Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b4 ABK] utrudnione wbijanie biegów

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Revelation
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b4 ABK] utrudnione wbijanie biegów

Post autor: Revelation » 21 mar 2010, 17:48

witam, mój problem ze skrzynią biegów albo ze sprzęgłem zaczął się ze 3 miesiące temu. biegi nie wchodzą mi tak płynnie jak kiedyś następuje objaw jakby haczenia i po wbiciu biegu ma się wrażenie jakby wchodził mało precyzyjnie , drugi problem to wysoko biorące sprzęgło oraz dziwne dźwięki na postoju a dokładnie kiedy wciskam sprzęgło i szybko lecz nie jakoś bardzo puszczam to słychać trzask. kiedy były pierwsze objawy byłem u mechanika sprawdził olej w skrzyni i stwierdził ze jest ok. Możliwe że skrzynia pada czy to wina sprzęgła?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 mar 2010, 17:51

Jak sprzęgło będzie ci słabo wysprzęglać to biegi też będą ciężko wchodzić. Myślę że trzeba przyjrzeć się właśnie sprzęgłu w pierwszej kolejności.

Revelation
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Revelation » 21 mar 2010, 17:54

a jest opcja taka, żeby jeżdżąc na zużytym sprzęgle uszkodzić skrzynie?

ewentualnie jak samodzielnie mogę zdiagnozować że to sprzęgło a nie skrzynia?

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 21 mar 2010, 17:59

jasne że jest a jak będziesz biegi wbijał na chama to myślisz ze skrzynia wytrzyma wodziki i inne rzeczy Rafał ci dokładnie napisał trzeba zrobić sprzęgło albo sam wysprzęglik ale jak ci bierze na samej górze to to raczej całe sprzęgło trzeba wymienić

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 21 mar 2010, 18:00

Revelation pisze:a jest opcja taka, żeby jeżdżąc na zużytym sprzęgle uszkodzić skrzynie?
Myślę że jak najbardziej. Wciskanie biegów na chama na pewno nie służy żywotności skrzyni.

Revelation
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Revelation » 21 mar 2010, 18:04

aha ok dzięki czyli czeka mnie kosztowna wymiana :-( goldi możesz mi polecić ewentualnie jakiś dobry zakład we Wrocławiu żeby mi to fachowo zrobili

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 21 mar 2010, 18:09

Wyśle ci na PW

Revelation
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Revelation » 21 mar 2010, 18:14

ok będę wdzięczny

karpinxxx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karpinxxx » 24 mar 2010, 20:56

Ale, ale panowie, a może zamiast zaczynać od sprzęgła, lepiej było by sprawdzić poduchy na skrzyni, u mnie tez było podobnie, wymiana poduszek załatwiła sprawę. Tak moja mała sugestia. Skrzynia jest wtedy inaczej ułożona. Miałem pękniętą poduszkę ale nie było tego nawet widać, dopiero po jej wyjęciu zobaczyłem, że szlak ją trafił.

mariusz2123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz2123 » 26 mar 2010, 12:45

jesli slychac dzwiek po wcisnieniu sprzega to masz walnieted lozysko oporowe natomiast co do ciezko wchodzacych biegow to albo masz brak oleju w skrzyni w co watpie... byc moze olej juz byl zmieniany i zostal wlany mineral i w chlodniejsze dni poprostu ciezej biegi wchodza...

jednak dla mnie najprawdopodobnieja przyczyna bedzie sruba ktora trzyma widelki jest ona z boku skrzyni od strony wydechu za oslona aluminiwa od kolektora wjedz na kanal i zobacz czy nie masz wycieku jasnego oleju z tamej okolicy jesli tak to sie sruba poluznila i trzeba ja dokrecic sam mialem z tym problem biegi mi nie wchodzily wymienialem ciegno ta kulke co jest pod drazkiem zmiany biegow nawet zachaczylemo o kilku mechanikow jeden juz chcial mi robic remont skrzyni za 500zl

pojechalme do kumpla na kanal i wyjelismy skrzynie dodam ze dwa razy ja wyciagalme w przeciagu dwoch miesiecy naprawde ciezka robota bo zmienialem wczesniej sprzeglo.

mialem maly wyciek i nie wiedzialem co sie dzieje wiec wyjalem skrzynie i po wyjeciu sie okazalo ze sruba trzymajaca widelki jest wykrecona przez co biegi nie chcialy wchodzic dokrecilem wsadzilismy i miodzio zeby ta srube dokrecic nie trzeba wyjmowac skrzyni !!!

jesli masz walniete sprzeglo to bedzie ci przepuszczac jak bedziesz chcial przyspieszyc dasz mu gazu a on pojdzie na obroty wyzsze jednak nie przelozy sie to na przyspieszenie

Revelation
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Revelation » 26 mar 2010, 18:08

ok wszystko posprawdzam na dniach i dam znać co to było dokładnie. pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl