sądzisz. Piepszone Euro 1.
posting.php?mode=reply&t=4801
to jest zaworek
Znajduje się lekko po lewej stronie rozrządu na rurze dolotu. Przykręcony.
Sprawdz przewody (3) idące do niego. Często się przecierają.
to jest zaworek
Znajduje się lekko po lewej stronie rozrządu na rurze dolotu. Przykręcony.
Sprawdz przewody (3) idące do niego. Często się przecierają.